Till startsida
Mina sidor

Andrahandsuthyrning

Ska du studera eller arbeta på annan ort, provbo som sambo eller hyra ut av andra skäl kan du få tillåtelse att under en period hyra ut din bostad till någon annan, så kallad andrahandsuthyrning.

För att hyra ut din bostad ska du lämna en ansökan till Gavlegårdarna. Hyr du ut din bostad utan att ha en godkänd ansökan kan ditt hyresavtal sägas upp och du blir av med din bostad.

Gör ansökan för att hyra ut i andrahand

Hur hög hyra kan du ta när du hyr ut?

När du hyr ut din lägenhet möblerad får du som högst lägga på 15% på hyran. Ingår el, bredband eller andra abonnemang i hyran får du bara ta betalt för de kostnader du själv har. Tar du ut mer i hyra från andrahandshyresgästen riskerar du att bli av med ditt hyreskontrakt.

Från och med den 1 oktober 2019 gäller nya regler i lagen om uthyrning av hyresrätt i andrahand. Om du hyr ut din bostad olovligt och dessutom tar ut en för hög hyra riskerar du böter eller fängelse.

Inneboende

Du får som hyresgäst ha inneboende i din lägenhet. Det är tillåtet att ta ut hyra av denne, men bara för den del av bostaden den inneboende använder. Har du flera inneboende kan du inte ta ut en hyra som sammanslaget är större än den du själv betalar i hyra.

Det är inte tillåtet att ha en inneboende om du själv inte bor i lägenheten. Det räknas då som en andrahandsuthyrning och kräver tillstånd.

Vanliga frågor om andrahand, överlåtelse och inneboende

 • Kan jag överlåta min bostad till någon annan?

  Enligt hyreslagen kan man som hyresgäst i vissa fall överlåta sin bostad till en annan person om det är så att du själv inte längre har för avsikt att bo där men du kan inte och får inte överlåta din bostad till någon annan utan att först fått vårt tillstånd.
  Lämna ansökan om överlåtelse via länk till blankett under länkar på den här sidan.

 • Kan jag byta bostad med någon annan?

  För att få byta din lägenhet mot en annan ska du ha särskilda skäl för bytet. Var noga att beskriva er situation i den ansökan ni lämnar in till oss. Ju tydligare ni är, desto större möjlighet för oss att fatta ett rättvist beslut. Ett direktbyte måste alltid godkännas av Gavlegårdarna.
  Garage och parkeringsplatser ingår inte i ett direktbyte utan enbart bostaden.
  Dina köpoäng nollställs i och med bytet.

 • Kan jag byta bostad med någon som inte bor hos Gavlegårdarna?

  Den du önskar byta bostad med behöver inte bo hos Gavlegårdarna. Dock behöver den sökande som inte bor hos oss bifoga en kopia på sitt hyresavtal tillsammans med ansökan.