Hoppa till innehåll

Synpunkter gällande boende- och besöksparkeringar

Har du synpunkter på våra nya regler för boende- och besöksparkering?

Du kan lämna dina synpunkter här och vi väljer därefter ut vilka vi tycker att det finns ett större intresse för och publicerar dem på denna sida. Inkomna synpunkter läggs in i sin ursprungliga form utan redigeringar. Däremot utelämnas sådant som strider mot vår policy gällande personliga påhopp, ovårdat språk, kränkningar med mera.

ikon synpunkter

Lämna din synpunkt >>

Inkomna synpunkter

Hejsan.
Vad gäller dom nya parkeringsreglerna har jag en fråga.
Om vi som redan har ett garage eller elstolpe och betalar för det kan vi parkera på dom vanliga parkeringsplatserna ett dygn tex ?
Eller måste vi lösa ett extra dygns betalning ??

Alla våra boende- och besöksparkeringar blir nu belagda med avgift för alla. Om du hyr en fordonsplats rekommenderar vi att du använder den. I slutänden är det ju bättre om de som inte har någon egen hyrd parkering får möjlighet att använda vår boende- och besöksparkering.


Så istället för att sköta om det underhåll som skall vara inbakat i hyran redan så skall ni nu lägga på en straffavgift på flera hundra kronor mer än vad hyreshöjningen hade kostat? Mitt i en pandemi där folk redan kämpar för att klara ekonomi, jobb och alla andra hemskheter det har medfört.
Parkeringsavgift? Ni kan inte- och har inte ens försökt att åtgärda alla problem med bilbränder, dålig belysning och fler/större/säkrare parkeringar. Endast på ytan stoltserar ni med era “insatser”, men vad har hänt sedan dess? Absolut ingenting!
Då menar ni att man skall betala 300 kr/mån för en parkeringsplats som kanske inte ens finns när man kommer hem från jobb och dylikt, utan att man får parkera 3 kvarter bort iallafall. Det finns ingen planering från er sida överhuvudtaget, endast era egna inkomster har man tagit hänsyn till för dessa beslut.
Underhållet har senaste åren varit av sämre kvalitet och tagit ännu längre tid (redan innan pandemin) och ändå skall ni kräva mer pengar av era hyresgäster, hur ställer ni er till det?

Gavlegårdarna har väldigt många hus som är byggda under miljonprogramsåren, fler än många andra bolag faktiskt. Det betyder att vi också har stora behov av att ta hand om dem på ett bra sätt, ett arbete som kräver mycket pengar. De senaste åren har vi inte fått igenom de hyreshöjningar vi skulle behöva. Det är till och med så att de kostnader vi betalar för värme, avfall och vatten har ökat långt mer än hyrorna för våra bostäder. Den här situationen går inte ihop och nu måste vi också hitta andra sätt att öka våra intäkter.


Alltså är detta något skämt eller? Här bor vi inom gavlegardarna vi har en skit toalett med en badkar som benen är snea på och handfat från 80 talet med koppar skit så vi kan ej rengöra den själv måste felanmäla om det blir stopp. Som är ej lagligt o ha.

Om du har saker i bostaden som är trasiga ska du självklart felanmäla det så att vi får möjlighet att titta på det.


Typisk Gavlegårdarna att ta betalt nu, precis när många har det sämre ställt pga pandemi. Om kommunen skulle strunta i att ta ut pengar från Gavlegårdarna och återinvesterade i lägenheterna som behöver rustas men nej det lyssnar man inte på. Jag betalar för ett garage där det varit inbrott flera gånger i veckan, jag bytte till ett annat men får betala dubbla hyror till sista april och NU vill ni införa en avgift på de parkeringarna som just är gratis..
hur tänker ni… vi har 2 bilar i hushållet då vi jobbar där det inte går kollektivtrafik.

Det är aldrig “rätt” tid att genomföra en förändring, men våra intäkter har minskat under många år och inför årets hyresförhandling var vi väldigt tydliga med att behovet är akut. Vi är medvetna om att många människor har fått en förändrad ekonomi under pandemin, men tyvärr är det här ett arbete som måste genomföras nu. Du känner ju sedan tidigare till möjligheten att hyra en parkering och betala för den, nu kommer alla våra parkeringsplatser att bli avgiftsbelagda.


Hur gör man om man reser bort med tåg/buss eller liknande å inte kan flytta bilen på några dagar?? Eller om man är hemma och är sjuk och inte klarar av att flytta bilen då det är 24 timmars regel som gäller för parkeringen??

