Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Nytt odlingsprojekt mitt i centrala Gävle

Ett växthus mitt i centrum? Ja, det är nu verklighet för Gavlegårdarnas hyresgäster på kvarteret Ungern, beläget i korsningen av Ruddammsgatan och Kaplansgatan. Under några veckor har ett växthus på cirka 8 kvm vuxit fram på gården.

Åtta intresserade har nu installerat sig i det nya växthuset. Från Gavlegårdarna har de fått en del växter som tomat- och gurkplantor, kål och selleri för att komma igång. Odlarna kommer sedan själva att träffas för att ta beslut om hur de på bästa sätt ska hjälpas åt med odlingarna när det gäller vattning och skötsel. Ett bra sätt att skapa möten och sammanhållning i bostadsområden.

Cilla Englund, utemiljöförvaltare på Gavlegårdarna, berättar att det här är ett testprojekt för att se om och hur det fungerar.

-Det är ju viktigt att man håller odlandet och växthuset aktivt och inte tröttnar efter en säsong. I och med att det är hyresrätter så flyttar hyresgästerna oftare och risken att eldsjälarna försvinner är stor. Vi får se om några år hur det ser ut, när projektet ska utvärderas. Förhoppningsvis kan det bli fler ställen som får möjligheten – om det är tekniskt möjligt förstås, avslutar Cilla Englund.

Datumbevattningen i Gävle och Valbo upphör

Vi söker en Trygghetsansvarig

Vi söker en trygghetsansvarig som ska driva och utveckla Gavlegårdarnas trygghetsarbete och säkerställa ständig hög nivå och långsiktig hållbarhet inom området. Vi sätter stort värde på trygghet och säkerhet, både för våra hyresgäster och för alla medarbetare inom bolaget.
Sista ansökningsdag är 4 juli 2018.

Läs mer och ansök till tjänsten!

Fråga gärna våra sorteringsvärdar om hjälp med återvinningen

Det här är tre av våra sorteringsvärdar. De har nu utbildats och är redo att ge sig ut i våra områden. Habtom, Mahmod och Muhamad har genomgått en 4 veckors informationsutbildning i hur återvinningen fungerar från det att du som hyresgäst lämnar ditt avfall tills dess att det hamnar hos Gästrike återvinnare.

Nu står de redo att ta emot våra hyresgästers frågor och funderingar kring återvinning. Meningen är inte bara att de ska se till att det är snyggt i våra återvinningsrum, utan även hjälpa till så att alla sorterar rätt.

-Det är viktigt att vi tillsammans sorterar vårt avfall på ett bra och effektiv sätt, inte minst för miljön, säger Muhamad. Idag näthandlar folk så mycket att våra förpackningskärl fullkomligt svämmar över på bara ett par dagar, fortsätter han, det är viktigt att vi viker ihop förpackningarna så det får plats i kärlen. Då blir hanteringen betydligt lättare också.

Soreteringsvärdarna ska vara fyra stycken och jobba i grupp om två. Ännu en värd kommer inom kort att sluta upp med de övriga i gruppen. De kommer att skickas ut i de områdena där behovet av information är störst.

Vecka 22 (28 maj-1 juni) hittar du våra sorteringsvärdar i Andersberg, Sätra och på Norr.
Vecka 23 (4-5 och 7-8 juni) finns de i Hemsta, på Kristinaplan och på Urbergsterrassen.
Vecka 24 (11-15 juni) håller de till i Hedesunda, på Nordost och på Norr.

Gävle Energi renoverar fjärrvärmenätet

Torsdag 31 maj påbörjar Gävle Energi ett stort underhållsarbete på sitt fjärrvärmenät från Solröksgatan 5 genom Vinddraget och vidare mot Norrskensgatan 5.

Arbetet kommer att pågå till oktober.

Vid frågor: kontakta Gävle Energis kundservice på telefon 026 – 17 85 75

Heimstaden är köparen av våra fastigheter på Brynäs och Sätra

Det är nu klart att det är fastighetsbolaget Heimstaden som tar över ägandet av fastigheterna från och med den 29 juni.

Fastigheternas adresser är, i Sätra; Norrbågen och Porfyrvägen i Sätra. På Brynäs; Boothsgatan, Ladugatan, S Hospitalsgatan, S Fiskargatan, S Sjötullsgatan och Waldenströmsgatan.

