Hoppa till innehåll

Tillsammans mot vägglössen

Antalet fall av vägglöss växer i hela landet. Bara i Gävleborg gjorde Anticimex 2017 närmare 830 saneringar. I hela landet handlar det om över 14 000 saneringar. Gör vi inget åt det kommer fallen av vägglöss att öka kraftigt under de närmaste åren. Här har vi samlat information om varför skadedjuren sprids, hur du kan göra för att inte drabbas av dem och förhoppningsvis svar på dina funderingar kring just skadedjur.

Vägglöss och kackerlackor har blivit ett allt större problem i Sverige och i resten av världen. Många gånger beror det på det faktum att vi reser mycket mer och längre än vi tidigare gjort. Skadedjur kan ta sig in i din resväska och på så sätt följa med hem till din bostad. Utan att du ens tänkt på det kan din bostad snart vara invaderad av skadedjur.

Och det kan hända vem som helst. Det spelar ingen roll om du bor i villa, radhus, bostadsrätt eller hyreslägenhet. Vägglusen bryr sig bara om födan.

Efter att ha varit i stort sett utrotade under mitten av 1900-talet har man under tidiga 2000-talet märkt en ökning av vägglöss i Sverige. Och trenden håller i sig. Idag har vägglössen ökat kraftigt, framförallt i de större städerna. 2016 hade vi i Sverige ca 14 000 saneringsärenden. Gävle med omnejd är inget undantag. Vägglössen är idag ett stort globalt problem.

Bekämpningen är svårare idag i och med att flertalet av de giftiga bekämpningsmedel som användes då har tagits bort och får inte användas. Dessutom har upp till 60 procent av vägglössen blivit resistenta mot bekämpningsmedel, vilket gör jobbet ännu svårare.

Vägglusen

En vuxen vägglus är ca 4-5 mm lång, som en äppelkärna ungefär, med bred oval kropp. Den har en ljust gulbrun färg till rödbrun efter det att den sugit blod på en värd. Är den tom på föda kan den vara nästan genomskinlig. Den kan varken flyga eller hoppa.

Kroppens övre yta är täckt med kort gyllengul behåring, vilket gör att den ger ett randigt intryck. Honan lägger 1-5 ägg per dag och cirka 200-500 under dess livstid. Äggen kläcks efter 1-2 veckor.

Vägglusen sprider inga sjukdomar eller smittor. Den kan, i brist på mat, gå i dvala i upp till 18 månader. Sticket från en vägglus är inte farlig men vissa personer kan utveckla en allergisk reaktion mot lusens saliv. Sticket orsakar klåda, rodnad och svullnad likt ett myggbett.

Den orsakar inga materiella skador, men mycket fysiskt och psykiskt lidande för personer som drabbas.

När du reser

När du reser utomlands eller inrikes och bor exempelvis på hotell är det mycket viktigt att du har koll på din resväska. Förvara inte din väska nära sängen och inte öppen. Den ska helst stå en bit ifrån sängen och gärna på ett bord eller liknande. Du kan lägga bagaget i badkaret – vägglöss trivs inte i badrum. Ofta är ytorna i ett badrum ljusare och det blir enklare att upptäcka eventuella skadedjur.

Kontrollera också efter spår under och kring sängen när du tar in på ett hotellrum. Inspektera gärna sömmar, överlappade och vikta tygkanter på sängarna och andra möbler nära sängen.

När du packar din väska för hemresa – följ det goda rådet ”Packa ditt bagage själv!” genom att skaka kläder och inspektera souvenirer. När du kommer hem från din semester ska du inte öppna din väska direkt. Ta in den i badrummet eller ställ ut den på balkongen eller liknande.

Titta igenom kläder och väska/väskor efter spillning och blodfläckar. När kläderna är uppackade bör du tvätta allt i +60 grader även om det inte använts. Det som inte går att tvätta på för hög värme kan läggas i tätslutande plastpåsar och frysas i -18 grader under ca 100 timmar.

Dammsug din resväska noggrant och lägg sedan dammsugarpåsen i en väl försluten plastpåse som du kastar direkt. Förvara inte resväskor under eller i anslutning till sängen. Ställ dem i ett förråd inuti en tätslutande påse eller i en hopknuten sopsäck.

Begagnade möbler

Köper du saker på loppmarknad eller second hand är risken minst lika stor att vägglöss kan komma in i din bostad. Stoppade, begagnade möbler och sängar är viktiga att kontrollera extra noga innan du tar med dem hem.

Står det en säng, madrass eller annat i trapphuset eller återvinningsrum ska du inte ta med den hem till dig, då ska du göra en felanmälan. De kan innehålla skadedjur och risken att de sprider sig till din bostad är stor.

Tror du att du har fått skadedjur i din bostad?

Som hyresgäst är du skyldig att anmäla att du har vägglöss i din bostad till Gavlegårdarna. Saneringen är kostnadsfri för dig som är hyresgäst hos Gavlegårdarna.
OBS! Om vi konstaterar att du drabbats av skadedjur i din lägenhet får du inte flytta till en annan bostad innan en sanering utförts. Har du redan hunnit flyttat in i en ny lägenhet, efter att vi konstaterat ett skadedjursangrepp, kan du bli ersättningsskyldig för sanering även i den nya bostaden.

Gör en felanmälan på Mina sidor eller ring vårt Kundcentrum på telefon 026-17 27 00 vardagar klockan 07-16.

Anticimex webbplats kan du identifiera ett skadedjur.