Då får man parkera sitt fordon på en parkering som tillåter längre parkeringstid än de 24 timmar som är normalt på alla parkeringsplatser som har en blå skylt med ett vitt P (och saknar tilläggskylt). Gävle Parkeringsservice har några platser där man får parkera längre, bland annat i anslutning till Centralstationen.


Kommer Gavlegårdarnas styrelse att få ta del av dom intäkter som ökar i.o.m införda parkeringsavgifter, i form av höjd lön? Inte sällan kommer det ju fram uppgifter i efterskott att det är dom som bestämmer som drar fördelar ekonomiskt i slutändan.

Nej, styrelsens arvode beslutas av kommunfullmäktige och påverkas inte av det här.


Hur kommer detta att drabba oss som redan betalar för en egen parkeringsplats? Det blir väl ingen extra avgift för det?

Nej, det tillkommer ingen avgift tillkommer för dem i och med den här förändringen.


Borde inte såna här förändringar förhandlas? Hur kommer det bli med garage som tillhör lgh? Hur korkat som hellst och vart ska dessa pengar gå? Till städning på Nordost? Jag vill inte vara med o betala en krona till dit ner!!!

Absolut, avgifterna för våra boende- och besöksparkeringar har förhandlats med Hyresgästföreningen. Den här förändringen påverkar inte den som har en fordonsplats i bostadshyran.


Kommer den här avgiften innebär att parkeringar skottas ordentligt på vintern? Eller att jag kommer att få en parkeringsplats avsedd för mig? Nej, jag tänkte inte det. För ni skiter fullständigt i hyresgästerna och försöker öka vinsten bara

Eftersom bilarna måste flyttas oftare så hoppas vi få till en bättre snöskottning på parkeringarna. Nej, den här förändringen garanterar dig inte en parkeringsplats, men vi har en del parkeringar, garage och andra fordonsplatser som du kan hyra för att få din egen plats.


Detta kommer leda till att alla kommer parkera efter gatan istället för på parkeringen. Snöröjning, trafik kommer få problem med många bilar som står efter gatan istället för på en parkering.

Ja, så kan det bli och är det en kommunal gata kommer Gävle kommun också att hantera det.


Hur blir det med garage, parkering i bostadsområden med radhus t.ex i bomhus? Blir det avgifter även för garage som tillhör radhusen samt parkering i tillhörande bostadsområde?

De som har en fordonsplats som hör till bostaden betalar för den i sin bostadshyra. De påverkas inte av den här förändringen.


Jättebra, börja gärna ta betalt för elen i garage också.

Det är inte något som vi har övervägt i dagsläget.


Hur kan jag se på boendeparkeringskartan vad i Valbo jag får parkera? Jag bor på barnstugevägen.

Just nu har vi bara lagt upp en karta över de parkeringsplatser som finns att välja mellan på Öster och Gävle Strand. Det är ju de första stadsdelarna där vi börjar med avgift. Men en sammanställning över parkeringsplatserna i Valbo kommer att finnas i god tid innan förändringen ska genomföras hos er. Gavlegårdarna har några parkeringsplatser vid husen på Barnstugevägen, annars finns våra platser vid Valbo centrum.


Hej,
Jag önskar att det fanns säkra parkeringar för lastcyklar. En lastcykel går inte att få in/ut ur källarporten till cykelrummet pga vinklarna. Önskar jag kunde parkera den tryggt i gatunivå. Kanske går det att plocka en parkeringsruta eller två till cykelhus på utvalda adresser?

Tack för din synpunkt, den tar vi med oss.


Detta är så fruktansvärt! Ni höjer och höjer hyror! Och nu detta! Ni har så mycket pengar redan, men ni ska själa ännu mer pengar av folk! Skäms på er!

Det stämmer att hyrorna höjs varje år, men det räcker tyvärr inte för att klara de kostnader som Gavlegårdarnat har för att ta hand om våra hus. Våra hyror är också några av de lägre i Sverige om man jämför med allmännyttan i städer av vår storlek.


Skäms på er! Att ni ska ta betalt för parkering! Ni har så mycket pengar ändå! Vi betalar dyra hyror! Ni vet inte hur mycket pengar ni ska stjäla från folket! Skandal!

