Hoppa till innehåll

Temperaturen går upp och ned både inne och ute

Schematisk bild av värmesystem Nu är hösten här och det blir kallare på nätterna och förhoppningsvis lite varmare på dagarna.

Nu kommer också frågor och inlägg om varför elementen är avstängda i våra bostäder. Svaret är – vi stänger inte av några element manuellt.

Värmen i alla våra fastigheter styrs automatiskt av givare som finns placerade på ditt hus. Det är utetemperaturen i kombination med medeltemperaturen i byggnaden som styr innetemperaturen.
Däremot kan det ta en stund för systemen att hitta rätt balans och därför upplever vi att det blir lägre temperaturer i bostaden. Men systemet ska rätta till detta på någon dag.
Alla våra bostäder är inställda på att ge en innetemperatur på mellan 20-22 grader, det är ett beslut som tagits tillsammans med Hyresgästföreningen.

Fjärrvärmen till våra bostäder köper vi från Gävle Energi. Därför kan vi också erbjuda, sedan 2018, en hundra procent (100%) fossilfri fjärrvärme i lägenheterna. Det är vi riktigt stolta över.
Eftersom alla våra bostäder är utrustade med uppkopplade temperaturgivare kan vi också med hjälp av ett styrsystem se temperaturen i varje lägenhet i realtid.

Upplever du att det inte blir varmare i din bostad kan du alltid mäta innetemperaturen för att vara på den säkra sidan. Placera en termometer mitt i rummet på cirka 0,6 meters höjd från golvet. Visar termometern under 20 grader flera dagar i sträck kontaktar du vårt Kundcentrum på 026-17 27 00 eller gör en felanmälan på gavlegardarna.se. Då kommer vi hem till dig och undersöker vad som kan vara fel.

Det finns en del saker du kan göra själv för att få ett bättre inomhusklimat >>

Byggstart för Gavlegårdarnas hållbara hus i Godisfabriken

två personer som planterar ett träd

Håkan Wigholm, Skanskas distriktschef och Cathrine Holgersson, VD på Gavlegårdarna planterade symboliskt en rönn.

Nu har startskottet gått för Gavlegårdarnas bygge av de två hus med träfasad av som blir porten in till den nya stadsdelen Godisfabriken. En satsning som kanske får ses som den mest visionära i bolagets över hundraåriga historia. Träfasader, inomhusgrönska, gemensamma ytor och vinterträdgårdar är bara några exempel på innovativa och hållbara lösningar som kan locka nya kundgrupper.

Entreprenören Skanska kommer att ansvara för projektet där husen ska stå klara för inflyttning i slutet av år 2022.

Läs mer om Godisfabriken >>

UPPDATERAD INFO 2020-09-10: Störningar i vårt nätverk

Nu fungerar våra IT-system som vanligt igen. Vill du ringa till Gavlegårdarna kan det vara lång telefonkö beroende de problem vi haft de senaste dagarna.
Vill du göra en felanmälan gör du den enklast via Mina sidor 

Gavlegårdarna vann priset!

Gavlegårdarnas renoveringsprojekt på Nordost utsågs vid Sveriges Allmännyttas Fastighetsutvecklingsdag till Årets bästa renovering.

Bild på den grupp som jobbat på Nordost

Ett så omfattande projekt är beroende på ett stort engagemang från alla inblandade.

Projektet som pågått i fem år har haft fokus på tre integrerade B:n – Byggprojekt, Bodemokrati och Beteendeförändring. En viktig del i renoveringsarbetet har varit de workshops som arrangerats med de boende i området. Cirkusparkens utformning och funktion är resultatet av idéer från barn och vuxna. Efter de workshops som arrangerats har löpande möten med hyresgäster hållits.
Det som började med ett renoveringsprojekt av balkonger och ytterväggar, ledde till ett större grepp om att förstärka hela området: ommålning och ombyggnad av entréer och trapphus, bättre belysning, renovering av parkeringshus och stor upprustning av den gemensamma gården.

– Vi tog bort alla planteringar som fanns i området och istället för att låta byggentreprenören handla upp en entreprenör som ska skapa planteringar så valde vi att själva upphandla spetskompetens för detta och det har varit en stor framgångsfaktor, säger Hans Lundberg som är Gavlegårdarnas projektledare för Nordost. Den som vann upphandlingen var trädgårdskonsulten Gunilla Welin Brook.

På Nordost har vi grävt ner två tankar där snösmältnings- och regnvatten samlas för att användas till bevattning av rabatter.

Förutom de rent tekniska åtgärderna så har vi också jobbat mycket med beteendeförändringar framförallt vad det gäller återvinning. Fiona Tranberg och Mursal Weheliye som varit ambassadörer och ständigt närvarande på Nordost har jobbat mycket med uppsökande verksamhet och har bland annat ringt på hos alla 750 hushåll för att prata återvinning . Barnen i området har också via Rapatac fått lära sig om återvinning och varför det är viktigt.
När vi jämför 2016 med 2018 så ser vi en fantastisk förbättring vad det gäller sorteringen av avfall.

  • Renheten på matavfallet ökar från 91 till 97%.
  • Mängden rätt sorterat matavfall ökar med 60%, från 41 till 65 kilo per hushåll och år.
  • Mängden restavfall minskar från 346 till 290 kilo per hushåll och år.
  • Den beräknade mängden rätt sorterade förpackningar och tidningar ökar med drygt 30%, från ca 80 till ca 100 kilo per hushåll och år.
  • Andelen hyresgäster som tycker att avfallshantering och återvinningsrum fungerar bra eller mycket bra ökar från 60% till 80%.

