Hoppa till innehåll

Slutförda projekt

Hamiltongatan 22

På Hamiltongatan 22, i korsningen med Timmermansgatan, har vi byggt om kontor till 23 lägenheter på ett-tre rum och kök, 25-65 kvadratmeter. Huset har även fått nyrenoverade kontorsplatser i entréplan.

Alla lägenheter mot gården har balkong, de som vetter mot gatan har fått en fransk balkong. På entréplan finns två mindre lägenheter med uteplats mot husets baksida. Alla lägenheter har öppen planlösning och har utrustas med bland annat parkettgolv, ljusgrå väggar och diskmaskin.

På husets tak finns en grön miljö med växthus och en uteplats som hyresgästerna kan använda.

Inflytt skedde november 2021.

Bild på hus snett ovanifr

Sicksackvägen 23 – Sätra

Det har byggts många studentlägenheter runt högskoleområdet på sistone, vilket gav oss möjligheten att göra om 57 studentbostäder till 24 vanliga lägenheter. Lägenheterna är på 2-4 rum och kök.

Inflyttning skedde våren 2021.

Visionsbild över hus på Södra Kansligatan

Bilden är ett montage

Södra Kansligatan 9-11

På Södra Kansligatan 9-11 i Gävle har huset byggts om och till med både lägenheter och stadsradhus. Lägenheterna, som delvis varit kontorslokaler, ligger på plan 2-3 i det befintliga huset och stadsradhusen i två plan är en helt ny tillbyggnad ovanpå huset.

På radhusens nedre plan (entréplanet) finns kök, vardagsrum, sovrum samt badrum med dusch, tvättmaskin och torktumlare. Här finns även balkongen. På det övre planet finns ytterligare tre sovrum, ett allrum samt wc med dusch.

De 17 lägenheterna är i storlekarna 1, 2 och 3 rum och kök, de minsta är 34 m2 och de största 80 m2. De flesta har balkong.

Både radhusen och lägenheterna har diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. På plan 4 finns två gemensamma takterrasser i samma höga fina västerläge som radhusen, och dessa har alla hyresgäster i huset tillgång till.

Parkeringsplatser finns i källaren. För att komma till källarplanet tar man Gävles första bilhiss! I källaren finns även cykelrum och lägenhetsförråd.

Inflyttning skedde i maj 2021.

Bild på hus på Första Tvärgatan 11-17

Första Tvärgatan 11

En före detta gruppbostad på Första Tvärgatan 11 har blivit sex lägenheter i olika storlekar. Två stycken ett rum och kokvrå på 25 kvadratmeter, tre stycken tvåor på 66-68 kvadratmeter och en trerummare på 88 kvadratmeter.

Standarden är så gott som nyproduktion med ljust målade väggar, nya kök i alla lägenheter utom en (som var i fint skick), nya golv (parkett) och nya badrum med kakel på väggarna och klinkers på golvet. Alla utom ettorna har fullstor kyl och frys samt balkong.

Tvättstuga finns i huset men i alla lägenheter utom ettorna finns även möjlighet att koppla in egen tvättmaskin. Cykelförvaring finns i huset.

Inflyttning skedde våren 2021.

Väpnargatan 48-50

Väpnargatan

På Väpnargatan 48-50 har tidigare legat ett gruppboende som nu har renoverats och byggts om till tio lägenheter.

Sörby Backe

Sommaren 2019 fylldes de 117 lägenheterna på Sörby Backe av nyinflyttade hyresgäster. Den gamla Hemköpstomten stod tom i många år innan Gavlegårdarna köpte tomten och med Arkitektgruppens hjälp ritade in in de tre husen på fyra och fem våningar som sedan Prenova byggde.

Lägenheterna är på 1-4 rum och kök och har egen tvättmaskin och torktumlare. Alla lägenheter har balkong och de som vetter mot Parkvägen och Granitvägen är inglasade. Varje lägenhet har varsitt eget varmförråd på det egna våningsplanet.

På den gemensamma gården finns förutom sittplatser och lekutrustning även odlingslådor och växter med inspiration från det öländska landskapet.
Även en närbutik med café och paketutlämningsservice samt en restaurang ryms i ett av husen.

I detta projekt erbjöd Gavlegårdarna förtur till två grupper – ungdomar upp till 26 år utan egen bostad och närboende över 60 år.

Projektet fick det statliga investeringsstödet och även ett extra energistöd, vilket innebar att hyran blev 18 % lägre än den annars skulle blivit.

Hemsta

I januari 2019 blev de 37 lägenheterna i ”Kombohus Plus”-huset i Hemsta klara. Kombohus är nyckelfärdiga hus till fast pris som ligger ca 25% under marknadspris. Det är Sveriges Allmännytta, tidigare SABO, som upphandlar dessa vilket innebär att Gavlegårdarna kan erbjuda nyproduktion till en lägre hyra.

Lägenheterna är på 1-3 rum och kök fördelade på åtta våningsplan. Alla lägenheter har inglasade balkonger. Gemensam tvättstuga och varmförråd ligger i entréplan.

Projektet fick det statliga investeringsstödet, vilket innebar att hyran blev 16 % lägre än den annars skulle blivit.

