Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Välkommen till ditt återvinningsrum!

I våra stadsdelar har vi återvinningsrum för återvinning av olika förpackningar, papper, batterier, lampor och smått el-avfall. Det är viktigt att du sorterar ditt avfall i rätt behållare för bästa resultat.

Så här sorterar du!

Alla förpackningar ska vara tomma. Använd inte extra varmvatten och diskmedel för att göra rent förpackningar. Det räcker att skölja med kallt vatten eller använda överblivet diskvatten. Vik ihop och platta till de förpackningar som går att platta till!

Här ser du de olika kategorierna som du kan återvinna med exempel på vad som tillhör de olika kategorierna.

Förpackningar av hård och mjuk plast

Endast förpackningar av mjuk och hård plast som t ex saftdunk, plastflaska, schampoflaska, kesoburk, sylthink, plastpåse, kasse, kaffepaket, plastfilm, refillpaket och frigolit.

Förpackning av metall

Endast förpackningar av metall som t ex konservburkar, aluminiumfolie, kaviartuber, metallkapsyler. Även lock, folien på plastburken och skruvkorkar lägger du här. Kläm ut så mycket du kan ur metalltuber, låt korken sitta på så det inte börjar lukta illa.

Förpackning av papper

Endast förpackningar av papper som t ex toarulle, pastapaket, mjölkförpackning, flingpaket, papperspåse, sockerpåse, presentpapper, skokartong och äggkartong. En mjölk-, yoghurt-, juiceförpackning med skruvkork av plast sorterar du på samma sätt som när det inte finns en skruvkork. Enda skillnaden är att du skruvar av själva korken och lägger den i behållaren för plastförpackningar. Plastdelen som sitter fast i förpackningen kan sitta kvar. Den separeras senare bort från pappret i återvinningsprocessen.

OBS! Glöm inte att platta till alla kartonger och emballage så får det plats mer i behållaren!

Tidningar och returpapper

Till exempel tidskrifter, kataloger, reklam, ritpapper och kuvert. Ta bort plastomslag runt tidningar och reklam och lämna dessa som plastförpackning. Häftklamrar, spiraler och dylikt behöver du inte ta bort från tidningar eller block. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning. Däremot ska du inte lägga kuvert med bubbelplastfoder och papperspåsar här, de sorterar du som förpackning av papper.

Förpackningar av färgat glas

Glasburkar och glasflaskor. Kom ihåg du ska sortera färgat och ofärgat glas för sig. Skruvkorkar av metall ska du ta bort från flaskorna, men ringen som är kvar efter korken kan sitta kvar.

Förpackningar av ofärgat glas

Glasburkar och glasflaskor. Kom ihåg du ska sortera färgat och ofärgat glas för sig. Skruvkorkar av metall ska du ta bort från flaskorna och lägga i metallåtervinningskärlet, men ringen som är kvar efter korken kan sitta kvar.

Lampor

Förbrukade LED, glöd- och lågenergilampor.

Lysrör ska du lämna till Gästrike Återvinnares återvinningscentral som farligt avfall.

Smått elavfall

Som smått elavfall räknas t ex ficklampor, datormöss och eltandborstar mm. Ta ur batterier där det är möjligt och sortera dem för sig.

Batterier

Använda små hushållsbatterier. Större batterier, som t ex bilbatterier, lämnar du vid Gästrike Återvinnares återvinningscentral som farligt avfall.