Vi vet att välskötta boendemiljöer är viktiga för trivseln och den upplevda tryggheten. När vi gjorde vår Nöjd-Kund-Undersökning 2019 så bekräftades detta.

  • Trygghet i området på kvällar och nätter ökar från 56.4% till 68.4%.
  • Bra kontakt med grannarna ökar från 70.0% till 80.6%.
  • Trivsel i huset ökar från 76.5% till 80.5%.
  • Trivsel i kvarteret och bostadsområdet ökar med fantastiska 12.7% – från 69.5% till 82.2%.

För att ett så stort och omfattande projekt ska bli en framgång så krävs det att man samverkar med de boende, med entreprenörer, med föreningar och med olika samarbetspartners. Man kan också formulera det som Hans Lundberg som är Gavlegårdarnas projektledare gör.
“Ska vi göra det här, ska vi göra det på riktigt.”

Insatser med Huskurage på Nordost, Öster och Gävle Strand

Snart blir tv-utbudet helt digitalt

I alla våra bostäder ingår Com Hems tv-utbud. Nu moderniserar Com Hem sitt tv-erbjudande och går den 8 september i år över från analoga till digitala kanaler till alla sina 1,6 miljoner abonnenter runt om i Sverige. Det betyder bland annat att du får en skarpare bild och ett bättre ljud.

Du kan redan idag göra en kanalsökning för att se de digitala kanalerna. Från mitten av augusti kommer en informationstext rulla i tv-rutan. Ser du den texten tittar du på en analog kanal. Ser du den inte – ja, då är du redan digital i din tv.

Har du en tv som är tillverkad före 2008 är risken stor att den inte har digital mottagning inbyggd. Då kan du behöva byta till en nyare tv eller komplettera din tv-apparat med en digitalbox.

I samband med övergången utgår några kanaler tillsammans med alla FM-radiokanaler som sänds via tv-uttaget. Detta beror på avtalen med leverantörerna av kanalerna.
Här kan du läsa mer om den digitala övergången, kompletterande utrustning, vilka kanaler som ingår i det digitala utbudet och hur du gör för att söka efter de digitala kanalerna!
Gå till Comhem>>

Comhem Play

Du som bor hos Gavlegårdarnas kan även se tv i appen Comhem Play. Här ser du de flesta av dina tv-kanaler i din mobil, surfplatta och dator, var du vill inom hela EU. Hämta appen Comhem Play där appar finns och skapa ett konto där du loggar in med ditt Bank-ID så dyker dina tv-kanaler upp.
Läs mer här om Comhem Play>>

Underhållsarbeten av fjärrvärmeledningen på Brunnsgatan

Vattnet i magasinen sjunker

När värmen ligger på, som den gjort nu en tid, sjunker vattnet snabbt i de magasin som försörjer oss med dricksvatten. Det livsviktiga vattnet ska räcka till många och tillsammans kan vi hjälpas åt att hålla nivåerna i magasinen.

I våra områden har vi i våra utemiljöer investerat mycket för att du som hyresgäst ska kunna känna dig nöjd, trygg och kunna njuta av vackra blommor och planteringar.
På Nordost investerade vi förra året i två egna vattentankar under marken där vi samlar regnvatten och smältvatten för att sedan använda det vid bevattningar av utemiljöerna på Nordost. Förhoppningsvis kommer vi att bygga ut detta i andra områden där det är möjligt.

Vi använder dessutom åvatten som vi transporterar ut till bostadsområden för att göra vårt till att spara på dricksvattnet. Men på många ställen har vi tyvärr idag inga andra möjligheter än att tvingas använda vatten från hushållen, detta för att växterna inte ska dö och vi måste investera nya planteringar. Men vi gör vad vi kan hela tiden och vi fortsätter att utveckla så att vi kan ta tillvara på det vatten som kommer från skyn och från våra vattendrag i området.

Vi hoppas att vi tillsammans kan hjälpas åt att spara det vi kan genom att exempelvis inte duscha för ofta och länge, inte låta vattenkranarna stå och rinna i onödan och framför allt inte fylla stora pooler med färskvattnet.

En skön sommar önskar Utemiljögruppen på Gavlegårdarna

Elbilar får inte laddas i vanliga eluttag

Tänk på att om du har elbil är det inte tillåtet att ladda bilens batteri från ett vanligt eluttag, varken i garage, via elstolpe på parkeringen eller från eluttag i gemensamma utrymmen.

Att ladda din elbil i ett vanligt eluttag kan innebära allvarliga säkerhetsproblem då vanliga eluttag och kablar inte är dimensionerade för hög belastning under lång tid. Om de används i högre intensitet än rekommenderat, ökar brandrisken.

Här kan du läsa mer om laddning av elbilar >>

Eldningsförbud i Gävleborgs län

Det är väldigt torrt i skog och mark och Länsstyrelsen meddelar att eldningsförbud i skog och mark råder i hela Gävleborgs län. På grund av vädret kan Länsstyrelsens restriktioner skärpas fort. Du kan själv via Länsstyrelsens webb hålla dig uppdaterad om aktuellt läge.

Läs mer om eldningsförbudet >>