Öppet hus på lokalen Hjärtat
Torsdagen den 21 februari var det öppet hus i nyskyltade lokalen Hjärtat på Nordost. Byggprojektledare Hasse Lundberg och arkitekt Nisse Simonsson visade skisser på utemiljöerna för den sista etappen på Nordost. Allt är ritat utifrån de önskemål hyresgästerna framfört vid tidigare workshops.
Det blir många typer av ytor på gårdarna, t ex en skridsko-oval med plats för julgran/midsommarstång, grillplatser, en inhägnad odlingsyta, en pergola som kan fungera som handelsplats vid t ex loppisar och en strandinspirerad yta med solstolar, parasoller och trätrall. Det blir också mycket växtlighet och där har vi tänkt på att de pollinerande insekterna ska trivas så det blir bland annat ängsblommor, t ex prästkragar. Öppet hus-besökarna var nöjda med planerna.
Bra jobbat med sorteringen!
Gästrike återvinnare har gjort en plockanalys av matavfall och restavfall och resultatet ser riktigt bra ut – du som bor på Nordost har gjort ett bra jobb och kan vara riktigt stolt!
Vid en plockanalys öppnar man soppåsarna och ser vad som ligger i dem. Inte så trevligt kanske men ger en bra bild av hur väl avfallet sorteras. År 2016 gjordes också en plockanalys av avfallet som slängdes på Nordost.
Den visade då att mycket som låg i restavfallet, ”vanliga” soppåsen, borde ha lagts i kärlen i återvinningsrummet istället. Det låg till exempel mycket matrester och många förpackningar i soppåsarna.
Sen dess har det hänt otroligt mycket på Nordost. Ni har fått nya trevligare återvinningsrum och underjordsbehållare för matavfall och restavfall, och Fiona och Mursal har jobbat dagligen med att informera om hur man sorterar rätt.
Den plockanalys som gjorts nu visar ett bättre resultat.
Ni har blivit mycket bättre på att lägga matavfall i bruna påsen! Tidigare slängde varje lägenhet 20 påsar om året, nu slänger ni 32 påsar! Det är en stor ökning och är väldigt bra för miljön. Av matavfallet blir det nämligen biogas som är bränslet våra bussar i staden går på. Det matavfall ni har sorterat på Nordost under 2018 räcker för att driva en stadsbuss lite över en månad.
Det är mycket bättre än att det skulle ha eldats upp med restavfallet. Så nu fortsätter vi ”mata” bussarna med ännu mer matavfall, varenda bananskal räknas!
En annan förbättring är att det inte ligger alls lika mycket annat skräp i bruna påsarna längre. Tidigare var det vanligare att man t ex stoppade ner bruna påsen i en plastpåse för att bruna påsen blivit kladdig eller att man kastade en plastförpackning i bruna påsen.
Det är ju inte bra eftersom det inte går att göra biogas av plast! Nu ser det mycket bättre ut, 97 av 100 påsar är rätt, dvs rent matavfall. Målet för 2019 är 100 procent rätt, visst klarar vi det?!
Igår, tisdag 19/2, firade vi med tårtkalas på Rapatac!
Gavlegårdarna ville tacka barnen för deras engagemang i projektet Hållbart Nordost.
Barnen fick förhandsinformation av det nyhetsbrev som delas ut till hyresgäster på Nordost kopplat till sorteringsresultatet.
Samtalet avslutades med applåder för projektet och nöjda barn som fick äta tårta ihop.
Invigning av de nya återvinningsrummen
Lördagen den 14 april i strålande sol så invigdes de nya återvinningsrummen
Många kom ut i det fina vädret och bjöds på dans, sång, teater, fika och kön ringlade lång till samosaserveringen.
Barnen på Rapatac stod för uppträdandena och Nordost fick också sin egen sång om återvinning.
Fettisdagsmöte med cirkustema
Onsdag 13 februari var det dags för ett nytt bomöte på Nordost. Ett 15-tal intresserade deltagare var där och Gavlegårdarnas byggprojektledare Hasse Lundberg visade skisser och berättade om ombyggnationen av stora gården med cirkustema som kommer att påbörjas i vår. Pulkabacke, utegym, grillplats, kompisgunga, scen med läktare med mera – det kommer att bli otroligt fint när det är klart!
Möblering pågår i återvinningsrummen
De nya återvinningsrummen kommer att invigas i samband med påsk och just nu pågår ett febrilt arbete med att inreda dem. Den 7 februari var Gavlegårdarna, Gästrike återvinnare, vår arkitekt och såklart Fiona och Mursal på plats och diskuterade och provmöblerade hur kärlen ska stå och hur det ska skyltas upp därinne för att det ska bli så tydligt som möjligt.
Rummen och underjordsbehållarna kommer att invigas i samband med påsk och då blir det en liten informationskampanj kring dem också. Tills vidare slänger vi avfallet i containrarna för restavfall och i de gamla återvinningsrummen.
Taket på!
Fredag 19 januari lades taket på det första nya återvinningsrummet på Nordost, i filmen kan du se hur det gick till! Nu är det dags att titta på hur vi ska få till en bra möblering i rummen med alla kärl, och hur vi ska skylta så det blir tydligt var man ska slänga allting.
