Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Studentbostad

Gavlegårdarna har ett stort antal studentbostäder i Sätra och centrala Gävle.

Våra krav för studentbostad

För att få hyra och söka studentbostad hos oss på Gavlegårdarna måste du uppfylla våra krav.

 • Du måste stå i vår bostadskö för att söka studentbostad.
 • För att hyra en studentbostad hos Gavlegårdarna måste du studera vid högskolan minst 15 poäng eller vara berättigad studiestöd från CSN för eftergymnasiala studier på folkhögskola/yrkeshögskola eller för studier på Komvux.
 • När du har registrerat dig hos oss och sökt en studentbostad måste du e-posta ditt antagningsbesked till info@gavlegardarna.se innan svarstiden för ditt önskade boende gått ut. Det är viktigt för att vi ska kunna godkänna dig som hyresgäst hos oss.
 • Du som student och hyresgäst får inte ha några tidigare skulder och vi på Gavlegårdarna kommer göra en kreditupplysning innan kontraktsskrivning.
 • Du söker studentbostad med dina poäng

Bra att veta

Är du inte registrerad i vår bostadskö är det hög tid att göra det redan nu och börjar samla poäng från dag ett. När du registrerar dig hos oss får du automatiskt en plats i fyra köer. Köerna är bostad, studentbostad, fordonsplats och förråd. När du sökt och skrivit på ett avtal i någon av köerna blir dina poäng nollställda i just den kön. Du behåller dina poäng i de andra tre. Det gör att du har lättare att hitta en bostad om du vill stanna i Gävle efter din examen.

Uppsägningstid

Våra studentboenden har en uppsägningstid på två månader. Du kan självklart säga upp din studentbostad och välja en längre uppsägningstid om du vill, men den kortaste tiden är två månader.
Du säger enklast upp ditt hyresavtal på Mina sidor.

Detta ingår i din hyra

Bredband och varmvatten ingår i alla våra bostäder. Leverantör av bredbandet är Bahnhof med hastighet 100/10.
Elen ingår i våra studentbostäder på Campus Sätra och Gustavsgatan 16.

Elen ingår INTE i våra studentbostäder på Fridstaplan 6-8 och Sörbygatan 64. På dessa adresser måste du teckna ett eget avtal och det gör du enklast via Gävle Energi på 026-17 85 75 eller via deras webbplats www.gavleenergi.se.

Andrahandsuthyrning

Med tillstånd från Gavlegårdarna kan du som student hyra ut din bostad i andrahand under en viss tid. För att få ett tillstånd behöver du ange ett giltigt skäl. Du ska kanske studera på annan ort eller i ett annat land? För att få ett tillstånd behöver du lämna in en ansökan om andrahandsuthyrning.
Ansök om att hyra ut i andrahand

Viktigt att tänka på vid andrahandsuthyrning

Uthyrningstiden måste vara minst en termin. Vi godkänner inte andrahandsuthyrning under sommarens studieuppehåll.

 • Det är fortfarande du, inte den som hyr i andrahand, som ansvarar för lägenheten
 • Tänkta andrahandsuthyrare måste uppfylla våra krav för att få hyra en studentbostad
 • Hyr du ut din studentbostad utan tillstånd från Gavlegårdarna kan det leda till att vi säger upp ditt hyresavtal. Du får INTE ta ut högre hyra än vad du själv betalar. Hyr du ut din lägenhet möblerad får du lägga på max 15% på hyran.

Inneboende

När du hyr en studentbostad får du ha en inneboende/sambo hos dig. Om du har en inneboende eller sambo får du inte ta ut en oskälig hyra, dessutom ska du följa våra regler om trångboddhet.

Fawad Farid från Uppsala läser sjuksköterskeprogrammet på Högskolan i Gävle och bor vid Campus Sätra. Här berättar han lite om hur han tycker att det är att bo vid Campus Sätra.

Sara Rothlin från Uppsala läser till förskollärare vid Högskolan i Gävle. Hon berättar vad hon tycker är bra med Campus Sätra och Gävle.

Vanliga frågor om studentbostad

 • Får jag ta med mitt husdjur till min studentbostad?

  Du får ha husdjur med dig när du hyr studentbostad av Gavlegårdarna men i våra bostäder är det inte tillåtet att ha giftormar eller kräldjur.