Rullstensvägen

I början av 2019 blev de tre åttavåningshusen bakom Sätra Centrum klara för inflyttning – totalt 117 lägenheter i husmodellen Kombohus Plus. Kombohus är nyckelfärdiga hus till fast pris som ligger ca 25% under marknadspris. Det är Sveriges Allmännytta, tidigare SABO, som upphandlar dessa vilket innebär att Gavlegårdarna kan erbjuda nyproduktion till en lägre hyra.

Lägenheterna är på 1-3 rum och kök. Alla lägenheter har balkong. Gemensam tvättstuga och varmförråd ligger i entréplan.

Projektet fick det statliga investeringsstödet, vilket innebar att hyran blev 9 % lägre än den annars skulle blivit.

Almvägen

På Almvägen i Fridhem byggde Gavlegårdarna 2017 ett område med 50-talsinspirerade hus med totalt 66 lägenheter, alla vända mot en gemensam parkyta. Puts, trädetaljer och generösa ljusinsläpp var viktiga ledord i materialval och gestaltning.

De luftiga lägenheterna (1-4 rum och kök) har stora fönster, 2,5 m i takhöjd och väl tilltagna balkonger och uteplatser, vissa på både fram- och baksida.

Hyresgästerna har även tillgång till varsin odlingslåda och fick i samband med första inflytt ett trädgårdspaket och lite fröer i inflyttningsgåva. Närmare 100 sorters växter planterades på gården, och växtvalen gjordes för att få fjärilar, humlor och andra pollinerare att trivas.

På platsen byggdes även en gemensamhetslokal och ett övernattningsrum för den som har gäster.

Kvarteret Iris

Stadsdelen Gävle Strand växer alltmer och 2018 byggde Gavlegårdarna ytterligare två flerbostadshus i kvarteret Iris, granne med den kanal som rinner genom stadsdelen och ut i havet.

Husen rymmer 68 lägenheter på 1-4 rum och kök, ett gruppboende med sex lägenheter och tre lokaler på bottenplan. Solceller på taket hjälper till med uppvärmningen av lägenheterna och på gården finns en takterrass med grönskande planteringar, fri att använda för alla hyresgäster.

För att uppmuntra till att ta cykeln finns en stationär cykelpump på gården. Granne i samma kvarter är ett vård- och omsorgsboende som blev klart strax innan bostadshusen.

På Gävle Strand finns även båtplatser för uthyrning, både hos Gavlegårdarna och Gävle kommun.

Kvarteret Iris var det första projekt där Gavlegårdarna fick det statliga investeringsstödet för hyresrätter. Projektet fick även ett extra energistöd, vilket innebar att hyran blev totalt 11 % lägre än utan stöden.

Runebergsvägen

I augusti 2018 flyttade 12 hyresgäster in i vårt trevånings Kombohus i Villastaden, granne med Ericssonska stiftelsen. Kombohus är nyckelfärdiga hus till fast pris som ligger ca 25% under marknadspris. Det är Sveriges Allmännytta, tidigare SABO, som upphandlar dessa vilket innebär att vi kan erbjuda nyproduktion till en lägre hyra.

Det finns en ambition att blanda hyresrätter med bostadsrätter och friköpta bostäder för att undvika segregation i våra bostadsområden.

Huset på Runebergsvägen i Villastaden är ett exempel på hur man kan skapa möjligheter för den som vill hyra sin bostad i ett område där det ofta krävs gott om egna pengar eller stora banklån för att kunna bo.

Projektet fick dessutom det statliga investeringsbidraget, vilket gjorde att hyrorna kunde hållas nere med ytterligare 8 %.

Lägenheterna är på 2 och 3 rum och kök med egen tvättmaskin och torktumlare.

Pukslagarvägen – trygghetsboende i södra Bomhus

35 lägenheter till målgruppen 65+ som vill bo med gemenskap med grannarna. Lägenheterna ligger på Pukslagarvägen i Bomhus och är ett trygghetsboende.

Det innebär att det är vanliga hyreslägenheter på 1, 2 eller 3 r o k, men att det även finns gemensamma ytor och en trivselvärd för att samordna aktiviteter.

Utemiljön på Pukslagarvägen är något alldeles extra. Gavlegårdarnas landskapsarkitekt har arbetat fram en gemensam trädgård med gott om kvaliteter för den som vill aktivera sig – med grannarna, barnbarnen eller på egen hand.

Själva bostäderna finns i två hus på vardera tre våningar. Alla lägenheter har egen tvättmaskin och torktumlare, säkerhetsdörr och balkong.

I ett av husen finns en gemensamhetslokal för den som vill umgås med sina grannar. Det kan vara allt från filmkväll och vinprovning till yoga och körsång – hyresgästerna bestämmer! Det finns även en gästlägenhet för den som har gäster som behöver övernatta.

Andersberg – ombyggnation av lokaler

I Andersberg har vi byggt om lokaler i markplan som blev 19 lägenheter i Andersberg
Dessa föreningslokaler och förråd har inte använts så mycket de senaste åren. Vi byggde om dem till totalt 19 lägenheter som får samma standard som i nyproduktion.