Hoppa till innehåll

Hyra fordonsplats eller förråd

Gavlegårdarna har inte bara lägenheter att hyra ut. Behöver du en parkeringsplats eller garage för din bil, kanske en båtplats eller ett förråd? Då ska du ställa dig i vår kö.

Fordonsplats

Gavlegårdarna har ett antal fordonsplatser ute i våra bostadsområden. Det handlar om såväl parkeringsplatser som garage och carports. Vi kan också erbjuda en plats för dig som vill förvara din båt, husvagn eller motorcykel under vinterhalvåret. Platserna fördelas via ett kösystem där du kan registrera dig, även om du inte bor hos oss. Får du en fordonsplats behåller du självklart poängen du samlat i bostadskön.

En kund kan endast få hyra flera fordonsplatser av samma slag om samtliga av de andra sökande antingen är externa kunder eller redan har en eller flera fordonsplatser av den aktuella typen sedan tidigare.

En kund som byter fordonsplats äger rätt att säga upp sin tidigare fordonsplats med förkortad uppsägningstid. Uppsägningstiden anpassas då till den tidpunkt då den nya fordonsplatsen är tillgänglig enligt uppsägning.

Du får söka fordonsplats i ett annat område än där du själv bor, men kostnaden momsbeläggs då med 25%, vilket innebär att du betalar hyran för platsen och lägger på 25 % till på hyran. Se vilka våra momsområden är och hur de delas in längre ned på sidan.

Observera att båtplats, husvagnsplats och MC-plats är skattepliktiga och alltid momsbeläggs med 25%.

Har du elbil och hyr garage eller parkering med elstolpe?

Tänk på att om du har elbil är det inte tillåtet att ladda bilens batteri från ett vanligt eluttag, varken i garage, via elstolpe på parkeringen eller från eluttag i gemensamma utrymmen. Att ladda din elbil i ett vanligt eluttag kan innebära allvarliga säkerhetsproblem då vanliga eluttag och kablar inte är dimensionerade för hög belastning under lång tid. Om de används i högre intensitet än rekommenderat, ökar brandrisken.

Här kan du läsa mer om laddning av elbil

Vad får du ha i ett garage?

Garaget endast är avsett för bilen och tillhörande vinter- och/eller sommardäck. Det är viktigt att inte använda garaget som extra förråd. Skulle det börja brinna är risken mycket stor att man inte får ut någon ersättning för de saker som inte får förvaras där. Man får heller inte utföra reparationer och underhåll på sina fordon i garaget eller på parkeringsplatsen. Ej heller förvara eller arbeta med brandfarliga vätskor eller gastuber.

Här kan du ladda ner en blankett om brandsäkerhet i garage och förråd

Vad gäller för dig som bor hos oss?

Vissa av våra lediga fordonsplatser presenteras på marknadsplatsen Torget. Om du bor hos oss (eller har ett avtal och är på väg att flytta in) kan du anmäla ditt intresse om en fordonsplats blir ledig. Poängen du har samlat hos oss avgör sedan vilken plats du får i kön.

Sök lediga platser på Torget.

Vad gäller för dig som inte bor hos oss?

Alla som är registrerade i vår bostadskö kan anmäla intresse för de fordonsplatser som annonseras på marknadsplatsen Direkt. Där är det inga poäng från bostadskön utan tidpunkten för din intresseanmälan som bestämmer ordningen på de fem som får erbjudande på platsen. Så länge du inte bor hos oss får du betala moms (25%) på den plats du hyr.

Vad gäller om du flyttar?

Om du säger upp din lägenhet kan det påverka den fordonsplats du hyr från oss.

Flyttar du till en bostad utanför ditt område upphör avtalet automatiskt. Likaså om du flyttar till en annan boendeform, till exempel bostadsrätt. Men bor du kvar hos oss på Gavlegårdarna, i samma eller närliggande fastighetskomplex, då behåller du också din fordonsplats.

Vill du säga upp fordonplatsen, trots att du bor kvar i samma lägenhet, har du tre månaders uppsägningstid. Dina poäng i bostadskön påverkas inte av uppsägningen.

Förråd

Samma regler gäller som när du hyr en fordonsplats.

Så här delas våra momsområden in

 • Centralt Norr och Nordost
 • Öster
 • Gävle Strand
 • Centralt Söder
 • Hemsta
 • Villastaden
 • Kristinaplan och Sörby
 • Sätra
 • Andersberg
 • Brynäs
 • Bomhus
 • Valbo
 • Forsbacka
 • Norrsundet och Bergby