Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Skötselråd

Golvbrunnar och vattenlås

Under silen sitter det en insats som ska tas bort och rengöras. Det finns många olika typer av golvbrunnar med olika insatser men gemensamt för dem alla är att man måste göra rent dem med jämna mellanrum. Görs inte detta kan det orsaka stopp och dålig lukt. Så här gör du:

Lyft upp silen (1), där sitter det ett vattenlås (2), en insats med eller utan handtag som gar att lyfta upp. Lyft det rakt upp (3) och rensa bort allt hår och annat som sitter fast. Sätt sedan tillbaka vattenlåset igen och tryck fast det ordentligt. Om du har en annan typ av golvbrunn som du inte förstår hur du ska göra ren, gör en felanmälan.

Köksfläkten

Köksfläkten behöver rengöras minst fyra gånger per år eller oftare om du steker mycket. Det samlas fett och smuts i filtret och det gör att det blir dåligt sug i fläkten. Den har också en viktig funktion i hela lägenhetens ventilation. Det finns många typer av köksfläktar, bland annat olika typer av metall, olika mjuka insatsfilter, kolfilter mm.
Metallfiltret (1) i en köksfläkt rengörs enklast i diskmaskin eller med diskmedel, borste och vatten. Filtret kan se rent ut på utsidan men vara smutsigt inuti, och därmed fungerar det dåligt. Kontakta felanmälan för ett nytt filter om det inte går att få rent. De mjuka insatsfiltren (2) rengörs lättast med lite diskmedel och vatten. Gör en felanmälan om det inte går att få filtret rent, eller om filtret faller sönder i delar. Om du har en kolfilterfläkt bör du byta filter cirka en gång per år.

Utsugsventil badrum

Ventilen bör rengöras cirka en gång per år. Det samlas smuts och damm i ventilen vilket gör att den kan låta illa och luftflödet/ventilationen i lägenheten försämras. Gör så här:
Dra ventilen rakt ut (1), då släpper fjäderbyglarna. Märk upp var skruven på sidan av ventilen sitter med en tuschpenna (2). Lossa skruven och tvätta bort smutsen med vatten och lite diskmedel, dammsug även ur hålet i väggen. Montera tillbaka skruven på samma ställe för att få rätt luftflöde i lägenheten. Sätt tillbaka ventilen. Börja med att sätta båda fjäderbyglarna i spåret som finns i hålet där ventilen ska sitta, tryck den därefter rakt in. Går det inte att få ventilen att fungera trots detta gör du en felanmälan.

Vattenlås tvättställ

Vattenlåset behöver rengöras med jämna mellanrum. Det samlas hår och smuts i vattenlåset vilket gör att vattnet inte rinner ner och det kan orsaka stopp i handfatet. Gör så här:
Skruva av bottendelen på vattenlåset (1) och avlägsna hår och annan smuts som fastnat. Skruva därefter tillbaka bottendelen och prova om vattnet rinner undan. Om det inte räcker kan man ta bort hela vattenlåset (2) och rengöra den delen också. Skruva bort vattenlåset och tvätta av delarna med vatten. Var noga med att ta reda på alla packningar och rengöra dem också. När delarna ska återmonteras är det viktigt att börja med att sätta muttern och packningen på sidoröret. Sätt därefter vattenlåset på plats och skruva fast det med packningen i tvättstället. Tryck sedan in det nedre röret i vattenlåset och skjut fram gummitätningen och muttern mot vattenlåset och dra åt. Om vattnet inte rinner ner ändå, gör en felanmälan.

Friskluftsventil

Ventilen är placerad mot en yttervägg för att ta in frisk luft utifrån.
Sätt ventilen i öppet läge, tryck in ventiltallriken och vrid därefter medsols till det tar stopp, cirka 1/8 varv (1). Dra ut ventiltallriken och ta bort filterhållaren, filtret är nu åtkomligt. Filtret rengörs med vatten, eventuellt diskmedel om det behövs (rengör 1-2 gånger om året). Om filtret är trasigt, kontakta felanmälan för ett nytt filter. Det är också bra om man dammsuger bort damm och smuts bakom filtret.
Återmontering sker i omvänd ordning. Om det inte går att öppna/stänga ventilen som den ska, så beror det på att mekanismen ”kärvar” i ventilen. Stoppa in pipen på sprayburken (2) med tunnflytande smörjolja i skarven mellan ventilen och pinnen som ventiltallriken sitter på. Tänk på att använda så lite olja som möjligt så att det inte rinner ner olja på tapet/gardin. Dra i snöret för öppning/stängning flera gånger för att få igång mekanismen. Om det inte fungerar dra även i pinnen. Ventilen ska sedan öppnas/stängas cirka 3-4 gånger per år för att inte ”kärva” fast igen. Går det inte att få ventilen att fungera trots detta, gör en felanmälan.

Duschmunstycke

När vattnet sprutar åt alla håll från ditt duschmunstycke är det dags att avkalka/rengöra munstycket. Detta bör göras cirka 1 gång per år. Gör så här:
Skruva av duschhandtaget från slangen (1). Håll reda på packningen som eventuellt sitter i skarven. Tag loss plastskyddet och skruva loss silen från handtaget (2). Lägg silen i en burk med kalklösningsmedel så som Kalkosan, ättikssprit eller liknande i cirka 12 timmar och skölj sedan med vatten. Även handtaget kan behöva avkalkas. Om inte alla avlagringar försvunnit med lösningsmedlet kan någon typ av trubbigt verktyg användas för att skrapa bort avlagringarna försiktigt så att inte duschhandtaget skadas. Skruva tillbaka silen, och montera tillbaka duschhandtaget på duschslangen. Kom ihåg packningen! Prova därefter så att det är en fin stril från duschmunstycket. Fungerar inte duschhandtaget ändå, gör en felanmälan.