Varje år lägger vi över hundra miljoner på underhåll av våra hus. Vi måste också ha en reserv för om något går sönder, om vintern blir lång och snörik eller andra saker som inte går att planera för. Det betyder att vi måste ha en hel del pengar kvar när året är slut.


Hej!
Jag bor på Söder, Övre Bergsgatan.
Fr.o.m. Juni kommer jag alltså att behöva betala 300kr/månad för att kunna parkera på Boendeparkeringen på insidan Övre Bergsgatan som vetter mot Söderhielmska gården (4st. platser) eller Brunnsgatan 67 (12st. platser)
Kommer man endast att kunna betala för tillstånd på den adress man bor på?
Eller gäller boendeparkeringen som nu för både Övre Bergsgatan 2-4 och Brunnsgatan 67?
Garanterar ni att parkeringsplatsen är tillgänglig för mej?
Man ska väl inte behöva betala för en plats som inte är tillgänglig!!!
Känner ni på Gavlegårdarna till parkeringssituationen runt Söderhielmska gården???
Parkeringssituationen kan beskrivas med ETT ord: KAOS!
Både boendeparkeringarna och betalparkeringsplatserna efter gatan är överfulla!!!
Bilar står ofta intill väggen till soprummet som extra parkeringsplats på Övre Bergsgatan och på Brunnsgatan 67 intill husväggen vid grinden mot gatan!
Dessutom står ofta bilar parkerade i fickorna intill Söderhielmska gårdens fasad!
Av egen erfarenhet vet jag att vissa familjer boende hos Gavlegårdarna på nämnda adresser har fler än 1 bil, detta bidrar i hög grad till den ohållbara parkeringssituationen.
Har ni tagit i beaktande att det förutom privatpersoner boende i hyresrätter även finns flertalet Företag på dessa adresser???
Dessa företag använder i nuläget, dagtid minst 2 av 4st parkeringsplatser på Övre Bergsgatan och lämnar inte dessa förrän ca kl.18:30, då Söders Zoo, Maggans hårsalong, Gefle Akupunktur m.fl. stänger för dagen kl.18
På Södra Kungsgatan 25/Brunnsgatan 67 finns bl a företagen Södergrillen, Söders Godis, Hair by F&A och Fridas Hårsalong.
Framför allt Södergrillens bilar är ständigt i vägen för boendeparkeringen, Pizza-leveransbilarna står parkerade på innergården, så att det knappt går att backa ut från boendeparkeringen!

Du har helt rätt i att parkeringssituationen är kaosartad, bland annat på Söder. Med den här förändringen ökar vi parkeringsbevakningen och det kommer att rätta till en del av problemet. Men vi gör också om parkeringsområdet så att hela Söder blir ett område. Det betyder att du får tillgång till betydligt fler parkeringar att välja mellan. Exakt var de ligger kan du inom kort se genom en kartfunktion på vår hemsida. Vi tror att den här förändringen leder till en bättre parkeringssituation för dig och övriga hyresgäster på till exempel Söder.


Angående parkerings avgifter som ni tänker införa då lär ni väl se till så finns tillräckligt med parkerings platser o ta bort tids gränsen för hur länge man kan stå på samma plats ?sen så står de ju i hyres kontraktet att parkeringsplats ingår hur ska ni göra då ska ni sänka hyran ?

Vi har de parkeringar vi har. När man bygger nya bostäder idag anläggs långt färre parkeringsplatser än vad man gjorde för ett antal år sedan, och så ser det ut i hela Sverige. Det handlar dels om att skapa ett hållbart samhälle där den som väljer att ha bil får vara beredd på att betala för det, men också för att människor idag värdesätter att ha färre bilar i sin bostadsmiljö. Vi har därför inga planer på att anlägga nya parkeringar i våra bostadsområden. Däremot räknar vi med att flera av våra parkeringsplatser kommer att bli tillgängliga när vi avgiftsbelägger dem. Hela den här förändringen är förhandlad med Hyresgästföreningen och där har vi inte kommit fram till att avgifterna ska leda till hyressänkningar. Att det skulle stå i avtalet att parkering ingår stämmer dock inte.


Jag tycker att det är inte bra hela tiden ni höja hyran verj år och alla säger inget nu ni börjar med parkering lägg av nu räcker det med pandemin och många är arbetslösa och pensionärer, det är för mycket

Under ett år stiger alla kostnader, därför måste också hyrorna stiga.


