Hoppa till innehåll

Andrahandsuthyrning

Med tillstånd från Gavlegårdarna kan du hyra ut din bostad i andrahand under en viss tid. Det finns dock vissa saker man ska tänka på om man vill hyra ut sin bostad i andrahand.

Så lämnar du in en ansökan om att få hyra ut i andrahand

Ska du studera eller jobba på annan ort, eller kanske till och med i ett annat land, kan du få tillstånd att hyra ut din bostad under en begränsad tid. Du behöver då lämna in en ansökan tillsammans med studie- eller arbetsintyg till oss. Efter cirka fyra veckor får du ett skriftligt beslut. Ansöker gör du här.

Du får inte ta ut högre hyra än vad du själv betalar

Om du hyr ut din lägenhet möblerad får du som högst lägga på 15% på hyran. Om el, bredband eller andra abonnemang ska ingå i hyran får du bara ta betalt för de kostnader du själv har. Om du tar ut mer hyra än vad du har rätt till från andrahandshyresgästen riskerar du att bli av med ditt hyreskontrakt.

Från och med den 1 oktober 2019 gäller nya regler för uthyrning av hyresrätt i andrahand. Det innebär att om du hyr ut din bostad olovligt och dessutom tar ut en för hög hyra även riskerar böter eller fängelse.

Inneboende

Du får som hyresgäst ha inneboende i din lägenhet och det är tillåtet att ta ut hyra av denne, men bara för den del av bostaden den inneboende använder. Har du flera inneboende får du inte ta ut en hyra som sammanslaget är större än den du själv betalar i hyra.

Det är inte tillåtet att ha en inneboende om du själv inte bor i lägenheten, det räknas då som en andrahandsuthyrning och kräver tillstånd.

Olovlig andrahandsuthyrning

Om vi på Gavlegårdarna får indikationer på att någon annan bor i din bostad skickas ett rekommenderat brev med anmodan om att uthyrningen måste upphöra. Kommer inget svar från dig som hyresgäst sägs du upp från ditt hyresavtal.

Nekar hyresgästen till olovlig andrahandsuthyrning vill Gavlegårdarna göra ett hembesök för att titta närmare på vem och hur många som bor i lägenheten.