Hoppa till innehåll

Nya hyrorna för 2020 är inte klara

I september 2019 inledde Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen förhandlingarna om de nya hyrorna för år 2020.

Gavlegårdarna begärde en hyreshöjning med i genomsnitt 4%, något som beror på flera saker. Under 2020 genomförs en kraftig höjning av taxorna för både avfall, vatten, el och värme. Det här får förstås stor påverkan för Gavlegårdarna som har 14 000 lägenheter i Gävle. Men det är också så att vi vill fortsätta underhålla våra bostäder i den takt som vi har planerat. Samtidigt som våra ägare, Gävle kommun, har ökat sitt avkastningskrav på oss som bolag. Det betyder att vi behöver göra en större ekonomisk vinst än tidigare år. Vinsten bidrar i sin tur till att vi inte behöver låna alla pengar som krävs för att bygga de nya bostäder som Gävle behöver, utan själva kan finansiera delar av projekten.

Hyresgästföreningens motbud låg på en höjning av hyrorna med 1.33%, vilket ledde till att förhandlingarna drog ut på tiden och sedan strandade helt. De medlare som kallats in kunde heller inte lämna ett medlingsbud.

Så vad händer då nu med din hyra?

Ärendet har lämnats över till Hyresmarknadskommittén* för avgörande vid nästa möte den 18 februari. Med största sannolikhet finns det därför ingen överenskommelse klar förrän i mars. Som hyresgäst hos oss får du din nya hyra, tidigast på aprilavin.

*Hyresmarknadskommittén prövar tvister mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsföretag över hela Sverige.