Hejsan
Har ett garage hos er o vill ha ett till nu när det kommer bli avgift o man ej e garanterad plats när man kommer hem på natten ,,tar ni bort regeln då att man bara får ha ett garage om det inte kommer up direkt för då får man tydligen ha 2 ,,men tyvärr kommer dom inte ut så ofta på direkt här på vårt område !
Vill inte gå genom vissa områden på natten här i andersberg !
O hur hur är det med regler på min hyrda plats jag har hos er ,,24 Tim el får jag stå längre där ?

Som vi har berättat på vår hemsida så kommer vi under året också att se över våra övriga fordonsplatser. Det kommer att underlätta för dig och andra som vill söka och få mer än en förhyrd fordonsplats. Hur ofta lediga fordonplatser kommer ut på marknaden är ju inget vi styr över, det handlar om när någon väljer att säga upp en plats. Hyr du en fordonsplats av Gavlegårdarna är det du som förfogar över den och du får självklart parkera så länge du vill.


Vi försöker köpa ett parkeringstillstånd. Det finns dock inget område att välja som stämmer med vår adress.

Just nu kan du bara ansöka för ett p-tillstånd i området Öster – detta eftersom det är där vi börjar den 14 april. Om du bor där och det ändå inte fungerar, är du välkommen att kontakta Gavlegårdarnas Kundcentrum på telefon 026-17 27 00 för att få hjälp.


Bor på dimgatan ,,på sätt o viss rätt ,,men antalet besöksplatser måste utökas ,,finns totalt 8 st på 150 el fler hushåll om man bara räknar radhusen !
Även möjlighet o hyra fast p-plats här önskas

På Dimgatan finns inga parkeringsplatser att hyra, men vi har ett antal garage. De parkeringar som idag är boende- och besöksparkeringar kommer att finnas kvar. Men eftersom alla platserna blir tillgängliga för både boende och besökare som kommer gäster att få fler platser att välja på än idag.


Jättebra ni inför betalparkeringar men då ska det vara en fast parkeringsplats och hyresgästen skall även stå som ägare på bilen.

Vi har fasta parkeringsplatser som man kan hyra med ett separat avtal. Då blir den reserverad för dig. Normalt kräver vi att bilens ägare ska bo tillsammans med dig som söker p-tillstånd, men det finns undantag som kan godkännas i en manuell granskning. Du kommer då att få lämna ytterligare uppgifter till din ansökan.


Bra ni inför betalparkering och krav på att man är boende med hyresavtal samt skriven på bilen MEN inför då fasta parkeringar. Förstår ni inte hur ni stressar människor att de måste flytta bilen efter 24tim, helt vansinnigt beslut. GÖR OM OCH GÖR RÄTT!

Vi har fasta parkeringsplatser som man kan hyra med ett separat avtal. Den blir då din och du får parkera så länge du vill.


Är det ens lagligt att ta betalt om ni inte kan garantera parkeringsplats?? Jag har inget emot att betala EN MINDRE summa/månad (det är en jävla skillnad om det kommer att handla om 100 eller 300:-/månad, hittar inte info om vad som gäller, det är också kasst) men då ska jag också garanteras tillgång till parkering.

Ja, det är helt lagligt att införa avgift på det här sättet. Förändringen är dessutom förhandlad med Hyresgästföreningen. På vår hemsida kan du se vad de olika parkeringsområdena har för avgift. Om du inte hittar svaret där är du välkommen att kontakta Gavlegårdarnas kundcentrum på telefon 026-17 27 00 för att få hjälp.


Det som ni nämner att ni ska göra – ta betalt för parkering! Omänskligt, smaklöst! Att ni har mage att göra något så dylikt! Ni tänker inte på hyresgästerna- som får slita ihjäl sig, bli stressad av att tänka på parkeringen för att inte få böter! Dygnet runt!! Tack så jävla mycket! Väldigt bra miljötänkande- Nej absolut INTE! Nu har ni skapat något väldigt negativt! Precis vad vi behöver i denna värld och pandemi! Någon gräns på dåligt beteende lär väl ändå finnas!? Visa eran mänsklighet och ta tillbaka detta dumdristiga beslut! Vem fasiken kom på något dylikt!? Skäms!!

Vi gör helt enkelt olika bedömningar kring den här förändringens betydelse, bland annat för miljön, och det är helt okej att ha olika uppfattningar.


