Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Nu är den efterlängtade grillsäsongen äntligen här!

Så här på våren och sommaren finns det få saker vi svenskar älskar så mycket som att grilla. Men med grillning kommer också ett ansvar och du som är hyresgäst har några saker du bör tänka lite extra på innan du tänder eld på kolet.

I ditt område lever du nära dina grannar, och för att alla ska trivas måste vi visa varandra respekt och hänsyn. Det är särskilt viktigt när du exempelvis grillar. Framför allt vill vi att du tar hänsyn till brandsäkerheten – både för din egen och dina grannars trygghet. Det gäller att grilla med omdöme.

Olika typer av grillar

Har du uteplats? Då får du använda både kol- och gasgrill, men se till att ha din grill uppställd så långt från husväggen du kan – både för att dina grannar inte ska få in rök och os in i sin bostad, men framför allt för säkerhetens skull. Flammar elden upp kan olyckan snabbt vara ett faktum. Förvara helst aldrig din grill mot husväggen – inte ens när den inte används.

Bor du på våningar högre upp och har balkong får du inte använda gas- eller kolgrill. Endast el-grill är då tillåtet.
Vill du ändå grilla med kol är det bättre att du grillar på den gemensamma gården, om det är möjligt.

Använder du dig av en engångsgrill bör du vara extra noga med att släcka glöden ordentligt när du är klar. Engångsgrillar kan inte återvinnas i våra återvinningsrum utan måste sorteras på återvinningscentralen.

Eldningsförbud?

När vädret är så pass bra att solen och värmen gjort det för torrt i marken utlyser Länsstyrelsen troligen eldningsförbud. Då kan det vara så att du inte ens får grilla på din uteplats.
Gå in på www.lansstyrelsen.se/gavleborg för att läsa mer om eventuella eldningsförbud.

Trevlig grillsäsong!