Gavlegårdarnas hyresgäster som bor i de fastigheter som varit till försäljning träffade sin nya fastighetsägare under torsdagskvällen.

Läs mer i pressmeddelandet

Ny dataskyddslag från och med 2018-05-25

Den 25 maj börjar en ny dataskyddsförordning att gälla i hela EU. Den kallas för GDPR, det står för General Data Protection Regulation och ersätter den nuvarande personuppgiftslagen (PuL). Förordningen stärker dina rättigheter och innebär en skärpning för hur personuppgifter får behandlas.

Personuppgifter är all information som kan användas för att identifiera en enskild person. Exempel på det kan vara grundläggande uppgifter om dig som namn och kontaktuppgifter, men även aktiviteter som man gör via digitala kanaler.

Vi på Gavlegårdarna värnar om dina personuppgifter men det är också viktigt för oss att du känner dig trygg med hur vi hanterar dessa. Därför är vi öppna med hur vi samlar in, behandlar och delar med oss av den information som vi sparar om dig hos oss.

Vi säljer aldrig dina personuppgifter vidare till andra företag.
Vi ser till att dina personuppgifter alltid är skyddade hos oss och att behandlingen följer både gällande dataskyddsregler, interna riktlinjer och rutiner.

Läs mer i vår personuppgiftspolicy

Nu startar mätningar av våra ytor med drönare

Med start måndag 21 maj kommer vi, tillsammans med Gävle kommun, att påbörja mätning av Gavlegårdarnas ytor i Forsbacka. Det kommer vi att utföra med drönare.


Användning av drönare för mätning är ett komplement till traditionell mätning med totalstation eller GPS. Att använda en drönare är en mycket snabbare metod för insamling av geografisk information jämfört med traditionell mätning.

Drönaren kommer att flyga på ca 70 meters höjd under inmätningen, så bli inte rädd om det surrar i luften.

Efter att Forsbacka mätts av fortsätter vi inåt mot Gävle med Valbo, Hagaström, Sätra och så vidare.

Läs mer om Gävle kommuns användning av drönare

Se till att grillen inte orsakar onödiga bränder

Varma vårdagar och sköna sommarkvällar är som gjorda för grillning. Men det finns en hel del du måste tänka på, inte bara under grillningen, utan även när du grillat klart.

Det är alltid du som använder grillen som är skyldig att se till att kolen är ordentligt släckt innan du går ifrån den. Lämna aldrig en glödande grill utan uppsikt.
Använder du engångsgrill är det ännu viktigare att du hanterar den på ett korrekt sätt när du grillat. Den måste vara ordentligt släckt, helst genom att dränkas in i vatten. Följ alltid bruksanvisningen på förpackningen.

När du återvinner engångsgrillen får du absolut inte slänga den bland hushållssoporna, den ska sorteras som metallavfall. Finns det minsta glöd kvar i kolet kommer den sannolikt att fatta eld på eventuellt brännbart om den kastas bland övrigt avfall. Helst ska den placeras i särskilda kärl för just engångsgrillar, där sådana kärl finns.

Sandupptagningen i Gavlegårdarnas områden har startat

Årets vinter har varit både lång och mycket, det har gjort att upptagningen av sanden i våra områden inte kunnat starta förrän nu.

Vi beräknar att det är runt 4 000 ton sand som ska tas bort från våra bostadsområden och det kommer att ta tid. Vi beräknar att den första grovupptagningen ska vara gjord till mitten av maj. Efter det rengörs gräsmattorna, som i dagsläget har för mycket snö kvar för att kunna sopas.

Körschemat för Gavlegårdarnas sandupptagning ser ut på följande sätt: Andersberg, Brynäs, Bomhus och Norr startas måndag 16 april. Därefter sopas Almvägen, Sörby, Kristinaplan, Söder, Öster/Gävle Strand, Sätra, Valbo och Forsbacka.

All sand som legat på de isiga vägarna under vintern återanvänds och blir lämpligt fyllnadsmaterial.
Våra entreprenörer som utför upptagningsjobb är bland andra Gävle Alltransport, Höga Kusten och ILA.