Hur kan ni ställa till det såhär illa för era hyresgäster?? !! Som redan betalar höga hyror! Krångel -och åter krångel! Stress och obehag har ni nu skapat hos era hyresgäster – som ska njuta av sina hem -och tillvaron omkring detta i sina områden! Nu ska vi tänka på parkeringen dygnet runt!!! 😡😡😡😡Tänk om -och tänk rätt! Fy fasiken vad dåligt av er!

Vi gör den här förändringen av flera anledningar. Gavlegårdarna behöver pengar till underhåll av våra hus, det är en av dem. Men vi måste också bidra till att kommunens miljöarbete och det betyder att den som väljer bil i framtiden också måste vara beredd att betala för det. Vi har dessutom ett orättvist parkeringssystem idag där vissa av våra hyresgäster har tillgång till parkering och andra inte. Samtidigt är alla hyresgäster med och subventionerar en fri parkering, även de som inte har bil. Förändringen kommer på många sätt att göra det lättare att hitta en parkeringsplats då vi får bort bilar som parkeras otillåtet och alldeles för länge. Sammantaget ser vi inte att man på grund av det här ska behöva fundera på sin parkering dygnet runt.


Gavlegårdarna blir bara sämre och sämre. Ni höjer hyrorna varje år och nu är ni inte nöjda bara för att ni inte fick höja så mycket som ni ville och då ska hyresgästerna betala för att parkera bilen där de bor. Det är ju idiotiskt. Jag hoppas det kostar även för era anställda att parkera vid huvudkontoret om dagarna när de ska jobba.

Det är tråkigt att du upplever att det blir sämre och sämre. För att vi ska kunna fortsätta att vara lika bra – eller bli ännu bättre – krävs pengar. När vi inte får igenom de hyreshöjningar som krävs måste vi hitta andra vägar. Hela Gavlegårdarnas verksamhet, allt vi gör, betalas av våra hyresgäster. Vi har inte tillgång till några andra pengar.


Hej! Jag tror det här med parkering arna kan bli jättebra! Men har en fråga som de flesta kommer att undra hur det skall lösas.
Hur är det tänkt att man skall göra med bilen/fordonet när man åker bort (med tåg, eller samåker) och jobbar några dagar till en vecka på annan ort? Eller är inlagd på sjukhus? Och hur gör man vid semester när man inte kan flytta bilen på en månad tex?
Mina ahöriga kan ju inte åka bil 4,5 mil fram o tillbaka varje dag för att flytta min bil. Min bästa väninna har 4 mil. Har ingen granne som jag vill anförtro mitt fordon och uppgiften att flytta den heller.
Hur är det tänkt att vi hanterar parkeringen vid kortare och längre bortavaro?
Det borde gå att lösa i appen på något sätt, med olika typer av dispens från 24h regeln.
Tacksam för svar!

Vi har inga parkeringar där du har möjlighet att parkera längre tid än 24 timmar.Vi följer de bestämmelser som gäller för parkeringar av den här typen. Om man däremot hyr en egen parkeringsplatsförfogar man över den och kan parkera så länge man behöver. Ska man resa bort finns ofta parkeringar i anslutning till tågstation och liknande som tillåter längre parkeringstid än 24 timmar.


Inför ett (1 )parkeringstillstånd per hushåll på gatan där man bor som ni har i andra områden för att få ner antalet fordon. Många hushåll har flera fordon och vill man fortsätta ha det får man hyra garage.
Utöka antalet platser så alla hyresgäster kan få en egen plats för sin avgift. Finns mycket yta att göra parkeringsplatser av, t ex oanvända fotbollsplaner.

I många områden har vi försökt göra precis så, men tyvärr har det inte blivit bra. Våra parkeringstillstånd ha olovligen både kopierats, lånats ut och till och med sålts. Parkeringarna har använts av kompisar, familjemedlemmar, pendlare och annat. Det här är något som lett till många klagomål från grannar och vi är därför övertygade om att den här förändringen kommer att leda till en bättre och mer rättivs parkeringssituation.


Införa en parkeringsavgift utan garanterad plats är inte att måna om sina hyresgäster. Vi får ju ingenting för pengarna. Som att betala hyra utan att ha en lägenhet.

Vi gör tyvärr olika bedömningar kring om den här förändringen är bra för hyresgästerna eller inte.


