Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Datumbevattning införs på grund av värmen

Från och med 15 juni införs datumbevattning för det kommunala dricksvattnet i Gävle, Valbo och Forsbacka med ytterområden i syfte att spara vatten. Värmen medför att användandet av vatten ökar, vilket resulterar i att vattnet just nu inte räcker till i dessa områden. Då är det extra viktigt att vi hjälps åt att undvika onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig.

Att sommaren är här glädjer många av oss, men det innebär också att vattenproduktionen ökar under den varma sommarperioden när gräsmattor vattnas, poolerna fylls upp och en svalkande dusch kanske görs oftare än vanligt. Även om det inte är brist på grundvatten i Gävle just nu, så är uttaget av vatten extra stort och det går åt mer vatten än vad som hinner levereras. Den höga vattenförbrukningen medför att vattenverken i Valbo och Sätra belastas och ligger nära maxkapacitet. Om vattenverken överbelastas finns en risk för ett tryckfall i ledningarna och att vissa områden kan bli utan vatten.

Gavlegårdarna vattnar rabatter, träd och urnor med å-vatten i största möjliga mån för att använda så lite dricksvatten som möjligt. Om du ser att vi är ute i våra områden och vattnar, är det mest troligt att det är vatten från ån som kommer ur vattenslangen. Vi använder vatten smart och varje droppe räknas!

Hur fungerar datumbevattningen?

Datumbevattningen gäller från och med nu och berör alla som är anslutna till kommunalt vatten i Gävle, Valbo och Forsbacka med ytterområden.

För dig som behöver vattna dina utomhusväxter och bor på ett ojämnt gatunummer uppmanas du att endast vattna på ojämna datum. Bor du på en adress med ett jämnt gatunummer är uppmaningen att enbart vattna på jämna datum.

Använd vattnet smart

Här finner du några tips för att undvika onödig vattenanvändning:

  • Stäng av kranen när du borstar tänderna.
  • Duscha istället för att bada. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter, medan en dusch på tre minuter drar 36 liter.
  • Stäng av duschen när du tvålar in dig samt masserar in schampo och balsam.
  • Tappa upp vatten i en balja eller i diskhon när du diskar, sköljer grönsaker och skalar potatis. Att låta kranen rinna förbrukar många liter vatten i onödan.
  • Fyll disk- och tvättmaskiner innan du kör dem och använd vattensnåla program.
  • Droppar din kran? Gör en felanmälan hos Gavlegårdarna. En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten varje dygn.
  • Ha en kanna vatten i kylen så slipper du spola i kranen tills vattnet blir kallt.
  • Samla upp sköljvatten från när du sköljer grönsaker eller frukt och använd till bevattning.
  • Spola toaletten med snålspolning.
  • Samla regnvatten i tunnor, dammar eller andra kärl när det är dags att vattna dina växter. Växter föredrar det kalkfattiga regnvattnet framför kranvatten. Om du ändå behöver använda dricksvatten till bevattning, använd då vattenkannan. En vattenspridare gör av med nästan åtta liter varje minut.
  • Fundera över om du kan fylla din pool med annat än dricksvatten, exempelvis sjövatten. Om du fyller poolen med dricksvatten, fyll den endast en gång och håll vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor så att du kan bada i samma vatten länge.