Gavlegårdarna testar robotar för gräsmattorna

Just nu testar Gavlegårdarna robotgräsklippare i två av sina bostadsområden. Det är på Fabriksvägen 34 och 39 i Norrsundet och Albion, på söder i Gävle, som ska få robotar som klipper gräset under sommarperioderna.

Utemiljöchef Stefan Kusbom på Gavlegårdarna berättar att detta kommer att testas under en period och faller det bra ut kommer vi att installera robotgräsklippare på fler bostadsområden där det finns stora gräsytor och där det är tekniskt möjligt att installera.

Robotgräsklippare

Jimmy Bergsten och Jonathan Stark, från Dala Lantbruksmaskiner i Falun, har installerat närmare en halv kilometer avgränsningstråd bara på området kring Albion. Runt ytterkanter, stora stenar, lekpark, grillplats och buskar har trådarna grävts ner.
Själva robotgräsklipparen får sedan en PIN-kod och intervalltid på klippningen ställs in. När den sedan är klar med sitt arbete glider den snällt tillbaka till sitt bo, intill områdets grillplats, och ställer sig för att laddas upp. Ca 5 000 kvm gräs ska den klara på en laddning.

- Intresset för det här projektet var stort när vi kom och installerade den, säger Stefan, och anledningen till att vi testar detta är för att vår servicepersonal och fastighetsskötare ska kunna lägga mer tid på andra arbetsuppgifter. Vi vill förbättra både utemiljön och få finare gårdar med kontinuerligt underhåll, avslutar Stefan.

För den som undrar om stöldrisken är stor kan vi berätta att det inte är någon idé att försöka stjäla robotarna, de kommer att larma ordentligt om de lämnar angränsningstråden. Precis som ett billarm ljuder de ordentligt och vi får meddelanden om den lämnar sitt område. Med en GPS kan vi sedan lokalisera den om den flyttats bort.

Bilder från Albion


Kontakt:
Stefan Kusbom
Utemiljöchef Gavlegårdarna
Tel. 026-17 27 00
stefan.kusbom@gavlegardarna.se