På grund av högt tryck på inkommande felanmälningar prioriterar vi akuta ordrar i första hand. Tack för att du har överseende med detta!
Hoppa till innehåll

Så får du svalare i din lägenhet

Under sommarens varmaste dagar kan det bli riktigt hett ute och det påverkar även klimatet i många av våra bostäder. Här tipsar vi om vad du som hyresgäst kan göra för att dämpa värmen i din bostad.

De flesta av våra hus har frånluftsventilation eller självdrag. Båda varianterna bygger på att luft lämnar lägenheterna genom ventilationen och ny luft kommer in direkt utifrån genom ventiler i fönster eller vägg. Om luften utanför är väldigt varm så blir det varmt inomhus. När det blir extremt varmt ute har vi tyvärr inga möjligheter att påverka klimatet inomhus. Det betyder att Gavlegårdarna inte har möjlighet att betala ut ersättning, om det inte visar sig att värme- eller ventilationssystemet i huset är trasigt. Däremot finns det några saker du som hyresgäst kan göra för att få det lite svalare inne:

 • Stäng ute solen
  Dra ner persienner och dra för gardiner under dagen, så stänger du ute solens hetta. Se till att stänga alla fönster så snart solen når ditt hus och behåll dem fortsatt stängda under den varmaste delen av dagen. Vänta sedan med att öppna fönstren till det är tillräckligt svalt att ha dem öppna hela natten.
 • Öppna upp
  Sov alltid med öppet fönster. Välj de som är strategiskt bäst placerade så att den svalare luften börjar blåsa in redan på kvällen. Se till att ha alla innerdörrar öppna under dagen, till och med garderobsdörrar och köksluckor, det gör att dagshettan inte lagras och det går snabbare att få svalt på kvällen.
 • Fixa korsdrag
  Korsdrag med start tidigt på morgonen kan fungera bra. Se till att persiennerna på södersidan är nere och öppna sedan två fönster i var ände av bostaden. En liten glipa räcker.
 • Blöt ner ett lakan
  Om det ändå inte räcker att öppna fönstren, prova att spreja ett lakan med kallt vatten. Häng det sedan för ett öppet fönster, så kommer vinden som passerar in genom att fönstret att kylas ner.
 • Köp fläktar
  En portabel AC eller luftkonditionering är ett bra alternativ. Du kan även montera en takfläkt eller ställa fram en vanlig bordsfläkt och placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Men det är ingen idé att lämna en fläkt på i ett rum där ingen vistas, då blir rummet faktiskt bara varmare.
 • Fixa bra luftcirkulation
  Om du bor i lägenhet är det bra att använda två olika sorters fläktar för att få bra luftcirkulation. Placera en frånluftsfläkt i närheten av ett fönster och en annan, fram- och-tillbakagående fläkt, nära ett andra fönster så att ny, kall vind kommer in. Ett sådant fläktsamarbete fungerar dock bara när temperaturen är lägre utomhus än inomhus, det vill säga nattetid eller molniga dagar.
 • Fyll skål med is
  Ordna luftkonditionering på egen hand. Fyll en grund skål med mycket is. Ställ skålen framför fläkten och dra igång den; i takt med att isen avdunstar, kommer luften i rummet att kylas ner.
  Du kan också lägga in plastflaskor i frysen och placera dem i sängen.
 • Stäng av datorn
  Stäng av alla värmekällor i bostaden. Använd inte spisen eller den vanliga ugnen, ät en sallad istället eller använd mikrovågsugnen om du vill äta något varmt. Stäng av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i värmealstrande stand-by-läge.
 • Undvik varmt vatten och ånga
  Undvik all form av varmt vatten och ånga. Duscha inte varmt, diska inte och vänta med att tvätta och laga mat tills det mörknat. Kolla också att packningarna runt ugn, diskmaskin och tvättmaskin är i gott skick så att ingen värme slipper ut.