Hoppa till innehåll

Så här tyckte våra hyresgäster i undersökningen för 2020

Varje år skickar Gavlegårdarna ut en omfattande enkätundersökning för att samla in de boendes åsikter kring en mängd frågor. Enkäten kallas NKI (Nöjd-Kund-Index) och används av många bostadsbolag i Sverige. Det gör att resultaten kan jämföras med andras, men också med Gavlegårdarnas egen historik. Inom vilka områden har vi lyckats och var behöver vi lägga extra resurser för att förbättra oss?

2020 svarade närmare 58% av de 6 372 hushåll som fick vår NKI. Det är ett fantastiskt resultat, för vi vet att frågorna är många. Vi vill därför tacka alla som tagit sig tid att hjälpa oss i vår fortsatta planering för att du som hyresgäst ska känna dig hemma hos oss.

Här kan du se några av de resultat som kom fram vid 2020 års undersökning >>

Byten, överlåtelser och andrahand tar sommaruppehåll

Under vecka 26-33 har vi en begränsad hantering av dessa ärenden. Vi tar emot dem men kommer inte att kunna handlägga dem i samma utsträckning.

Vi prioriterar akuta ärenden under semesterperioden

Under veckorna 26-33 (28 juni-20 augusti) har många av våra medarbetare semester. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi under den perioden behöver prioritera akuta ärenden.

Dit räknas:

 • Vattenläckor
 • Stopp i avlopp
 • Elfel (strömlös lägenhet)
 • Ej fungerande kyl/frys/spis
 • Låsbyten/Låsfel
 • Tvättmaskiner
 • Trasiga fönsterrutor
 • Inbrott
 • Vid brand – ring 112

Övriga ärenden tar vi självklart hand om i mån av tid, men det kan hända att du får vänta längre än du räknat med. Har du möjlighet ser vi därför gärna att du väntar med ditt ärende tills semesterperioden är slut och vi är tillbaka med nya krafter och full bemanning.
Tack för din förståelse och Glad sommar!

Tillsammans minskar vi risken för bränder

Med anledning av flera bränder i lägenheter och i synnerhet på balkonger har vårt försäkringsbolag Svenska Kommun Försäkrings AB, kommit med följande rekommendationer för att minska risken för bränder.

Att du som hyresgäst och boende:

• inte förvarar brännbart material på balkongerna, som exempelvis däck, kartonger, sopsäckar etc.
• ser till så att cigaretter, fimpar och aska från cigaretter förvaras i obrännbart kärl
• inte grilla på balkongen. (Gäller ej elgrill)
• inte använder levande ljus utan uppsikt. Ej heller marschaller.

Som fastighetsbolag är vi måna om att ni som hyresgäster har ett tryggt och säkert boende. En brand kan innebära mycket stora konsekvenser om den sprids exempelvis till vinden. Stora värden går till spillo, ägodelar förloras, annat boende måste ordnas och inte minst kan människor komma till allvarlig skada.

Vi uppmanar er att följa dessa rekommendationer och hjälpa till med att minska dessa risker.

Gavlegårdarna

Extra resurser med gräsklippning

Sommaren slog till med kraft och just nu växer gräset så det knakar!

Vi ligger tyvärr lite efter med klippning av gräsytor i vissa områden, men vi har satt in extra resurser och gör så gott det går för att komma i kapp.
Vi hoppas på överseende med detta!

Ogräsbekämpning med skum

Bild på maskros bland stenar

I Sätra, Valbo, Forsbacka och på Ericssonska stiftelsen kommer vi att utföra ogräsbekämpning med hjälp av ett skum. Skummet framställs genom ett extrakt utav växtsocker som utvunnits ur majs och kokos och det har en tjock och kraftig konsistens med en svag söt doft. Skummet är helt ofarligt för både människor och djur. Skummet ligger kvar på marken cirka 20-30 minuter.
Företaget som utför ogräsbekämpningen heter Svensk ogräsbekämpning.

Läs mer om metoden på Svensk ogräsbekämpnings webbplats >>

Årets NKI är ute – ta chansen att tycka till

Gruppbild på människor i rabatt

Pandemiåret har påverkat oss alla, så även Gavlegårdarna och vår verksamhet.
Vårt kundcentrum har enbart varit öppet för bokade besök och tusentals nyckelöverlämningar har genomförts utomhus. Som hyresgäst har du kanske fått vänta något längre för att få ett anmält fel åtgärdat och du har helst inte fått vara hemma när vi utfört jobbet.
Vi är oerhört tacksamma för den förståelse och det tålamod som har visats.

Vår årliga kundundersökning, NKI, är i alla fall något vi kan genomföra precis som vi brukar.
Hälften av våra hyresgäster – den grupp som inte svarade förra året – har nu chansen att svara på frågor kring sitt boende.

Alla åsikter är viktiga för Gavlegårdarnas planering framåt. Sedan förra året har vi bland annat röjt sly, förstärkt belysning, utökat antalet trygghetsvandringar, förändrat städrutiner och en hel del annat som kom fram i undersökningen då.

Enkäten skickas ut i brevlådan eller via e-post, allt beroende på vilket kontaktsätt du som hyresgäst har valt. NKI:n handlar om allt från kundbemötande och vår information till trygghet och trivsel där du bor. Den tar lite tid att svara på, men du har ända till den 31 augusti på dig.

Under sommaren skickas ett antal påminnelser, men det är ganska bra att svara på enkäten så fort man har möjlighet. Det är lätt att glömma annars.

