Hoppa till innehåll

Allas trivsel – vad bör du tänka på?

I Gavlegårdarnas hus bor ofta många människor. Att visa hänsyn och omtanke för varandra skapar förutsättningar till en trivsam livsmiljö – för alla.

Barnvagnar

I vissa av Gavlegårdarnas hus finns särskilda barnvagnsrum. Bor du i ett hus som saknar ett rum för barnvagnen ställer du den i din lägenhet eller förråd. Det är inte tillåtet att ställa barnvagnen i trapphuset eller entrén. Om något händer kan den hindra utryckningspersonal och grannar att komma fram.

Cyklar

Din och familjens cyklar ställer du i cykelställ eller cykelrum. Det är inte tillåtet att ställa cykeln i trapphuset eller entrén. Om något händer kan den hindra utryckningspersonal och grannar att komma fram.

Fåglar

Vintertid är vi många som vill mata de fåglar som stannat kvar i kylan. Men hänger du upp mat på din balkong kan fåglarnas spillning skräpa ner dina grannars balkonger. För allas trivsel får du istället hänga upp din fågelmat i ett träd ute på gården.

Grillning

Att grilla hör sommaren till, även för dig som bor i lägenhet. Har du balkong är det tillåtet att använda elgrill där. Väljer du istället att hålla till på gården är det tillåtet med alla sorters grillar. Var bara varsam så att röken inte irriterar omgivningen eller orsakar brand. Har du använt en engångsgrill måste du vara noga med att låta glöden slockna ordentligt innan du slänger den i soporna.

Husdjur

Det är självklart tillåtet att ha husdjur i Gavlegårdarnas lägenheter. Men till husdjur räknar vi inte giftormar eller kräldjur som kan framkalla fara för andra hyresgäster.

Parabolantenn

Vill du ha en parabolantenn ska den placeras på balkongens insida, innanför räcket. Antennen sätter du i en fot eller liknande då den inte får fästas i fasaden.

Pool och studsmatta

Pool och studsmatta är tillåtet om du har en egen tomt med staket runt tomtgränsen, läs mer HÄR.

Rökning

Många människor är allergiska och kan bli svårt sjuka av cigarettrök. Det är därför inte tillåtet att röka i gemensamma utrymmen som entréer, trapphus, hissar, tvättstugor och torkrum. De flesta blir också glada om du som rökare undviker att stå direkt utanför entrén. Gå gärna ut en bit från huset om du ska röka.
Balkongen hör till din lägenhet, så det finns ingen lag som säger att det inte är tillåtet att röka från sin egen balkong. Däremot kan det vara bra att försöka visa hänsyn till dina grannar om du ska röka på balkongen då det kan skapa obehag för dina grannar.
Och att du lägger fimparna i en askkopp – det är en självklarhet.

Störningar

I flerfamiljshus bor vi nära varandra. För att alla ska trivas är det viktigt att visa hänsyn och inte störa sina grannar. I många fall finns det klara regler som gäller för alla hyresgäster, de hittar du HÄR, men det finns också situationer där sunt förnuft och omtanke är vägledande. Tänk till exempel på att inte spela hög musik eller vara för högljudd. Planerar du en fest kan det också vara läge att förvarna dina grannar.