Hoppa till innehåll

Studentbostad – det här gäller

Oftast gäller samma regler och information för studentboenden som andra boenden hos oss, men det finns vissa saker som skiljer sig.

När du registrerar dig hos oss får du automatiskt en plats i fyra köer; bostad, studentbostad, fordonsplats och förråd. När du får ett objekt nollas du i den kön, men fortsätter att samla poäng i de andra tre. För dig som är student betyder det att dina poäng i den vanliga bostadskön fortsätter att växa, varje dag under tiden du pluggar. Det gör att du har lättare att hitta en bostad om du vill stanna i Gävle efter din examen.

Uppsägningstid

Våra studentboenden har två månaders uppsägningstid i stället för tre.
Vi vet att studentåren kan vara en tid i livet då förändringar sker snabbt, och därför vill vi att det ska vara enklare för dig om du behöver flytta eller byta bostad.

Tidigare har vi haft olika uppsägningstider för våra studentboenden, både en och tre månader. Men för alla avtal som tecknas inför höstterminen 2021 och framåt är uppsägningstiden densamma – två månader. Du kan självklart säga upp din studentbostad och välja en längre uppsägningstid om du vill, men den kortaste tiden är två månader.

Andrahandsuthyrning student

För att hyra ut din studentbostad i andrahand behöver du ett godkännande från Gavlegårdarna. När du lämnar in en ansökan om att få hyra ut i andrahand måste du ange ett skäl till det, som sedan ska godkännas av oss. Ett exempel kan vara att du ska studera/jobba på annan ort eller i annat land.

Uthyrningstiden måste vara minst en termin, vi godkänner inte andrahandsuthyrning under sommarens studieuppehåll. Den som vill hyra en bostad i andrahand måste också uppfylla våra krav för att få hyra en studentbostad. Kom också ihåg att det är du som hyr ut din studentbostad som ansvarar för den, bland annat för störningar och att hyran betalas i tid. Om du hyr eller lånar ut din bostad utan att ha fått ett skriftligt tillstånd av Gavlegårdarna, är det en olovlig andrahandsuthyrning som kan leda till att vi säger upp ditt hyresavtal.

Ladda ner blankett för ansökan att hyra ut i andrahand

Inneboende

Du som bor i en studentbostad där du hyr ett rum i en delad lägenhet med andra får inte ha någon inneboende/sambo hos dig. Om du har önskemål eller behov av att ha inneboende/sambo krävs att du byter bostad till en egen lägenhet.

Om du bor i en studentbostad där du ensam hyr lägenheten får du ha en inneboende/sambo hos dig om du följer våra regler om trångboddhet och inte tar ut en oskälig hyra av den som bor inneboende. Det får heller inte bli ett men för oss som hyresvärd, exempelvis störningar eller slitage på bostaden.

Bredband

Bredband ingår i alla våra studentlägenheter. Leverantör av bredbandet är Bahnhof. Hastigheten på tjänsten är 100/10 Mb/s och det är ett fast abonnemang. Det innebär att du inte kan beställa en annan tjänst med t ex högre hastighet av Bahnhof.

Har du problem med bredbandet gör du en felanmälan direkt till Bahnhof på tel 010510 00 00.

El

Elen ingår i hyran på våra studentbostäder i Sätra (Campus Sätra) samt på Gustavsgatan 16 (Westergrenska). Elen ingår INTE i hyran på Fridstaplan 6-8 (Ericssonska) eller Sörbygatan 64 (Rostock). Där måste du själv teckna ett elavtal. Det gör du enklast via Gävle Energi på 026-17 85 75 eller via deras webbplats www.gavleenergi.se.

Persienner

Persienner ingår i våra möblerade studentrum. I de omöblerade studentboendena får hyresgästerna själva ordna med persienner, det är ingenting som ingår som standardutrustning i våra bostäder.

Tvättstugor Sätra

I vissa av våra tvättstugor i Sätra har vi så kallade Drop in-tider. Det innebär att du kan använda din tagg för att öppna dörren, utan att boka tid. Är det ledigt i maskinerna är det bara att börja tvätta. Här nedan ser du vilka av våra tvättstugor som har Drop in-tider:

  • Pinnmovägen 12 och 18
  • Glaciärvägen 7

Varmvatten

Ingår i alla studentboenden.

Avfallssortering

När du bor hos Gavlegårdarna ska du också sortera ditt avfall och lämna det i återvinningsrummet som är kopplat till ditt bostadsområde.
I återvinningsrummet sorterar du glas, tidningar, metall, papper, småel, lampor, batterier och plast. Det är viktigt att du plattar till alla förpackningar så gott du kan för att alla ska få plats med sitt avfall.

Restavfall från ditt hushåll lägger du i en plastpåse och försluter den innan du kastar den.
Matavfallet ska alltid läggas i de bruna papperspåsarna. Tänk på att papperspåsen måste gå att rulla ihop när du bär ut den och att aldrig lägga en plastpåse runt den när du kastar den – då måste hela områdets matavfall brännas och kan därmed inte lämnas på återvinningscentralen för att bli biogas.

I många bostadsområden kastas rest- och matavfallet inne i återvinningsrummen, men på många områden har vi installerat underjordsbehållare där rest- och matavfallet hamnar under marknivå och töms med längre mellanrum. Det betyder att lastbilarna inte behöver komma och tömma behållarna lika ofta och vi spar på vår miljö.

Grovsopor
OBS! Avfall, så som soffor, sängar, skåp, speglar och liknande, får inte lämnas i våra återvinningsrum eller i våra övriga gemensamhetsutrymmen. De ska du köra till Gästrike återvinnare på Utmarksvägen, Sörby Urfjäll och sortera där.

Läs mer om hur du sorterar ditt avfall på gastrikeatervinnare.se