Hoppa till innehåll

Nya utemiljöer och lekparker – Sista etappen i Sätra börjar!

Bild från Sätra med en lekpark bland tallar. Nu har de första spadtagen för den sista etappen i stadsförnyelseprojektet i Sätra tagits. Syftet har varit att skapa ett hållbart bostadsområde där de boende är delaktiga i utvecklingen av sin närmiljö och där vi kan erbjuda attraktiva bostäder.

Sedan 2009 har Gavlegårdarna arbetat med inre och yttre underhåll för att fräscha upp fastigheter och dess omgivningar i området. Den sista etappen innebär att lekparker, utemiljö samt gemensamhetsytor kring Jökelvägen och Gråstensvägen ska byggas. Lekparkernas utformning har inspirerats av och i dialog med våra hyresgäster.

Stadsdelsförnyelsen påbörjades 2009 med förundersökning och workshops med hyresgäster. 2011 påbörjades projekteringen och projektet har genomförts i 12 etapper. Det har berört ca 700 lägenheter, bidragit till minskad energiförbrukning och inneburit omfattande dialog med våra hyresgäster. Den sista etappen ska vara färdig hösten 2023 och omfattar lekparker samt gemsamhetsytor vid Gråstensvägen och Jökelvägen i Sätra.

– Det känns roligt att vi äntligen är här nu. Stadsdelsförnyelsen har byggt på en gedigen dialog och har sin stora omfattning till trots endast resulterat i mindre hyreshöjningar. Dessa har spridits ut över tid för att säkerställa att så många av våra hyresgäster som möjligt kunnat bo kvar även efter renoveringarna. Det har varit ett komplicerat projekt som byggt på goda relationer med både entreprenörer, hyresgäster och egna medarbetare, säger Iris Karamehmedovic, underhållschef på Gavlegårdarna, som varit med under hela projektets gång.

Utöver stadsdelsförnyelsen pågår också bosociala aktiviteter i Sätra för att öka tryggheten och engagemanget i stadsdelen. En viktig del för en levande stadsdel är att det finns bra gemensamma ytor att mötas på. Målet med sista etappen är att skapa moderna och funktionella aktivitets- och lekplatser för alla åldrar. Men samtidigt också skapa fler möjligheter för umgänge på en plats som redan idag är en naturlig samlingsplats för familjer.

– Vi jobbar ständigt med att erbjuda aktiviteter med fokus på barn och ungdomar i våra stadsdelar, så även i Sätra. Vi ser en stor möjlighet i att utforma sociala ytor som både bjuder in till lek men ger också personer i olika åldrar möjlighet att mötas och bygga relationer. Det är extra viktigt att vi skapar rätt förutsättningar och bidrar till att våra hyresgäster använder sin utemiljö och att den är anpassad till målgruppen. Till det här projektet kommer vi tillsammans med våra samarbetspartners ta hjälp av barnen i området att namnge de nya lekplatserna, säger Jeanette Jansson, Bosocial samordnare på Gavlegårdarna.

Kundcentrum stängt på Nationaldagen

"svensk flagga mot blå himmel" Tisdag den 6 juni firar vi vår nationaldag och håller därför vårt kontor stängt.

Måndag 5 juni öppet som vanligt 10-15 för besök och 07-16 för kontakt via telefon.

Ha en fantastisk nationaldag!

Gavlegårdarnas årsredovisning för 2022

Nu finns vår årsredovisning för 2022 tillgänglig. Nytt för i år är att vi valt att presentera den i ett webbaserat format istället för som en trycksak.

Visa årsredovisning

Öppet hus i Södra Hemlingby 13 maj

Visonsbild av hus

Bilden är ett montage

Den första juni får de första hyresgästerna flytta in i våra nyproducerade lägenheter i Södra Hemlingby. Inflytt för den andra etappen blir i september/oktober och i samband med att du nu kan anmäla ditt intresse till lägenheterna i området passar vi på att bjuda in till öppet hus.

Lördagen den 13 maj ges du möjlighet att ställa frågor om bostäderna och gå på visning i samtliga lägenhetstyper på Grafikergatan 25 A.

Så är du nyfiken på hur det ser ut invändigt i bostäderna? Kom gärna förbi och ta en titt du också!

Var? Grafikergatan 25 A i Södra Hemlingby
När? Lördag 13 maj
Tid? 10.00-15.00

Kan du inte gå på öppet hus men är ändå nyfiken på lägenheterna, kolla gärna i vår bostadsväljare

Intresseanmälan är öppen till Norra Fiskargatan 1 A

Den omfattande branden som skedde i oktober 2021 orsakade att det höga bostadshuset på Öster totalförstördes. Eftersom stommen visade sig vara oskadd fattades beslut om att återställa höghuset och en ombyggnation samt renovering påbörjades.

