Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Undvik stopp i avlopp och återvinn matfett och oljor

Häller du matolja och fett i diskhon, toaletten eller liknande blir det lätt stopp i avloppen. Det beror på att fettet stelnar och bildar fettproppar. Det kan i sin tur leda till att orenat avloppsvatten släpps ut i naturen.

Det finns också en risk för att avloppsvattnet trycks upp i din lägenhet. Därför är det extra viktigt att återvinna matoljan så att den i stället kan fortsätta göra nytta – som exempelvis förnybart bränsle.

1 januari 2024 infördes en ny lagstiftning för hantering av ätligt fett och oljor. Den nya lagen innebär att fett från matlagningen ska återvinnas och inte hällas i avloppet.

Gör så här med matfettet från stekning

Torka ur stekpannor och kastruller noggrant när fettet stelnat med hushållspapper och släng pappret i matavfallspåsen. Matavfallet omvandlas sedan till fordonsbränsle och biogödsel på Forsbackas biogasanläggning.

Gör så här med större mängder olja

Små och större mängder fett och avsvalnad matolja (till exempel från fritering) häller du i en PET-flaska eller mjölkförpackning med skruvkork och lämnar på närmsta återvinningscentral.
Tänk också på att kaffesump inte ska spolas ner i avloppet. Om det kombineras med fetter och oljor i avloppen kan problemen bli riktigt svåra att lösa.

Återvinningscentraler

GÄVLE Utmarksvägen 16, Sörby Urfjäll
HAMRÅNGE Norrsundsvägen 35
HEDESUNDA Östvedavägen 12

Här kan du läsa mer om återvinning av matfett: Matolja ska återvinnas – Gästrike återvinnare