Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Flytta in

När kontraktet är påskrivet och klart har det blivit dags för dig att flytta in.

Det finns många saker du ska tänka på när du flyttar in. Här har vi från A till Ö listat de begrepp du bör känna till, avtal som ska tecknas och annan viktig information för dig som nu ska bli hyresgäst hos oss.

Adressändring

När du flyttar ska du samtidigt göra en flyttanmälan till Skatteverket så att din folkbokföringsadress blir rätt. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post beställer du det hos Svensk adressändring.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt, på ditt postfack eller ytterdörr.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan och du ska ordnar så att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Autogiro eller E-faktura

Vill du underlätta din hyresbetalning erbjuder vi både Autogiro och e-faktura.
Läs mer om autogiro och e-faktura

Avfall

Vi har ingen insamling av grovsopor eller farligt avfall. Dessa lämnas i stället till återvinningscentralerna. Var de finns och deras öppettider hittar du på gastrikeatervinnare.se eller på telefonnummer 020-63 00 63.

Fakta om din bostad

Bofakta finns till alla Gavlegårdarnas bostäder. Du finner dessa uppgifter när du loggar in på vår hemsida. Där kan du bland annat se lägenhetsytan, på vilken våning lägenheten ligger, när lägenheten blev rustad, hur gamla vitvarorna är och en rad andra fakta.

Flyttstädning

Om du som nyinflyttad är missnöjd med städningen ska du kontakta oss inom två dagar för att göra en felanmälan.

Besiktningsprotokoll och skadeanmälan

Upptäcker du skador som inte är angivna i ditt besiktningsprotokoll, anmäler du det till oss senast 8 dagar efter ditt bostadsavtal börjat gälla. Annars finns risk att du själv blir ersättningsskyldig.
Ditt besiktningsprotokoll kan du se under Mina sidor.

Fordonsplats

Gavlegårdarna har olika typer av fordonsplatser. Det finns garage, parkeringsplatser med motorvärmare till exempel.
Läs mer om vad som gäller när du vill hyra en fordonsplats

Hyresavtal

När du flyttar in hos Gavlegårdarna skriver du på ett hyresavtal som visar att du har rätt att bo i lägenheten/radhuset. Avtalet är en värdehandling.

Namnskylt

Det är vi på Gavlegårdarna som ansvarar för att du får en namnskylt på dörren eller postlådan när du flyttar in. Här kan du också, kostnadsfritt, beställa dekaler med texten ”Ingen reklam tack”. Om du behöver ändra namnet på dörren eller postlådan måste du kontakta vårat kundcentrum

Nycklar

När du flyttar in hos oss får du hämta dina nycklar på vårt kundcentrum, Utanvindsvägen 1, efter kl. 12.00 den 1:a i månaden. Om den 1:a inträffar på en helgdag får du hämta nycklarna efter kl. 12.00 första vardagen efter helgen.

För att kvittera ut dina nycklar måste du kunna legitimera dig. Du får tre nycklar till din lägenhet. Behöver du fler kan du hämta en rekvisition på Kundcentrum. Låssmeder och nyckeltillverkare gör inga kopior utan en rekvisition och du betalar själv för nyckelkopior. Alla nycklar, även de du har bekostat själv, ska du lämna in när du flyttar.
Om någon annan person än den som skrivit under avtalet ska kvittera ut nycklar, tagg eller parkeringstillstånd, ska den som hämtar ut dem kunna visa en fullmakt.

Om du tappar du bort en dörrnyckel gör vi ett cylinderbyte. Kostnaden för cylinderbytet får du betala. Om du råkar ut för inbrott kan det bli problem med försäkringen om dina nycklar är borta.

Direktbyte mellan hyresgäster

Om du får nycklarna direkt av den som flyttar ut ska den som flyttar ut först fyllt i en blankett för nyckelkvittens mellan hyresgäster. Det gör den som flyttar ut tillsammans med en kundassistent på vårt Kundcentrum. Den som flyttar ut behöver då ha med sig alla sina nycklar samt taggar som denne kvitterade vid inflytt.

Både du och den som flyttar ut ska skriva under kvittensen. Ni ska lämna kvittensen till Kundcentrum senast 12:00 den 1:a i månaden.

Om du tar emot nycklar av den som flyttar ut så är det viktigt att du kontrollerar att antalet nycklar och taggar du får stämmer med det som står på kvittensen. När ni gör ett direktbyte har du ingen möjlighet att klaga på flyttstädningen hos Gavlegårdarna.

