Hoppa till innehåll

Värme i din bostad

Under hösten och våren när det är kalla nätter och varmare dagar kommer det oftast frågor om varför elementen är avstängda i våra hyresgästers bostäder.

Svaret är att vi inte stänger av några element. Värmen i alla våra fastigheter styrs automatiskt av givare som finns placerade på ditt hus. Det är temperaturen ute som styr innetemperaturen. Däremot kan det ta en stund för systemet att hitta rätt balans och därför upplever vi att det blir lägre temperaturer i bostaden, men systemet rättar till detta på någon dag.

Hur varmt ska det vara inomhus?

Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen har kommit överens om en inomhustemperatur mellan 20-22 grader. Om du vill kolla att du har rätt inomhustemperatur så lägger du en termometer mitt i rummet på cirka 1 meters höjd, t ex på ett bord. Om din termometer visar en lägre temperatur än 20 grader flera dagar i sträck så är något fel och du ska göra en felanmälan.

Tänk också på att även om elementen känns svala så betyder inte det att de inte är på. Eftersom de styrs av en termostat så värms de bara så mycket som det behövs för att bibehålla en temperatur mellan 20-22 grader.

Som hyresgäst kan du se till att termostaten är uppvriden på max vilket du gör genom att vrida reglaget fullt åt vänster.

I filmen kan du se flera bra saker att tänka på för att vämecirkulationen i din bostad ska bli så bra som möjligt.