Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Nyinflyttning på Norra Fiskargatan 1A

Strax efter klockan 18, fredagen den 1 oktober 2021, inkom ett larm till SOS om en brand i vårt höghus på Norra Fiskargatan 1A. Samtliga hyresgäster som bodde i höghuset evakuerades och de boende i ett intilliggande hus fick lämna sina bostäder på grund av rasrisk från det branddrabbade huset.

I över två dygn kämpade räddningstjänsten mot elden och innan branden kunde släckas var den övre delen av höghuset totalförstörd. Sammanlagt drabbades 66 hushåll och ungefär 200 personer.

Pizzerian blev samlingplats

Under helgen då branden och räddningsarbetet pågick upprättades en samlingsplats på pizzerian Sofia Magdalena kök som hölls öppen för de drabbade hyresgästerna. Den akuta fasen avslutades på söndagskvällen och efter att polis och räddningstjänst säkrat samt avslutat sitt arbete på platsen lämnades byggnaden över till Gavlegårdarna. Under samma kväll fick hyresgästerna i den låga delen (som satt ihop med höghuset) flytta in i sina bostäder igen. Dessvärre kunde inte hyresgästerna i höghuset återvända till sina hem på grund av att räddningsarbetet orsakade en variation av omfattande brand-, rök- och vattenskador.

Hyresgästerna fick göra kortare besök i sin bostad

Veckan efter branden fick hyresgästerna på våning 1-7 göra ett kort besök i sin bostad tillsammans med oss för att hämta förnödenheter och det som var mest akut. Hyresgästerna på våning åtta fick information om att de för tillfället inte kunde få tillgång till bostäderna ännu på grund av att våningsplanet fortfarande var avstängd. Senare under samma vecka fick Gavlegårdarna tillträde till stora delar av den åttonde våningen och efter att vi försäkrat oss om att det var säkert kunde även dessa hyresgäster göra ett kort besök i sina bostäder. Branden orsakade att våning nio och tio där förråd, teknikutrymmen och två takvåningar fanns, totalförstördes och brann upp. Eftersom stommen på höghuset visat sig vara oskadd efter branden fattades beslut om att återställning samt ombyggnation och renovering av bostäderna skulle göras.

Kort därpå anordnades ytterligare ett besök i bostäderna där hyresgästerna under två timmar fick hämta sina ägodelar. Den ordinarie hissen i huset var ur funktion, vilket försvårade situationen och begränsade hur mycket som kunde plockas ut ur bostäderna. Personal från Gavlegårdarna hjälpte till att bära hyresgästernas ägodelar och det användes en extern bygghiss utanför byggnaden för att få ner lösöre. I det här skedet fick även hyresgästerna information om att förrådsutrymmena på källarplan var tillgängliga att besöka samt att garaget var öppet.

52 bostäder förstördes i branden

I höghuset fanns sammanlagt 52 bostäder och efter branden hade vi 48 hyresgäster i vår hantering. De drabbade fick löpande information och stöttades av en kontaktperson från Gavlegårdarna i sökandet av en ny permanent bostad. För att så snabbt som möjligt hitta ett nytt hem till dessa hyresgäster publicerades inga nyutkomna bostäder på vår webbplats som övriga i bostadskön kunde söka. Hyresgästerna fick i ett tidigt skede information om att ingen återflytt skulle ske och att tidsperioden för ombyggnation, återställning och renovering beräknades bli lång. De hyresgäster som valde ett permanent boende hos Gavlegårdarna fick behålla sina köpoäng i syfte att ha goda möjligheter att kunna flytta tillbaka efter återställandet.

Inflyttning igen hösten 2023

Under våren 2023 fick vi klartecken att byggnationen beräknades vara färdigställd under hösten samma år. I samband med detta kontaktades de tidigare hyresgästerna i höghuset via telefonsamtal som då fick information om att intresseanmälan skulle öppna i maj och att inflyttning sker i november samt december. När uthyrningen startade fanns ett stort intresse och vi kunde se att flera som ville flytta tillbaka. Sammanlagt inkom närmare 400 intresseanmälningar, varav 167 unika (antalet personer som anmälde sitt intresse).

Höghuset på Norra Fiskargatan 1A har 52 lägenheter i varierande ytor på 32-149 kvm. I skrivande stund är samtliga lägenheter uthyrda och vi ser framemot att hyresgästerna snart ska få flytta in i sina hem!