I juni skickar vi ut ett nyhetsbrev som berättar mer om svaren vi fick i förra årets NKI-undersökning. Du kan också hitta de resultaten på vår hemsida.

Godispalatset och Pralinhuset, vinnarna i vår namntävling

Visionsbild av Gavlegårdarnas hus på Godisfabriken Gavlegårdarnas namntävling är nu klar. Två vinnare är utsedda och fick ta emot diplom och presentkort under en digital uppvaktning.

I samband med första spadtaget för Gavlegårdarnas två hus på Godisfabriken utlystes en namntävling med möjlighet att skriva in sig i Gävles historia. Resultatet blev långt över förväntan med över 900 inskickade bidrag samt många bra och kreativa namnförslag.

Juryn valde ut två namn som knyter an till det självklara temat för hela stadsdelen, Gävles mäktiga godishistoria – Godispalatset och Pralinhuset. Vinnarna Patric Kullberg och Lillemor Gustavsson uppvaktades digitalt av Per-Åke Fredriksson, styrelseordförande för Gavlegårdarna.

– Det här är inget man trodde sig få vara med om, att namnge en byggnad, säger Patric Kullberg Gävlebon bakom 15-våningshusets namn, Godispalatset.

Patric deltog i tävlingen då han kände att han ville engagera sig för stadsdelen. I 23 år arbetade han på den anrika industrimarken, ända fram till att fabriken stängdes.

– Nu blir man en del av det nya som dyker upp, det känns jättehäftigt, fortsätter han.

Även för Lillemor Gustavsson som satt namnet Pralinhuset, fanns godistemat i bakhuvudet. Men också hennes koppling till platsen som före detta mackägare.

– Jag har haft kontakt med Ahlgrens försäljare och handlat mycket godis av dem. Utifrån det tyckte jag namnet klingade bra, berättar hon.

De två vinnarna fick vid den digitala prisceremonin motta varsitt diplom samt ett presentkort på 2000 kronor hos Diléns. Det lokala företaget öppnar saluhall med restaurang på Godisfabriken, precis lagom till att de första hyresgästerna kan flytta in i de nu namngivna husen, preliminärt under första kvartalet 2023.

Gavlegårdarna vill självklart tacka alla Gävlebor och andra som har deltagit i tävlingen.

Juryn har bestått av:

 • Per-Åke Fredriksson, styrelseordförande Gavlegårdarna
 • Cathrine Holgersson, VD Gavlegårdarna
 • Helena Tallius Myhrman, stadsarkitekt Gävle kommun
 • Ulf Gavlefors, senior projektledare Gavlegårdarna
 • Alexandra Bankander, kommunikatör och projektledare hållbarhet Gavlegårdarna

Motivering för Godispalatset – 15-våningshuset

Ett namn som knyter an till det självklara temat för hela stadsdelen, Gävles mäktiga godishistoria.
Gavlegårdarnas grönskande 15-våningshus blir med sin höjd och unika design ett av Godisfabrikens verkliga blickfång. Läget gör också att huset, tillsammans med sin närmaste granne, är porten in till Gävles nyaste stadsdel. Med andra ord, ett verkligt Godispalats.

Motivering för Pralinhuset – 7-våningshuset

Ett namn som knyter an till det självklara temat för hela stadsdelen, Gävle mäktiga godishistoria. Gavlegårdarnas 7-våningshus blir med sin unika design och grönskande atrium ett av Godisfabrikens verkliga blickfång. Läget gör också att huset, tillsammans med sin närmaste granne, är porten in till Gävles nyaste stadsdel. Med andra ord, oemotståndligt som en riktigt välgjord pralin.

Se film när Per-Åke Fredriksson kontaktar vinnarna, Patric Kullberg och Lillemor Gustavsson >>

P-tillståndet gäller tills nya parkeringsregler införs i området

Införandet av de nya parkeringsreglerna sker etappvis och på vår hemsida gavlegardarna.se/parkering kan du läsa mer om detta och se när det införs i ditt område.

Har du ett parkeringstillstånd från oss i din bil idag fortsätter du att använda det. Tillståndet gäller fram tills det att de nya parkeringsreglerna införs i ditt bostadsområde.

Gavlegårdarna beräknar att hela projektet ska vara genomfört under 2021. Tidpunkterna för införandet är preliminära och kan komma att ändras.
Här kan du se tidplanen för införandet >>

När de nya reglerna träder i kraft behöver du både ett p-tillstånd och en 30-dagarsbiljett för din boendeparkering. De kommer att vara helt digitala och inga tillstånd i framrutan behövs då.
I de områden där det också finns besöksparkering kan du och dina gäster köpa biljett per timme.

Nu börjar vi ta upp sanden

Bil som sopar upp sand

Nu börjar vi ta upp all sand efter vintern i våra stadsdelar. I Bomhus, Hemsta, Hedesunda, Norrsundet/Bergby och på Brynäs har våra skötselentreprenörer börjat och från och med måndag 26 april börjar vi ta upp sanden i övriga stadsdelar. Vi siktar på att vara färdiga till den 21 maj men det beror på vädret under maj.

Här är ordningen vi tar det i:
Vi börjar i Forsbacka och fortsätter med Valbo, Hagaström, Sätra, Nordost/norr, Öster/Alderholmen, Söder, Kristinaplan/Urbergsterassen/Rågången och avslutar i Andersberg.