- Hem
- Vi bygger
- Ny- och ombyggnationer
- Godisfabriken
- Så här bygger Gavlegårdarna på Godisfabriken
– träfasad, vinterträdgårdar och grönska
Stadsdelen Godisfabriken har ett tydligt fokus på hållbarhet ur tre perspektiv, den sociala, ekologiska och ekonomiska. När Gavlegårdarna nu söker bygglov för de två hus som blir porten in till den nya stadsdelen, är det med ett projekt som innefattar många visionära och tidigare oprövade lösningar. Gavlegårdarna har ambitionen att skapa ett modernt kvarter som har torget, saluhallen och de gamla industrifastigheterna som närmaste grannar.
De två husen är ritade av Jason Pomeroy, eko-arkitekt med säte i Singapore, i samarbete med Arkitektgruppen i Gävle AB. Jason är en känd visionär som jobbar i storstäder där man är van att integrera grönska och möjlighet till både gemenskap och odling också i de hus man designar. Han har dessutom alltid ett fokus på hållbarhetens tre ben.
Gavlegårdarnas båda hus får fasader i trä som kommer att åldras naturligt med tiden. Taken blir gröna och har solceller, men grönskan tar också plats på fasaderna genom de vinterträdgårdar som hör till de flesta lägenheter och som gör att hyresgästerna kan förändra sin lägenhet efter årstid. Husen har flera smarta miljölösningar som tar tillvara både överskottsvärme och solenergi. Sopnedkasten för rest- och matavfall är direktkopplade till en sopsug som töms en gång per vecka.
Båda husen har allmänna ytor där de boende kan träffas och umgås – med varandra eller sina gäster. Det gäller takterrass/orangeri och övernattningslägenhet/gemensam yta i 15-våningshuset samt 7-våningshusets inglasade atrium.
Intresset för Godisfabriken är redan idag stort, både bland hyresgäster och kommersiella aktörer. Den som lockas av ett framtida boende här och inte står i Gavlegårdarnas bostadskö, passa på att registrera dig redan idag och börja samla köpoäng >>
Kvarter 1, 15-våningshuset
- 67 lägenheter (studios, 2:or och 3:or på cirka 30-75 kvm)
- Träfasad med grönska
- Egen vinterträdgård i alla 2:or och 3:or
- Kommersiella lokaler i bottenplan
- Övernattningslägenhet och gemensam inglasad yta med bland annat bastu på våning 8-9
- Takterrass och orangeri på våning 16
- Solceller på grönt tak
- Återvinning av värme i avloppssystem via värmeväxlare
- Förberedelse för återvinning av regnvatten
- Sopnedkast för rest- och matavfall, direkt kopplade till områdets sopsug
- Fjärrkyla i lokalerna på bottenplan
- Cykelrum i entréplan och källare
Kvarter 3, 7-våningshuset
- 54 lägenheter (studios, 2:or, 3:or och 4:or på cirka 30-90 kvm)
- Träfasad med grönska
- Egen vinterträdgård i alla lägenheter
- Inglasad atrium med inomhusgrönska och möjlighet till odling
- Livsmedelsbutik i bottenplan
- Solceller på grönt tak
- Återvinning av värme i avloppssystem via värmeväxlare
- Förberedelse för återvinning av regnvatten
- Sopnedkast för rest- och matavfall, direkt kopplade till områdets sopsug
- Fjärrkyla i lokalerna på bottenplan
- Cykelrum i entréplan och källare
Vad är en studio?
Lägenhet på 1 rum som har mindre kök än standard. De studios som byggs i de två husen kan enkelt kopplas ihop med närliggande trerummare som därmed blir en fyra, alternativt fungera som en uthyrningsdel.
Vad är en vinterträdgård?
En tempererad del av lägenheten som är inglasad och öppningsbar ut mot den traditionella balkongen. Det här betyder att hyresgästen i olika steg kan förlänga den tid som går att tillbringa utomhus. På sommaren öppnar man alla glasytor och får fritt luftinsläpp. Sedan kan balkongens glas stängas till och när det blir kyligare också den andra glasväggen. Vinterträdgården har en genomsnittlig yta på cirka sju kvadratmeter.