Hoppa till innehåll

Skadedjur och ohyra

Vägglöss och kackerlackor har blivit ett allt större problem i Sverige och resten av världen. Många gånger beror det på det faktum att vi reser mycket mer och längre än vi tidigare gjort. Skadedjur kan ta sig in i din resväska och på så sätt följa med hem till din bostad.

Misstänker du att du fått in ohyra i din bostad ska du så fort som möjligt göra en felanmälan till oss via Mina sidor eller telefon 026-17 27 00. Det är viktigt att du gör det direkt eftersom många skadedjur sprider sig snabbt mellan olika utrymmen. Vägglusen sprider sig även genom byten eller köp av begagnade möbler, elektronik och kläder.

OBS! Om vi konstaterar att du drabbats av skadedjur i din lägenhet får du inte flytta till en annan bostad innan en sanering utförts. Har du redan hunnit flyttat in i en ny lägenhet, efter att vi konstaterat ett skadedjursangrepp, kan du bli ersättningsskyldig för sanering även i den nya bostaden.

Se till att inte få med dig fripassagerare på resan

Det allra viktigaste för att undvika att du får med dig vägglöss hem är att vara noga med var och hur du reser.
Reser du till ett land där vägglöss är vanligt bör du vara noga med vilket hotell du väljer, vilken typ av väska du tar med dig, vart du lägger väskan och om du får några myggbettsliknande utslag under natten.
Tänk på att vägglössen kan sprida sig både inrikes och utrikes.

Kackerlackor kan gömma sig ordentligt. En resväska full med kläder, en ömtålig souvenir inpackad i emballage av papp och andra luftiga material är perfekta gömställen, liksom handbagaget.
Bagageröntgen på flygplatsen har tyvärr ingen effekt på dem, varken tid eller stråldos är tillräcklig för att göra dem sterila eller döda dem. De kommer ut med bagaget, redo att följa med oss hem.

Innan du reser

 • Välj rätt hotell och boende – Titta igenom de dåliga omdömena om hotellet och se om det står något om vägglöss, eller ”bed bugs” som de heter på engelska, eller kackerlackor.
 • Välj en bra väska – Vid valet av väska är det bra att använda en hård väska i plast som försluts tätt. Det är dock ingen garanti – ingen väska är helt säker.
 • Packa på rätt sätt – Ett tips om du reser till länder där parasiter och skadedjur är vanliga är att du använder tättslutande plastpåsar att förvara kläderna i.
 • Ta med en ficklampa – då kan du lättare inspektera hotellrummets alla skrymslen och hörn efter spår.

Under resan

 • Lägg bagaget i badkaret – vägglöss trivs inte i badrum. Ofta är också ytorna i badrummen ljusare och det blir därför lättare att upptäcka om det finns vägglöss i bagaget.
 • Inspektera rummet – Vid en inspektion av rummet är det viktigast att kolla alla sömmar, överlappade och vikta tygkanter på sängar och andra och möbler nära sängen. Kolla noga och leta efter vägglöss, vägglusskal, vägglusbajs, och levrat blod. Själva avföringen ser ut som små väldigt svarta prickar och finns ofta längs med sömmar och skrymslen. Du kan även kolla lister, springor och andra ställen där de kan tänkas finnas.
  Misstänker du att det finns löss – undersök om du kan få byta rum!
 • Var uppmärksam på utslag – Får du utslag under natten vid en övernattning kan det vara ett tydligt tecken på att vägglöss varit där och ätit. Utslagen ser ut som myggbett, men kan både vara större och mindre beroende på hur känslig du är.
 • När det är dags att resa hem från semestern – se till att följa det allmänt goda rådet ”Packa ditt bagage själv!” genom att skaka kläderna, inspektera souvenirer och tänka på att mat är mat även för små hungriga kackerlackor.

När du kommer hem

 • Packa upp utomhus – då minskar risken för att du får med dig vägglöss och kackerlackor hem. Titta igenom kläderna noga och leta efter avföring och blodfläckar. Tänk på att lusens avföring och blodfläckar är mycket små.
  Man ska inte tro att en kackerlacka är lätt att fånga. De kan springa med en hastighet på en meter per sekund! Ett badkar med glatta kanter kan vara lämpligt uppackningsområde i fall några fripassagerare finns med, då får de problem att klättra upp.
 • När kläderna är uppackade kan du lägga de i plastpåsar eller i vattenlösliga plastpåsar som går att använda i tvättmaskinen. Därefter bör allting, även det du inte använt, tvättas omedelbart. Vägglöss och kackerlackor dör vid temperaturer över 50 grader.
 • Ställ undan väskorna – Alla de väskor du haft med dig på resan bör förslutas med tätslutande påsar innan de ställs undan, gärna i ett förråd, för att undvika att de står för nära sängen. Detta gör att eventuella vägglöss, eller ägg, inte får någon näring och självdör.

Har du hittat en larv eller skalbagge i ditt hem?

Här får du hjälp att identifiera skadedjur och ohyra