Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Andrahandsuthyrning

Ska du studera eller arbeta på annan ort, provbo som sambo eller hyra ut av andra skäl kan du få tillåtelse att under en period hyra ut din bostad till någon annan, så kallad andrahandsuthyrning.

För att hyra ut din bostad ska du lämna en ansökan till Gavlegårdarna. Hyr du ut din bostad utan att ha en godkänd ansökan kan ditt hyresavtal sägas upp och du blir av med din bostad.

Gör ansökan för att hyra ut i andrahand

Hur hög hyra kan du ta när du hyr ut?

När du hyr ut din lägenhet möblerad får du som högst lägga på 15% på hyran. Ingår el, bredband eller andra abonnemang i hyran får du bara ta betalt för de kostnader du själv har. Tar du ut mer i hyra från andrahandshyresgästen riskerar du att bli av med ditt hyreskontrakt.

Från och med den 1 oktober 2019 gäller nya regler i lagen om uthyrning av hyresrätt i andrahand. Om du hyr ut din bostad olovligt och dessutom tar ut en för hög hyra riskerar du böter eller fängelse.

Inneboende

Du får som hyresgäst ha inneboende i din lägenhet. Det är tillåtet att ta ut hyra av denne, men bara för den del av bostaden den inneboende använder. Har du flera inneboende kan du inte ta ut en hyra som sammanslaget är större än den du själv betalar i hyra.

Det är inte tillåtet att ha en inneboende om du själv inte bor i lägenheten. Det räknas då som en andrahandsuthyrning och kräver tillstånd.

Vanliga frågor om andrahand, överlåtelse och inneboende