Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Vill du fira Pride med oss på vårt flak?

Gavlegårdarna kommer för tredje året i rad delta i Gävle Pride Parad. Årets pridetema är ”Kärleken börjar i Gävle”.
Syftet till vårt deltagande är att visa att vi står bakom Prides ändamål – Att människor själva får välja vem de älskar.
Gavlegårdarna tog förra året hem priset ”Bästa ekipage” som GD delade ut.

Samling vid Stenebergsparken på Brynäs klockan 13.30 den 18 augusti. Gavlegårdarna har plats 40 i paraden.

Vill du hänga med oss på flaket? Kontakta jeanette.jansson@gavlegardarna.se
OBS! Begränsat antal platser!

Kom och gå med oss för en fantastisk dag tillsammans.

Så här får du svalare i din lägenhet

Varmt i lägenheten

Det är många som hör av sig om att värmen i lägenheterna är för hög nu under sommaren. Vädersituationen i Sverige är verkligen något utöver det vanliga och påverkar klimatet i våra boenden.

De flesta av våra hus har frånluftsventilation eller självdrag. Båda varianterna bygger på att luft lämnar lägenheterna genom ventilationen och ny luft kommer in direkt utifrån genom ventiler i fönster eller vägg. Om luften utanför är väldigt varm så blir det varmt inomhus. När det blir extremt varmt ute har vi tyvärr inga möjligheter att påverka klimatet inomhus. Det betyder att Gavlegårdarna inte har möjlighet att betala ut ersättning, om det inte visar sig att värme- eller ventilationssystemet i huset är trasigt. Däremot finns det några saker du som hyresgäst kan göra för att få det lite svalare inne:

1. Stäng ute solen
Dra ner persienner och dra för gardiner under dagen, så stänger du ute solens hetta. Se till att stänga alla fönster så snart solen når ditt hus och behåll dem fortsatt stängda under den varmaste delen av dagen. Vänta sedan med att öppna fönstren till det är tillräckligt svalt att ha dem öppna hela natten.

2. Häng för lakan eller till exempel handdukar som skydd mot solens värme, om inte gardinerna skyddar tillräckligt.

3. Öppna upp
Sov alltid med öppet fönster. Välj de som är strategiskt bäst placerade så att den svalare luften börjar blåsa in redan på kvällen. Se till att ha alla innerdörrar öppna under dagen, till och med garderobsdörrar och köksluckor, det gör att dagshettan inte lagras och det går snabbare att få svalt på kvällen.

4. Fixa korsdrag
Korsdrag med start tidigt på morgonen kan fungera bra. Se till att persiennerna på södersidan är nere och öppna sedan två fönster i var ände av bostaden. En liten glipa räcker.

5. Blöt ner ett lakan
Om det ändå inte räcker att öppna fönstren, prova att spreja ett lakan med kallt vatten. Häng det sedan för ett öppet fönster, så kommer vinden som passerar in genom att fönstret att kylas ner.

6. Köp fläktar
Luftkonditionering känns kanske lite överdrivet på våra breddgrader. Satsa istället på en takfläkt eller en vanlig bordsfläkt och placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Men det är ingen idé att lämna en fläkt på i ett rum där ingen vistas, då blir rummet faktiskt bara varmare.

7. Fixa bra luftcirkulation
Om du bor i lägenhet är det bra att använda två olika sorters fläktar för att få bra luftcirkulation. Placera en frånluftsfläkt i närheten av ett fönster och en annan, fram- och-tillbakagående fläkt, nära ett andra fönster så att ny, kall vind kommer in. Ett sådant fläktsamarbete fungerar dock bara när temperaturen är lägre utomhus än inomhus, det vill säga nattetid eller molniga dagar.

8. Fyll skål med is
Ordna luftkonditionering på egen hand. Fyll en grund skål med mycket is. Ställ skålen framför fläkten och dra igång den; i takt med att isen avdunstar, kommer luften i rummet att kylas ner.
Du kan också lägga in plastflaskor i frysen och placera dem i sängen.

9. Stäng av datorn
Stäng av alla värmekällor i bostaden. Använd inte spisen eller den vanliga ugnen, ät en sallad istället eller använd mikrovågsugnen om du vill äta något varmt. Stäng av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i värmealstrande stand-by-läge.

10. Duscha kallt
Undvik all form av varmt vatten och ånga. Duscha inte varmt, diska inte och vänta med att tvätta och laga mat tills det mörknat. Kolla också att packningarna runt ugn, diskmaskin och tvättmaskin är i gott skick så att ingen värme slipper ut.

Nytt odlingsprojekt mitt i centrala Gävle

Ett växthus mitt i centrum? Ja, det är nu verklighet för Gavlegårdarnas hyresgäster på kvarteret Ungern, beläget i korsningen av Ruddammsgatan och Kaplansgatan. Under några veckor har ett växthus på cirka 8 kvm vuxit fram på gården.

Åtta intresserade har nu installerat sig i det nya växthuset. Från Gavlegårdarna har de fått en del växter som tomat- och gurkplantor, kål och selleri för att komma igång. Odlarna kommer sedan själva att träffas för att ta beslut om hur de på bästa sätt ska hjälpas åt med odlingarna när det gäller vattning och skötsel. Ett bra sätt att skapa möten och sammanhållning i bostadsområden.

Cilla Englund, utemiljöförvaltare på Gavlegårdarna, berättar att det här är ett testprojekt för att se om och hur det fungerar.

