Hoppa till innehåll

Vi bygger framtiden – du kan skriva historia

Nu byggs Gavlegårdarnas två hus som blir porten in till den nya stadsdelen Godisfabriken. Du kan bli den som sätter namnen på de två husen och därmed skriver in dig i staden Gävles historia. Var med i Gavlegårdarnas namntävling och vinn ett presentkort på 2 000 kronor att använda hos Diléns Gourmandis – som också öppnar Godisfabrikens saluhall.

Storebror och lillebror? Salmiakbalken och hallonbåten? Eller kanske något som anknyter till entreprenörsfamiljen Ahlgren som ju satt sitt avtryck på platsen?

Att namnet på ett hus är viktigt, det vet vi. Ett bra namn är välkänt i sin stad och används av de människor som bor där. Det ger en vägvisare och blir en mötesplats för boende och gäster att förhålla sig till.

På Gävle Strand, mittemot Godisfabriken, ligger både Fullriggaren och det nybyggda Tullhuset som tydliga landmärken för den norra sidan av Gavleån. Men vad ska då Gavlegårdarnas två hus i Godisfabriken kallas?

Gavlegårdarnas hus, ett på femton och ett på sju våningar, får en utformning som är helt ny för Gävle. Fasaden är i gråtonat trä och balkongerna pryds av grönska. De flesta lägenheter har vinterträdgårdar där glaspartierna kan öppnas olika mycket beroende på årstid. På taken växer buskar och träd. Hyresgästerna får också tillgång till gemensamma ytor som takterrass, orangeri, övernattningslägenhet, bastu, relax samt inglasat, grönskande atrium.

Eko-arkitekt Jason Pomeroy, till vardags verksam i Singapore, har tillsammans med Arkitektgruppen i Gävle format bostadshus som känns både moderna, innovativa och hållbara. Här finns avfallslösningar kopplade till stadsdelens sopsug. Här tas regnvatten om hand och solceller bidrar till uppvärmningen.

Gavlegårdarnas hus ligger vid Ahlgrens Torg, granne med de bevarade industribyggnaderna i tegel. De närmaste gatorna runt husen har namn som ger goda associationer, vad sägs till exempel om Karamellgatan, Kolabågen, Pralingatan och Konfektyrgatan?

Nu är det upp till dig att föreslå ett eller två namn till vår tävling. Det spelar ingen roll var du bor eller hur gammal du är, alla är välkomna att delta.

  • Du skriver dina förslag (du får gärna komma med flera idéer) i vårt formulär, där du också anger dina kontaktuppgifter. Endast de förslag som kommer in via formuläret tas med i tävlingen. Vi vill ha dina förslag senast den 30 oktober.
  • De vinnande förslagen utses av en jury som får se namnförslagen utan personuppgifter. Skulle de vinnande bidragen ha föreslagits av två eller flera personer sker lottning.
  • Juryn utser ett bidrag per hus. Det kan betyda att en vinnare tar hem båda presentkorten (till ett värde av 4 000 kronor) eller att två vinnare får ett presentkort var (till ett värde av 2 000 kronor).
    Vinnarna kontaktas vid tävlingens slut.
  • Du som tävlar ska vara beredd på att ställa upp med namn och bild i de kanaler där namnen ska marknadsföras.

Lämna in ditt tävlingsbidrag