Till startsida
Mina sidor

Boende- och besöksparkering

För att använda boendeparkering behöver du både ett aktivt p-tillstånd och en 30-dagars biljett.

För att ansöka om parkeringstillstånd och köpa en 30-dagars biljett ska du vara folkbokförd på någon av Gavlegårdarnas adresser i det aktuella parkeringsområdet. Du ska äga bilen du ansöker om tillstånd för och bilen ska vara registrerad i Sverige.

De parkeringsplatser som endast är till för dig med boendeparkeringstillstånd och 30-dagars biljett är skyltade med både en vanlig P-skylt samt en tilläggsskylt med texten P-tillstånd och en områdeskod.

I de områden där det finns besöksparkering kan man köpa biljett per timme.

Ansök om p-tillstånd och köp 30-dagarsbiljett

Vanliga frågor om parkering och fordonsplatser

 • Vad ska jag göra när jag har ansökt om samt fått mitt parkeringstillstånd godkänt?

  Nu behöver du köpa en 30-dagarsbiljett. Den gäller i hela parkeringsområdet där du bor och det innebär att du får fler parkeringsplatser att välja på än de som ligger på just din adress.

 • Vad kostar en 30-dagarsbiljett?

  Kostnaden för en 30-dagarsbiljett ligger i ett spann mellan 100 och 300 kronor, beroende på var du bor.

 • Hur vet jag att en parkeringsplats är till för besöksparkering?

  Besöksparkering utmärker sig genom att ha en P-skylt samt en tilläggsskylt där det står Avgift. Där behöver du inget tillstånd och ingen 30-dagarsbiljett, utan betalar parkeringsavgiften antingen via app eller parkeringsautomat. Besöksparkeringen har avgift dygnet runt men Gavlegårdarna har en maxtaxa som gör att du bara betalar för max 10 timmar i rad under en sammanhängande 24-timmars period.

 • Hur gör jag om jag inte står som registrerad ägare av fordonet?

  Om någon annan i hushållet äger bilen kan du ansöka ändå. Systemet kontrollerar alla uppgifter automatiskt. Om du leasar din bil bifogar du ditt leasingavtal. Om du har en företagsbil som används privat ska du bifoga kontrakt från din arbetsgivare som styrker att du får använda bilen privat. Och vid nyttjande av annans privatbil (exempelvis en förälders eller väns bil) bifogar du blankett där ägaren av bilen styrker att du får nyttja bilen.

 • Jag har inte BankID, hur gör jag för att ansöka om tillstånd och köpa 30-dagars biljett?

  Då laddar du ner den utskrivbara blanketten och fyller i den . På blanketten finns instruktioner var du ska skicka den. Du hittar den på den här sidan under Länkar.