Hoppa till innehåll

Historien om Gavlegårdarna

År 1917 bildas Gavlegårdarna. Då var bostadsbristen stor och flera familjer stod hemlösa.

Gavlegårdarna bildades på privat initiativ och Gefle stad tecknade aktier i bolaget. Den 28 februari 1917 konstituerades Gavlegårdarna med ett aktiekapital på 72.200 kronor.

Det var tre verkliga eldsjälar som tog plats i den första styrelsen

Major Gustaf Swedlund blev styrelseordförande och tillika verkställande direktör. Förutom sin militära bana hade han varit både gymnastiklärare, medlem i fullmäktige och drivande i bostadskommittén. Han hade dess utom varit VD i Gefle Elektriska Belysnings AB och Byggnadsaktiebolaget Gevalia.

Tryckeriföreståndaren och fullmäktigeledamoten Knut Bergsten var idealisten som aldrig tappade bolagets mål ur sikte – att skapa bostäder för den växande arbetarbefolkningen i Gefle. Trion fullbordades av civilingenjören Arvid Björk som snabbt och elegant trollade fram både husritningar och tekniska förslag.

En månad efter starten köptes fastigheten på Brynäsgatan 35 för 58 000 kronor. Huset hade enrumslägenheter med kök och några enkelrum, direkt efter köpet byggdes huset på med ytterligare en våning.

Samtidigt planerades för flerfamiljs hus i kvarteren Siskan och Lärkan på Nynäs. De populära husen är idag sålda och främst privata villor.