Hoppa till innehåll

Vad har du ansvar att göra?

På Gavlegårdarna kan vi hjälpa dig med det mesta. Men det finns saker du som hyresgäst har eget ansvar att hålla koll på.

Brandvarnarkoll

I alla Gavlegårdarnas bostäder finns brandvarnare. Vi ser det som en självklar trygghet och billig livförsäkring för dig. Det är du som hyresgäst som ansvarar för att testa brandvarnaren så att den fungerar som den ska. Kontrollera att brandvarnaren fungerar en gång i kvartalet, eller om du varit borta från hemmet en längre tid. Är brandvarnaren trasig eller om batteriet tagit slut gör du en felanmälan till oss.

Håll ordning på nycklar

De nycklar du får till din bostad ska du vara rädd om. Har du tappat bort en nyckel måste du omedelbart kontakta oss så att vi kan göra ett cylinderbyte. Cylinderbytet kommer du som hyresgäst att få betala. Behöver du fler nycklar kan du själv bekosta extra kopior. Men du måste få en rekvisition från Kundcentrum.

Rengöring av fläkt

Ett väl rengjort filter gör att du får bättre luft i ditt boende. Det är bra om du diskar fläktens filter, för hand eller i diskmaskin, gärna en gång i månaden.

Belysning

Belysning är något du som hyresgäst själv måste byta – om det inte är belysningen i ugnen eller lysrörsarmaturen i badrummet, det kommer vi ut och hjälper dig att byta om du gör en felanmälan.

Säkringsbyte

Fungerar inte elen? Kolla alltid säkringarna, innan du gör en felanmälan till oss. Som hyresgäst hos oss byter du dina säkringar själv, och om det visar sig vara felet när vi kommer hem till dig, kan du bli ersättningsskyldig i efterhand.

Ta hand om din bostad

Att leva och bo orsakar alltid ett visst slitage på bostaden, det är vi på Gavlegårdarna införstådda med. Som hyresgäst kanske du till exempel vill sätta upp väggfasta föremål som tv-stativ, hyllor eller takfläkt. Det är helt okej, men om hyresgästen som kommer efter dig inte vill ta över föremålen kan du bli ersättningsskyldig om vi måste återställa eventuella skador. En besiktning av bostaden görs alltid innan du flyttar.

Vattning

Vissa av våra radhus har en utvändig tappkran för bevattning av gräs och rabatter. Under diskbänken finns oftast en avstängningsventil. Stäng av kranen om du ska vara borta en längre tid. Stäng också av under vinterhalvåret för att undvika att ledningarna fryser sönder.

Skötsel av egen tomt

Till din marklägenhet hör en tomt. När du tecknade hyresavtalet på en lägenhet med uteplats åtog du dig även skötsel av den tillhörande tomten. Det innebär att staket, häckar, planteringar och gräsmattor på bak- och framsida ska skötas av dig som hyresgäst. Du ska även klippa häckar och underhålla staketet så det ger ett vårdat intryck.