Hoppa till innehåll

Hyra fordonsplats

Gavlegårdarna har inte bara lägenheter att hyra ut. När du ställer dig i kö hos oss har du automatiskt en plats i fyra köer – bostad, studentbostad, fordonsplats och förråd. När du får ett objekt nollställs dina poäng i den aktuella kötypen. I de övriga köerna fortsätter poängen att växa.

Gavlegårdarna har ett antal fordonsplatser ute i våra bostadsområden. Det handlar om såväl parkeringsplatser som garage och carports. Vi har också ett antal båt- och motorcykelplatser.

Får du en fordonsplats nollställs dina poäng i den kön medan du behåller det du samlat i de övriga – bostad, studentbostad och förråd.
Har du i stället tackat ja till en bostad behåller du dina poäng i kön för fordonplats. Du kan därmed i lugn och ro söka efter en fordonsplats i närheten av din bostad.

Vad gäller för dig som bor hos oss?

Våra lediga fordonsplatser presenteras på marknadsplatsen Torget. Om du bor hos oss (eller har ett avtal och är på väg att flytta in) kan du anmäla intresse om en fordonsplats blir ledig, men du kan enbart söka i det momsområde där du bor (du hittar indelningen längre ner på sidan).
Poängen du har samlat i kön för fordonsplatser avgör sedan vilken plats du får.
Sök lediga fordonsplatser på Torget

Våra fordonsplatser hyrs ut till den som hyr en bostad hos Gavlegårdarna. Detta för att vi vill att de platser som finns i våra områden i första hand ska användas av våra hyresgäster. Det ska också vara enklare att hitta en fordonsplats i närheten av sin bostad.

Observera att båtplats, husvagnsplats och MC-plats är skattepliktiga och alltid momsbeläggs med 25%.

Motorvärmare

På vissa av våra fordonsplatser ingår motorvärmare i den hyra du betalar. Kom ihåg att motorvärmaruttagen har en maxgräns på 650 watt. Överskrider du gränsen, till exempel genom att även ansluta en kupévärmare, finns risk att säkringen går och då drabbas även dina motorvärmargrannar.

Har du elbil?

I dagsläget har vi inga parkeringsplatser med laddstolpe. Vi ser däremot över möjligheten tillsammans med Gävle kommun, Gävle Energi, Gävle parkeringsservice samt Gavlefastigheter.

Om du har elbil är det inte tillåtet att ladda bilens batteri från ett vanligt eluttag – varken i garage, via elstolpe på parkeringen eller från eluttag i gemensamma utrymmen. Att ladda din elbil i ett vanligt eluttag kan innebära allvarliga säkerhetsproblem då vanliga eluttag och kablar inte är dimensionerade för hög belastning under lång tid. Används de i högre intensitet än rekommenderat ökar brandrisken.

Just nu är du hänvisad att använda offentliga laddstolpar som finns runt om i Gävle, bland annat vid mackar, serviceställen, Fjärran Höjderbadet, Slottstorget, Konserthuset och Gavlerinken. På sidan uppladdning.nu kan du via karta se vilka tillgänglig laddplatser för elbilar som finns såväl i Gävle som hela Sverige.

Här kan du ladda din elbil

Vad får du ha i ett garage?

Garaget endast är avsett för bilen och tillhörande vinter- och/eller sommardäck. Det är viktigt att inte använda garaget som extra förråd. Skulle det börja brinna är risken mycket stor att man inte får ut någon ersättning för de saker som inte får förvaras där. Man får heller inte utföra reparationer och underhåll på sina fordon i garaget eller på parkeringsplatsen. Ej heller förvara eller arbeta med brandfarliga vätskor eller gastuber.

Här kan du ladda ner en blankett om brandsäkerhet i garage och förråd

Vad gäller för dig som inte bor hos oss?

För närvarande har bara den som hyr en bostad hos Gavlegårdarna möjlighet att också hyra en fordonsplats. Detta för att vi vill att platserna i första hand ska användas av våra hyresgäster.

Vad gäller om du flyttar?

Om du flyttar till en annan bostad inom Gavlegårdarna, i samma momsområde, kan du också behålla din fordonplats.

I alla andra fall sägs avtalet upp automatiskt tillsammans med bostaden.
Vill du säga upp din fordonsplats har du tre månaders uppsägningstid.

Så här delas våra momsområden in

Observera att båtplats och MC-plats alltid är belagda med moms på 25%.

 • Centralt Norr och Nordost
 • Öster
 • Gävle Strand
 • Centralt Söder
 • Hemsta
 • Villastaden
 • Kristinaplan och Sörby
 • Sätra
 • Andersberg
 • Brynäs
 • Bomhus
 • Valbo
 • Forsbacka
 • Norrsundet och Bergby