Vilka andra avtal ska du teckna när du flyttar in?

Det finns några andra avtal du måste teckna med andra leverantörer än Gavlegårdarna.

Elavtal

Gävle Energi ansvarar för elnätet i nästan hela Gävle kommun och så även i din bostad hos Gavlegårdarna.
När du säger upp din lägenhet hos oss, avslutas abonnemanget av elnätet automatiskt dagen då hyresavtalet löper ut.

Om du inte vill ha Gävle Energi som elleverantör kan du välja någon annan men Gävle Energi är då fortfarande nätleverantör och du får två räkningar, en för nätet och en för din förbrukning.

I Norrsundet och Bergby är det Ellevio som ansvarar för elnätet, och du måste själv kontakta dem för att teckna abonnemang på elnätet. Det abonnemanget ska du beställa redan när du signerat ditt nya hyresavtal hos oss.

Bredband

I alla våra bostäder finns bredband. Det garanterar dig en snabb internetuppkoppling med få begränsningar. Open Universe är vår kommunikationsoperatör av vilka du kan beställa bredbandstjänster från olika tjänsteleverantörer. Beställer gör du via Open Universe portal där du kan välja de tjänster du är intresserad av. Internet, IP-telefoni och bredbands-TV är bara några exempel.
Beställ via Open Universe portal

Kontakta din internetleverantör om du har problem med din bredbandsuppkoppling.

Se instruktionsfilm hur du kopplar ditt hemmanätverk om du har ett mediaskåp

Om du flyttar in i ett av våra hus som byggts från 2007 och framåt så har du ett mediaskåp där du kan koppla ihop ditt hemmanätverk och slipper på så sätt ha långa sladdar på golvet och din router ute i lägenheten.

Kabel-TV och bredband via tv-uttaget

När du bor hos Gavlegårdarna ingår grundutbudet från Tele2 (tidigare ComHem) i din hyra. Vill du ha fler kanaler beställer och betalar du dessa direkt hos Tele2. Felanmälan gällande din kabel-TV eller om du har bredband via tv-uttaget gör du direkt till Tele2 på telefon 90 222.

Eventuell kostnad för kanaler utöver grundutbudet betalar du själv.

Hemförsäkring

När du bor hos oss kräver vi att du har en giltig hemförsäkring. Om du redan har en hemförsäkring – kom ihåg att ändra till din nya adress hos ditt försäkringsbolag.

Vanliga frågor om att flytta in

 • Hur hittar jag fastighetsbeteckningen och skatteverkets lägenhetsnummer?

  En fastighetsbeteckning är en unik identifikation för varje fastighet i Sverige.

  Skatteverkets lägenhetsnummer är en del av din adress och består av fyra (4) siffror som visar på vilken våning och var på våningen bostaden finns. Du kan ibland hitta på din ytterdörr eller på en lista i trapphuset, men det finns inte alltid.

  Du hittar alltid fastighetsbeteckningen och Skatteverkets lägenhetsnummer på förstasidan av ditt bostadsavtal.

  Fastighetsbeteckning, exempel: Gävle Forsbacka 1:5,7:6

  Skatteverkets lägenhetsnummer: 1001

  Dessa ska inte blandas ihop med vårt hyresid, exempelvis: 2000-002-02-0022

 • Finns det bredband i alla bostäder?

  I alla våra bostäder finns bredband. Det garanterar dig en snabb internetuppkoppling med få begränsningar.

  Du väljer själv bland olika leverantörer för telefoni, tv och internet – allt efter dina behov.

  Via Open Universe beställningsportal beställer du internet, IP-telefoni och/eller bredbands-TV.

  Felanmälan av ditt bredband görs direkt till din valda operatör.

 • Kan jag flytta in tidigare?

  Du och den avflyttande hyresgästen kan komma överens om att överlämna nycklarna innan ditt avtal börjar gälla. Tänk på att du i samband med att ni kvitterar nycklarna er emellan även godkänner flyttstädningen och inte har någon möjlighet att klaga på denna i efterhand.

  Att lämna över nycklarna tidigare är ett sätt att förenkla både för dig som inflyttande eller avflyttande hyresgäst, men tänk också på att den avflyttande hyresgästen är ansvarig för hyreskontraktet under hela uppsägningstiden.