Sten-Inge är förväntansfull
Sten-Inge Nyberg var under många år Hyresgästföreningens ordförande på Nordost. Numer nöjer han sig med att vara hyresgäst och medverkande i de arbetsgrupper som diskuterar och planerar hur det ska se ut på gårdarna. Han ser fram emot det nya trevliga Nordost som steg för steg växer fram.
Ramper på gång
Här på Stora Esplanadgatan 27 byggs det just nu ramper så att även den med ett rörelsehinder enkelt ska kunna ta sig in.
Fasader värms miljövänligt
Fasaderna blir färdigrenoverade, en efter en. Nästa på tur är N. Köpmangatan 34-40. Du kanske har funderat varför det måste hänga skynken för ställningarna? Byggarbetarna behöver åtminstione fem plusgrader för att cement och fasadfärger inte ska frysa och då sätter man en dieseldriven fläkt på marken bakom skynkena som blåser varmluft upp längs väggen.
Men det finns miljövänligare sätt att värma upp luft än med diesel och Gavlegårdarna blir nu först i stan med att koppla fjärrvärmen till fläktarna istället – mycket bättre för miljön!
Vad är de runda ”burkarna” för något?
En del har undrat vad de inplastade runda behållarna som står uppställda på några ställen i området är för något. Det är underjordsbehållare där soppåsar och matavfall ska slängas. De kommer att öppnas i vår samtidigt som vi öppnar de nya återvinningsrummen, och då kommer vi också att förklara hur de fungerar.
Inga sopor i byggarbetarnas container!
Byggarbetarna har ställt upp en blå container på gården mellan Stora Esplanadgatan 27 och Köpmangatan 24-40. Den är bara till för deras byggsopor så släng inga sopor i dem! Släng bara i containrarna som är märkta med Restavfall.
Nya uppdaterade skisser
Arkitekten har nu uppdaterat skisserna med de önskemål som hyresgästerna har om gårdens funktioner
Första skisserna klara
Här kan du se arkitektförslagen som hämtat sin inspiration från hyresgästerna på Nordosts önskemål över funktioner på gård 1.
Möte solstudie och träd
Anteckningar 20/11
Närvarande 8 hyresgäster
Fiona och Mursal.
Emma och Michael från Gavlegårdarna
Vi inledde träffen med att göra en presentationsrunda. Där alla fick berätta sitt namn och varför de valt att vara med på den här resan. Anledningarna var olika men den övergripande anledningen var att få vara med att påverka, kunna vara en del i processen och få säga sitt men samtidigt få informationen direkt.
Vidare gick vi in och berörde två dokument i processen som togs upp under förra mötet men av olika omständigheter inte var med.
Vi pratade om första ”stora gårdens” träd. Varför de som skulle tas bort skulle göra det, vilka sjukdomar de har och hur reglerna ser ut samt hur vi skulle beskära och bevara de träd som är friska.
Visa dokument med underlag för trädåtgärder
Landskapsarkitekten Michael gick igenom och förtydligade att det behov som kom upp av att ha skugga under soliga dagar är något som alltid finns med i en utemiljöplanering. Man får till exempel inte göra en sandlåda utan att det skall finnas skugga i den absoluta närheten.
Solstudien
Solstudiedokumentet visar hur skuggan ligger över bostadsområdet under våren till vintern under tidpunkterna kl 10.00, 14.00 och 17.00. Dessa visar på det ni hyresgäster berättat om.
Visa dokumentet med solstudie
När solen gassar över lekytan mitt på dagen under våren och sommaren då söker man efter en tillfällig skugga, t ex under ett träd. Det utrymmet ni under Charetten på Rapatac påvisade at ni ville ha som torg, (där fotbollsplanen ligger idag) är det enda stället på Nordost där solen lyser året om under dessa tider och ligger i skugga på kvällen när man vill vara ute och till exempel grilla och därför anser vi att det är en bra vald plats för gemensamma tillställningar för eftermiddagsaktiviteter.
Det är efter en solstudie som arkitekterna ser och ger förslag på var fler bänkar kan ställas eller var mer belysning behövs osv. Men det kommer vi att komma till längre fram.
Efter det gick vi ut och tittade på träden vi pekat ut på kartorna och pratade om hur bänkar flyttas i området efter hur solen rör sig för att antingen söka skugga eller solljus. Vi noterade hur mörkt det är just nu i området och alla instämmer i att det ska bli skönt med nya lampor som ger ett bättre ljus.
Nästa träff sker den 27/11. 18.00 på Norra Köpmangatan för referensgruppen för lek och trivsel.
Då ska vi enligt plan titta på Arkitekt Nils Simonssons första ritade skiss över våra (hyresgästernas) önskemål.
Invigning av de nya återvinningsrummen
Lördagen den 14 april i strålande sol så invigdes de nya återvinningsrummen
Många kom ut i det fina vädret och bjöds på dans, sång, teater, fika och kön ringlade lång till samosaserveringen.
Barnen på Rapatac stod för uppträdandena och Nordost fick också sin egen sång om återvinning.