Hoppa till innehåll

Vad får du förändra i din bostad?

Vi är måna om att du ska trivas i din bostad. Som hyresgäst hos oss har du många möjligheter att förändra ditt boende så att det blir som du vill ha det.

Dörrar

Du kan självklart plocka bort innerdörrar i din bostad, men du måste sätta tillbaka dem innan du flyttar ut. För att du ska slippa ersätta en skadad, förstörd eller i värsta fall försvunnen dörr är ett tips att förvara dem i ditt låsta förråd.

Fönsterbrädor

Fönsterbrädor finns inte alltid som standardutrustning när du flyttar in. Vill du själv bekosta dem är det helt okej men det finns några saker du bör tänka på. Sätter du upp fönsterbrädor som du vill ta med dig den dag du flyttar och det blir stora hål när du tar ned dem så kan du bli skyldig att bekosta arbetet för att återställa skadorna.

Hatthylla

I alla bostäder hos oss finns en hatthylla i hallen. Om du väljer att montera en egen, tänk på att sätta tillbaka den gamla den dag du flyttar ut.

Persienner

Persienner är inte standard i våra bostäder, men du får självklart sätta upp dem på egen hand. Var noga med att göra det på rätt sätt. Vi monterar inga nya persienner åt dig men kan hjälpa dig med att ta bort trasiga. Om dina persienner går sönder är det något du behöver fixa på egen hand.

Bor du i ett möblerat studentboende ingår dock persienner, då hjälper vi såklart till om de går sönder.

Säkerhetskedja, sjutillhållarlås & tittöga

En säkerhetskedja, ett tittöga eller ett extra lås är inte standard i våra bostäder, men som hyresgäst står det dig fritt att själv anlita en låsfirma för jobbet. Har du en säkerhetsdörr får du inte montera en säkerhetskedja, då monteringen försämrar dörrens skyddande egenskaper.

Kom ihåg att inte använda sjutillhållarlåset om du felanmält något i din bostad och vi fått din tillåtelse att gå in med huvudnyckel.

Temperaturgivare

I vår miljöplan ingår att hålla en låg vatten- och energianvändning för att hushålla med jordens resurser. Därför har alla våra hyresbostäder utrustats med temperaturgivare som gör att vi trådlöst kan fjärravläsa temperaturen, något som bland annat resulterar i att vår felsökning förenklas och förbättras. Det är viktigt att du inte plockar bort temperaturgivaren (ofta placerad centralt i bostaden, som till exempel hallen). Vid en besiktning av bostaden kommer hyresgäster som avlägsnat temperaturgivaren att debiteras 1000 kronor.

Tvättmaskin och diskmaskin

Du får ha egen tvättmaskin eller diskmaskin i boendet du hyr av oss. När du ska koppla in maskinen gör du en felanmälan till oss. Vi gör då ett hembesök och utför en teknisk kontroll. Om det är möjligt att sätta in en maskin informerar vi om vilka åtgärder som krävs samt vilka kostnader som tillkommer för att kunna sätta in maskinen.
När du sedan vill koppla ur din maskin gör du också en felanmälan till oss. Det är endast Gavlegårdarnas personal som får koppla ur maskinerna.

Underhåll

Vad har vi som hyresvärd för skyldigheter och vad har du som hyresgäst för möjligheter att renovera och fixa?
Läs mer om underhåll