-Det är ju viktigt att man håller odlandet och växthuset aktivt och inte tröttnar efter en säsong. I och med att det är hyresrätter så flyttar hyresgästerna oftare och risken att eldsjälarna försvinner är stor. Vi får se om några år hur det ser ut, när projektet ska utvärderas. Förhoppningsvis kan det bli fler ställen som får möjligheten – om det är tekniskt möjligt förstås, avslutar Cilla Englund.

Datumbevattningen i Gävle och Valbo upphör

Vi söker en Trygghetsansvarig

Vi söker en trygghetsansvarig som ska driva och utveckla Gavlegårdarnas trygghetsarbete och säkerställa ständig hög nivå och långsiktig hållbarhet inom området. Vi sätter stort värde på trygghet och säkerhet, både för våra hyresgäster och för alla medarbetare inom bolaget.
Sista ansökningsdag är 4 juli 2018.

Läs mer och ansök till tjänsten!

Fråga gärna våra sorteringsvärdar om hjälp med återvinningen

Det här är tre av våra sorteringsvärdar. De har nu utbildats och är redo att ge sig ut i våra områden. Habtom, Mahmod och Muhamad har genomgått en 4 veckors informationsutbildning i hur återvinningen fungerar från det att du som hyresgäst lämnar ditt avfall tills dess att det hamnar hos Gästrike återvinnare.

Nu står de redo att ta emot våra hyresgästers frågor och funderingar kring återvinning. Meningen är inte bara att de ska se till att det är snyggt i våra återvinningsrum, utan även hjälpa till så att alla sorterar rätt.

-Det är viktigt att vi tillsammans sorterar vårt avfall på ett bra och effektiv sätt, inte minst för miljön, säger Muhamad. Idag näthandlar folk så mycket att våra förpackningskärl fullkomligt svämmar över på bara ett par dagar, fortsätter han, det är viktigt att vi viker ihop förpackningarna så det får plats i kärlen. Då blir hanteringen betydligt lättare också.

Soreteringsvärdarna ska vara fyra stycken och jobba i grupp om två. Ännu en värd kommer inom kort att sluta upp med de övriga i gruppen. De kommer att skickas ut i de områdena där behovet av information är störst.

Vecka 22 (28 maj-1 juni) hittar du våra sorteringsvärdar i Andersberg, Sätra och på Norr.
Vecka 23 (4-5 och 7-8 juni) finns de i Hemsta, på Kristinaplan och på Urbergsterrassen.
Vecka 24 (11-15 juni) håller de till i Hedesunda, på Nordost och på Norr.

Gävle Energi renoverar fjärrvärmenätet

Torsdag 31 maj påbörjar Gävle Energi ett stort underhållsarbete på sitt fjärrvärmenät från Solröksgatan 5 genom Vinddraget och vidare mot Norrskensgatan 5.

Arbetet kommer att pågå till oktober.

Vid frågor: kontakta Gävle Energis kundservice på telefon 026 – 17 85 75

Heimstaden är köparen av våra fastigheter på Brynäs och Sätra

Det är nu klart att det är fastighetsbolaget Heimstaden som tar över ägandet av fastigheterna från och med den 29 juni.

Fastigheternas adresser är, i Sätra; Norrbågen och Porfyrvägen i Sätra. På Brynäs; Boothsgatan, Ladugatan, S Hospitalsgatan, S Fiskargatan, S Sjötullsgatan och Waldenströmsgatan.

Gavlegårdarnas hyresgäster som bor i de fastigheter som varit till försäljning träffade sin nya fastighetsägare under torsdagskvällen.

Läs mer i pressmeddelandet

Ny dataskyddslag från och med 2018-05-25

Den 25 maj börjar en ny dataskyddsförordning att gälla i hela EU. Den kallas för GDPR, det står för General Data Protection Regulation och ersätter den nuvarande personuppgiftslagen (PuL). Förordningen stärker dina rättigheter och innebär en skärpning för hur personuppgifter får behandlas.

Personuppgifter är all information som kan användas för att identifiera en enskild person. Exempel på det kan vara grundläggande uppgifter om dig som namn och kontaktuppgifter, men även aktiviteter som man gör via digitala kanaler.

Vi på Gavlegårdarna värnar om dina personuppgifter men det är också viktigt för oss att du känner dig trygg med hur vi hanterar dessa. Därför är vi öppna med hur vi samlar in, behandlar och delar med oss av den information som vi sparar om dig hos oss.

Vi säljer aldrig dina personuppgifter vidare till andra företag.
Vi ser till att dina personuppgifter alltid är skyddade hos oss och att behandlingen följer både gällande dataskyddsregler, interna riktlinjer och rutiner.

Läs mer i vår personuppgiftspolicy

Nu startar mätningar av våra ytor med drönare

Med start måndag 21 maj kommer vi, tillsammans med Gävle kommun, att påbörja mätning av Gavlegårdarnas ytor i Forsbacka. Det kommer vi att utföra med drönare.


Användning av drönare för mätning är ett komplement till traditionell mätning med totalstation eller GPS. Att använda en drönare är en mycket snabbare metod för insamling av geografisk information jämfört med traditionell mätning.

Drönaren kommer att flyga på ca 70 meters höjd under inmätningen, så bli inte rädd om det surrar i luften.

Efter att Forsbacka mätts av fortsätter vi inåt mot Gävle med Valbo, Hagaström, Sätra och så vidare.

Läs mer om Gävle kommuns användning av drönare