Hoppa till innehåll

Ordningsregler

I ett flerfamiljshus bor du nära dina grannar. För att alla ska trivas är det viktigt att ta hänsyn, visa respekt och inte störa omgivningen. Men det är också viktigt att du som granne förstår att det i flerfamiljshus uppstår ljud som du måste tåla.

Allas gemensamma trivsel

Människor är olika. Våra rutiner och åsikter likaså. Men det finns en del tips vi på Gavlegårdarna vill ge dig som hyresgäst, vad du kan tänka på för att visa hänsyn och vad du kan göra om något stör dig.

Hög musik eller oljud

Det är inte alla hyresgäster som vet om att de stör sina grannar. Många uppskattar att du på ett vänligt sätt säger till, innan problemet växt sig för stort. Kanske blir det bättre av något så enkelt. Men återkommer problemet vill vi gärna att du kontaktar oss på Gavlegårdarna, antingen via kundcentrum eller trygghetsjouren.

Vet du med dig att du inte törs/kan prata med din granne kan du kontakta Gavlegårdarna direkt. Vi kommer då att prata med den som stör – självklart utan att uppge ditt namn.

Bråk i lägenhet

Blir du störd av allvarliga lägenhetsbråk, kanske med slagsmål eller misshandel inblandade, bör du omgående ringa polisen. Det är viktigt att du ringer. Ditt samtal kan innebära att du hjälper någon som far illa.

Störande besökare

Högljudda besökare kan de flesta acceptera någon gång. Men är det ett ständigt spring till någon av dina grannar vill vi gärna att du kontaktar oss på Gavlegårdarna. Vi kommer i vår tur att prata med den berörda hyresgästen. Är besökarna påverkade av alkohol eller droger, alternativt använder trapphuset som tillhåll, är det extra viktigt att du ringer. Det är vårt ansvar att omgående kontakta aktuell hyresgäst och se till att störningarna upphör.

Fest

Har grannarna en fest som stör är det bra om du först försöker prata med dem. Hjälper inte detta ska du kontakta vår Trygghetsjour på 026-17 28 20, dygnet runt.

Planerar du själv att ha fest är det alltid bra att förbereda sina grannar på det. Lägg gärna en lapp i brevlådorna eller prata med de närmaste. Upplys gärna grannarna om hur länge festen är tänkt att hålla på, det brukar öka grannarnas tålamod. Tänk också på att hög musik och röster hörs genom huset och kan störa fler än du kanske tror.

Prata med den du stört

Vet du med dig att du stört grannarna finns en enkel väg att ställa saker och ting tillrätta – kontakta dem för att be om ursäkt. I bästa fall leder det kanske till en förbättrad relation mellan dig och dina grannar.

Håll koll på dina ungdomar

När du själv reser bort kanske dina hemmavarande ungdomar passar på att ha fest. Vilket leder till att du blir inblandad i en eventuell störning, även om du inte är hemma. Prata gärna med dina ungdomar. Förklara att alla har rätt till ett boende utan störningar.