Dåligt att avgift belägga boendeparkering, och om man får besök finns inga parkeringar.
Bor på öster så enda fördelen kan ju kanske vara att det finns platser lediga.
Varje gång jag kommer vid fiskargatan runt husen så är alla parkeringar upptagna.
Sen i garaget har ni tagit bort biltvätten till lika i Andersberg där jag bodde förut utan att reducera avgiften.
På tal om garaget Fiskargatan 5A så är infarten så smal så man har problem med att köra in bilen om man har en lite större bil, har redan skrapat sönder höger sidan på framskärmen. Skulle det kunna gå att utöka bredden något?

Gavlegårdarna har idag ett varierande antal parkeringar i olika områden. Med den här förändringen får vi dock fler besöksparkeringar totalt än vi har idag. I dagsläget är det inte möjligt att bygga om garagenedfarterna på Öster, men vi vet att det finns önskemål om det.


Hej
Jag är boende på Gävle Strand och har en fast parkering i parkeringshuset Briggen. Måste jag även betala för en boendeparkering? Det framgår ju inte riktigt i informationen hos Gavlegardarna.se. Känns ju lite onödigt, om så är fallet, tycker jag

Nej, du har din fasta plats och behöver inte köpa något p-tillstånd och biljett. På Gävle Strand har inte Gavlegårdarna några besöksparkeringar (annat än för rörelsehindrade), utan där sker parkering per timme på kommunens mark.


Jag undrar varför det blir en 24 timmars regel? Det innebär att man måste flytta på bilen varje dag. Jag som cyklar till jobbet (klimatsmart) men använder bilen då och då inom 72 timmar måste nu flytta på bilen varje dag (ej klimatsmart). Samt där jag bor på Sörby finns många parkeringar men är ofta svårt att få en plats på kvällen, många står vid vägen pga av inga platser. Alltså ska jag betala för att parkera men inte garanterad en plats? Det finns få garage och betalda/egna parkeringsplatser med motorvärmare som är svåra att få vilket då inte är ett enkelt alternativ. Varför inte skickat ut parkeringsservicen mer för att få ordning på de som långtidsparkerar? Istället för att dra som anledning det till att få in pengar. Finns det inget annat alternativ för detta med pengar? Prioriteringar? Vad tjänar de högsta cheferna? Borde det inte finnas en sparad budget till olika renoveringar som är planerad flera år framåt?

Vi har idag problem med bilar som står parkerade alldeles för länge på våra platser. De tillstånd vi haft på vissa parkeringar både lånas ut och säljs vidare. Det här är något många hyresgäster irriterar sig på eftersom det blir svårt att hitta en ledig plats för den som använder bilen regelbundet. När vi nu ändrar regeln till 24 timmar och dessutom inför avgift tror vi att våra parkeringar kommer att fungera bättre. Om du har en förhyrd parkering får du däremot parkera så länge du vill. Vi får se hur beläggningen kommer att bli på de förhyrda platser vi har, kanske kan vi erbjuda fler av dem framöver. Parkeringsavgifter är en av de åtgärder vi gör för att förbättra Gavlegårdarnas ekonomi. Tyvärr finns inga sparade pengar i bolaget som du tänker att det borde göra. Ett företag kan inte riktigt spara pengar på det sättet. Varje år avsätter vi drygt hundra miljoner för underhåll, men när många hus behöver omsorg så räcker inte de pengarna.


Boendeparkering… Ja visst jag betalar gärna för det men då ska jag ha en egen parkering som är min. Att sen göra detta under en brinnande pandemi där arbetslösheten skenar är under all kritik, att rekommendera hyresgästerna att åka kommunalt är nästan snäppet värre. Jag vill gärna också veta hur ni tänker när det gäller 24-timmars regeln. Är det miljövänligt att gå ut i smällkalla vintern för att starta upp bilen och flytta den så man inte får böter? Ni skriver om miljötänk på eran hemsida. Handikapp-platserna kommer att funka lika, betalning och stå max 24 timmar. Hur ska en rullstolsburen göra då om det är Snöstorm och 10 grader kallt ute. Ska vederbörande sätta sig i rullstolen och rulla ut till bilen och flytta den då för att inte få böter… Att bli sjuk kan drabba alla. Om man inte har någon som kan hjälpa till att flytta bilen, hur gör man då? Och rekommendera för sjutton inte att stå på långtidsparkering för om jag inte har nån som kan flytta på den och själv är sjuk så kan jag definitivt inte själv köra den dit. Och alla dom som finns hos kronofogden, hur blir det för dom? Som kund hos KF får man inte ens hyra en förråd för 73:-/månad, hur kan ni då tycka det är ok att hyra en P-plats för flera hundra.. Många frågor utan svar finns det. Ta och lyssna på era hyresgäster för en gångs skull och jag säger en sak… GÖR OM OCH GÖR RÄTT!!
//Carola