Under hösten beräknas höghuset stå klart och den 10 maj påbörjas uthyrningen av samtliga bostäder. Huset har nio våningar och 52 bostäder om 1-6 rum och kök i varierande ytor på 32-149 kvm. Genomgående har bostäderna vitmålade väggar och parkettgolv, delar av hallen har även klinker. Badrummet har vita helkaklade väggar, mörkgrå klinker med golvvärme och handdukstork på el. Köket är utrustat med induktionsspis och varmluftsugn. Samtliga bostäder har antingen en balkong eller altan och på bottenvåningen av höghuset finns även en frisörsalong.

Nu kan du lämna din intresseanmälan under ”sök ledigt”. Fördelningen sker utifrån köpoäng i Gavlegårdarnas bostadskö och hyrs ut enligt våra uthyrningsregler. När perioden för intresseanmälan har löpt ut skickas ett erbjudande ut till de tio sökande med högst köpoäng och den med flest poäng står då först i kön till bostaden. Anmäl ditt intresse här >>

Eftersom detta är ombyggnation och fortfarande är under uppbyggnad kan vi tyvärr inte erbjuda någon visning. Har du frågor om bostäderna är du välkommen att kontakta våra nyproduktionshyrare Katrin Bendayan 026-172718 eller Susanne Zettergren 026-172709.

Hyresgästerna får flytta in i sina bostäder under november och december 2023.

Grillsäsongen är här!

Kvinna och man friterar falafel vid en utegrill.

Att grilla hör sommaren till, även för dig som bor i lägenhet. Har du balkong är det tillåtet att grilla om du använder elgrill. Väljer du istället att hålla till på gården är det tillåtet med alla sorters grillar.

Var bara varsam så att röken inte irriterar omgivningen eller orsakar brand. Har du använt en engångsgrill måste du vara noga med att låta glöden slockna ordentligt innan du slänger den i soporna. På många av våra gemensamma grillplatser finns ett speciellt fack i sopkärlet där du slänger din engångsgrill.

Vattenläcka 28 april – Boende i Sätra uppmanas till sparsamhet

Under eftermiddagen fredag 28 april inträffade en större läcka på en vattenledning i stadsdelen Norrtull.

På grund av kapacitetsproblem som uppstått i samband med läckan, samt att stora mängder vatten gått förlorat, uppmanar Gästrike vatten nu alla boende i Sätra att vara sparsamma med dricksvattnet och endast använda det till det nödvändigaste under fredag samt natten mot lördag. Använd inte disk- och tvättmaskin under denna tid och undvik gärna att använda duschen.

Läs mer på Gästrike Vattens hemsida: Driftstörningar – Gästrike Vatten (gastrikevatten.se)

Visma Recruit har drabbats av driftstörningar

Visma logo

Vårt rekryteringssystem Visma Recruit har drabbats av en större driftstörning, vilket innebär att våra chefer i nuläget inte kan arbeta med sina pågående rekryteringar.

Leverantören arbetar för fullt med att åtgärda felet och förhoppningsvis ska full funktionalitet inom kort vara åtgärdat.

Nu påbörjas den slutliga sandupptagningen

Bil som sopar upp sand Grovupptagningen av vinterns sandande är nu klart i våra områden. I Hamrånge, Hedesunda, Bomhus och på Brynäs pågår finupptagningen av sanden. Från och med tisdag 2 maj börjar vi upptagningen i Forsbacka.

Därefter väntar i turordning Valbo, Hagaström, Sätra, Norr, Nordost, Öster, Gävle Strand, Söder, Villastaden, Kristinaplan/Urbergsterrassen/Sörby Ängar/Sörby Backe, Andersberg.

Övning för blåljusverksamheter

Den 27 april klockan 08.00-15.30 ska polis, räddningstjänst och ambulans i Gävle ha en övning i södra Gävle. De som berörs får information via sina informationstavlor i sitt område.

På grund av avspärrningar kan trafiken påverkas under tiden för övningen och som boende kan du påverkas av höga smällar samt att utryckningsfordon syns i ditt område. När övningen är avslutad tas alla avspärrningar bort.

Efter tidigare händelser som inträffat i Sverige har aktörerna sett ett behov av att polis, ambulans och räddningstjänst ökar förmågan att gemensamt hantera en PDV-händelse (pågående dödligt våld) i offentliga miljöer. Syftet med övningen är att stärka samverkan så att aktörerna tillsammans hanterar en sådan händelse så bra som möjligt utifrån sin roll och sitt ansvar.

Mer information om övningen hittar du här >>