Vi lyssnar på våra hyresgäster och ni har många önskemål om förbättringar och förändringar i era lägenheter och bostadsområden. För att vi ska kunna genomföra det här behövs pengar. De drygt hundra miljoner vi avsätter varje år räcker inte längre. Hyrorna har inte höjts i samma takt som våra fasta kostnader – det är ju Gavlegårdarna som betalar för alla våra hyresgästers värme, vatten och avfall till exempel. Gränsen på 24 timmar är den gräns som normalt gäller på alla parkeringsplatser i Sverige så det är ingen unik lösning som Gavlegårdarna har kommit på. Det stämmer att den som har skulder till oss inte får hyra ett förråd. Däremot har man möjlighet att lösa boendeparkeringstillstånd och biljett för att parkera.


vaktbolaget gör inget bra jobb ! står bilar i områdena överallt på gräs å framför port, på Gavlegårdarnas omr. sen kommer dom inte om man ringer ! dom kan inte parkeringsreglerna heller Dåligt ..var bättre förr när Qpark hade det Tack för mig

Den förändring vi nu gör innebär att vi ökar parkeringsbevakningen. Vi har också justerat instruktionerna kring vad som gäller så att vi ska få bättre ordning på våra parkeringsplatser.


Så mycket text men ingen information…..

Kommunikation är svårt, och i ditt fall verkar vi tyvärr ha misslyckats. Men allt du undrar över kan du ringa till oss för att få svar på om du hellre gör det.


Hej! Jag hittar ingen information handikapp parkeringarna. Bor på Urbergsterrassen 72. Utanför Limhällen finns tre platser. Kommer ni att göra fler platser för rörelsehindrade? Jag har tillstånd i bilen

Nej vi kommer inte att skapa fler parkeringar, de som finns är de som finns. Även parkeringsplatser för rörelsehindrade kommer att avgiftsbeläggas. Det gör vi eftersom man inte behöver ta sig till en specifik plats för att betala sin parkering utan gör det via förbetald 30-dagarsbiljett, app, sms eller talsvar.


Ni skriver att hyreshöjningen blev betydligt lägre än vad ni väntat er. Dessa pengar skulle användas till bl a underhåll, byta fönster, tak och övriga önskemål från hyresgäster, då husen börjar bli gamla. Det är tyvärr för dåligt av er att försöka finansiera dessa underhåll med en hyreshöjning, detta borde väl redan täckas av den befintliga hyran, dvs ni är dåliga på att planera kommande underhåll och finansieringen för dessa? Det kan inte komma som en överraskning att dessa utgifter kommer?

Nej, det är inte någon överraskning att kostnaderna kommer men vi kan inte spara pengar mellan år på samma sätt som man kan göra i sin privatekonomi. Eftersom vi har stora delar av vårt bestånd som är byggt ungefär samtidigt blir husen också slitna samtidigt. Vi har dessutom i många år krävt en högre hyreshöjning än vad vi har fått. Detta samtidigt som fasta kostnader för värme, vatten och avfall har höjts betydligt mer än bostadshyrorna.


Såhär har ni svarat en kommentar” Gavlegårdarna har väldigt många hus som är byggda under miljonprogramsåren, fler än många andra bolag faktiskt. Det betyder att vi också har stora behov av att ta hand om dem på ett bra sätt, ett arbete som kräver mycket pengar. De senaste åren har vi inte fått igenom de hyreshöjningar vi skulle behöva. Det är till och med så att de kostnader vi betalar för värme, avfall och vatten har ökat långt mer än hyrorna för våra bostäder. Den här situationen går inte ihop och nu måste vi också hitta andra sätt att öka våra intäkter.” Exakt vad gör ni för att hålla era kostnader nere? Har ni granskat er själva?

I bolaget pågår ett antal olika processer som handlar om att öka våra intäkter och minska våra kostnader. Vi arbetar med det utifrån en strukturerad modell där alla medarbetare involveras. Parallellt med parkeringsförändringen har vi minskat våra kostnader på andra sätt med ungefär 15 miljoner kronor per år.


Miljö o klimattänk, 5000 parkeringar, upp till 10000 kallstarter och kallkörningar för att leta en ny parkering varje helg.

Du tycks mena att de 5000 bilar som står parkerade på våra platser inte används alls, utan bara startas när de ska parkeras om. Vi tror och hoppas att det inte är så, utan att den som har en bil faktiskt också behöver använda den regelbundet. Vill man inte använda sin bil finns ju möjligheten att tex hyra ett garage där man kan låta den stå helt orörd.


Jag tycker det är BRA att något görs för att få ordning på parkeringarna. På Öster har det länge varit helt ohållbart, kommer man hem sent finns det inga parkeringsplatser. MEN! Det här är ju inget särskilt genomtänkt förslag… 1) ni garanterar fortfarande inte en plats. Att ta betalt för en tjänst som man sedan intd levererar är faktiskt uselt och börjar INTE för god kundkontakt. Jag betalar gärna en avgift, men då ska jag veta var jag kan parkera. Egen numrerad plats vore optimalt. 2) ni pratar om miljötänkande och försöker få det att framstå som om det vore en anledning till beslutet. Då är det skrattretande att samtidigt införa en bestämmelse om att bilen bara får stå 24 timmar. Det innebär att jag, som i normala fall använder och därmed startar min bil 2-4 gånger på en vecka nu måste starta och köra den dagligen enbart i syfte att flytta den några meter. Ett uselt förslag och pinsamt i ett resonemang om miljö! Ni hänvisar till andra avgiftsbelagda parkeringsplatser – VARFÖR ska jag tvingas betala för en sådan när jag redan har betalat för att ha bilen vid min bostad? Att man inte ska kunna stå “hur länge som helst” är helt ok, dagens 72 timmar är helt ok. 24 timmar är vanvett.

Vi tror att det på exempelvis Öster kommer att bli lättare att hitta en parkering än vad det är idag. Med det nya systemet är det våra hyresgäster som står på parkeringarna och det blir mer rotation på bilarna. På Öster finns idag möjlighet att hyra en egen motorvärmarplats eller garageplats. När någon blir ledig läggs den ut på vår hemsida. Den regel om parkering i högst 24 timmar som vi kommer att använda är den regel som följer med parkeringsskylten. När inget annat aviseras gäller samma regel överallt i hela Sverige. Vi har ju, som du tagit del av, gjort den här förändringen av flera skäl där ökade intäkter är ett. Vi väljer att lägga en avgift på parkeringsplatser, vilket gör att de hyresgäster som redan idag valt bort bilen inte heller behöver vara med och betala för platser man inte använder.


Hej! Jag har inget emot att betala för parkering men då är förutsättningen att det finns parkering till alla. Men som det är idag har man tur om det finns en parkering och vad det gäller att de som inte har bil har fått varit med och betala så har det ju även hänt att de sålt sitt tillstånd som då i sin tur straffat oss andra. Hoppas att ni tänker till och att det ska vara bundet till bilnummer.

Vi har inte en parkering till varje lägenhet. Alla hyresgäster har inte bil, men i stället finns det hyresgäster som har flera bilar i samma hushåll. Vi tror att den här förändringen kommer att göra det lättare att hitta en ledig parkeringsplats, men tillgången ser förstås väldigt olika ut i olika områden. Men även före den här förändringen var det ju svårare att hitta parkeringsplats i centrala stan än vad det har varit i till exempel Sätra eller Andersberg. Det nya p-tillståndet är tydligt bundet till ett personnummer för en person som bor hos oss, men också ett registreringsnummer som tillhör ett fordon vars ägare bor i samma bostad. Självklart kan vi göra undantag för bilar som ägs av ett företag, en förälder eller leasas, men då krävs en manuell granskning.


Jag har egen garageplats på timmermamsgatan och fick nu en dubbelt så stor faktura, vad beror det på?

Det är svårt att svara på, men om du kontaktar vårt Kundcentrum kan de hjälpa dig att få svar på frågan.


Eftersom ni inför 2 avgifter:p-tillstånd och 30-dagarsbiljett och avigift för besökare. Så kan ni sluta att höja hyrorna.

De inkomster som kommer från parkeringar innebär inte att vi kan avstå från att höja övriga hyror. Vi har krävt en högre hyreshöjning än vad vi fått under flera år. Detta samtidigt som kostnader kring boende har ökat för oss. Värme, vatten och avfall är några exempel. Det här betyder att hyrorna även fortsättningsvis kommer att höjas.