Synpunkter gällande boende- och besöksparkeringar
Har du synpunkter på våra nya regler för boende- och besöksparkering?
Du kan lämna dina synpunkter här och vi väljer därefter ut vilka vi tycker att det finns ett större intresse för och publicerar dem på denna sida. Inkomna synpunkter läggs in i sin ursprungliga form utan redigeringar. Däremot utelämnas sådant som strider mot vår policy gällande personliga påhopp, ovårdat språk, kränkningar med mera.
Inkomna synpunkter
Varför ska de boende lämna tillbaka garagenyckel 20220301 i Bomhus när ni inte börjar med parkeringsavgifter? Bomhus är det oktober 2022 det är planerat med pavgift så Varför lägger ni då på garage hyran i mars??????
Detta gäller två olika förändringar. Den ena förändringen som handlar om att lämna ifrån sig nycklar är en förändring för de som har haft en fordonsplats i hyran, detta separeras från och med den 1 mars i Södra Bomhus. Efter det ska man antingen ha tecknat ett nytt hyresavtal och betala för garaget separat eller lämna nycklarna till det.
I höst kommer vi att genomföra förändring gällande Boende- och Besöksparkering som innebär att det också blir avgift för de parkeringar utomhus som idag är gratis att parkera på.
En fundering om hyrd parkeringsplats – hur gör jag om någon annan står på den när jag kommer hem. Vem ska jag ringa och vilket telefonnr: vad gör jag om dem inte kan komma på lång tid..
ska jag sitta kvar i bilen och vänta eller behöva betala för gästparkering som kanske inte finns ledig. Den som tagit platsen kanske inte ens svarar om det är sent på kvällen eller inte svarar på okända samtal. Vill gärna få veta detta och hur Ni tänkt där. Hittar inget om detta på Er sida….
Vi har inte upplevt att det varit ett problem men om det skulle hända så ska du kontakta Trygghetsjouren på telefonnummer 026-17 28 20. I samråd med dem kan du få parkera utan avgift tills bilen har flyttats.
Undrar om Gavlegårdarna kommer att släppa på elen i stolparna 24 tim/dygn på hyrda p-platser?
I dag gäller tydligen 30min och det är inte möjligt att tex ladda batteriet i bilen om det skulle behövas.
Man får inte heller köra upp bilen till lägenheten och ladda. Vi bor i radhus.
Stolparna är till just för motorvärmare. I våra motorvärmarstolpar sitter en timer för att begränsa tiden motorvärmaren är i drift. Det är för att spara på energi så att inte motorvärmaren förbrukar ström i onödan. Om din fråga gäller tolvvoltsbatteriet i bilen så går det att lyfta ur det för att ladda t ex i lägenheten.
När det gäller elbilar så krävs det helt annan utrustning och strömstyrka än vad som finns i våra motorvärmarstolpar. Hur det kommer att se ut med laddningsmöjligheter för elbilar i våra stadsdelar utreds just nu tillsammans med bl a Gävle Energi. Ett resultat av den utredningen kommer att presenteras under våren.
Om gavlegårdarna kommer att börja ta betalt för parkering, skulle säkerhet också vara en garanti, som kameror och andra säkerhetsmetoder på parkeringsplatser och att betala för denna tjänst också garanterar att våra bilar är säkra.
Det finns inga planer på att införa kamerabevakning av alla parkeringsplatser och skulle troligen inte ens vara möjligt att få tillstånd till. Våra flerbilsgarage har dock kamerabevakning. Ett garage inte är en offentlig plats och då gäller andra regler för kamerabevakning.
Till att börja med är 24 timmars regeln idiotisk och skapar stress för den boende i vardagen. Tycker också att ni har prissatt orättvist. När jag hyr bostad hos er har ni samma pris per kvm oavsett om jag bor centralt i Gävle eller i Norrsundet. Ni har däremot inte tillämpat samma princip på prissättningen när det gäller boendeparkering. 100 kr i månaden på ett ställe och 400 kr i månaden på ett annat. Här på Brynäs, där jag bor, har vi inte ens en garanti till plats men ska ändå betala 350.kr per månad. Hutlöst. Känns som en slags ”smyghöjning” av hyran eftersom de flesta har en bil i dag. Dåligt Gavlegårdarna.
Vi har tagit emot många synpunkter om 24-timmarsregeln – som också är normalregel för parkering i hela Sverige. Vi kommer att utvärdera förändringen för att se om det finns skäl att ändra något, men vi behöver ett större underlag än några få stadsdelar för att dra rättvisa slutsatser. Observera dock att regeln innebär att du får parkera i max 24 timmar under vardagar. På helger och helgdagar får du parkera under obegränsad tid.
När det gäller frågan om att hyran för bostäder skulle vara lika i alla våra områden/stadsdelar så stämmer inte det. Om man jämför lägenheter som i övrigt är exakt lika så kostar våra bostäder i ytterområden som Norrsundet mindre än vad samma bostad kostar på Söder. När det gäller fordonsplatser är det marknadshyra som gäller.
Vi har inte gjort någon hemlighet av att detta är ett sätt att få in mer pengar till bolaget för att möta de kostnader och behov som bolaget har. Vi har ju haft omkostnader för våra parkeringar tidigare med, och då har alla fått vara med och betala. Det känns mer rättvist att den som parkerar sin bil får betala än att hyresgäster som inte ens har körkort ska vara med och göra det.
hej Gävlegarderna jag har 3 barn och måste ha bilen Bilen måste jag ha den . jag cyklar till jobbet varje dag utom lördag och söndag hela året cyklar jag så jag flytar bilen bara på lördag och söndagdet är med 24 timar pasar inte mig och passar inte mjlön , jag kommer kontakta miljö verket om ni inte lösa den till mig och till alla som cykla till jobbet och behöver bilen , o möjligt att flyta bilen under24 eller 72 timar …
Om du använder bilen så pass sällan kan det vara idé att istället hyra en egen fordonsplats, då gäller inte 24-timmarsregeln.
Detta är inte klokt att man ska känna sig tvingad att flytta bilen varje dygn. Jag är pensionär och kör inte varje dag dessutom har jag vänner i Stockholm och då har jag ett helsike med att bilen skaf lyttas kanske spontant vill stanna över en dag längre då måste jag hem för att flytta bilen. I våran huvudstad Stockholm finns boende parkering och man måste inte flytta bilen varje dygn en natt i veckan ska bilarna bort för gatu städning. Boende på Brunnsgatan
Om du använder bilen mer sällan och reser bort ibland, kan det vara idé att istället hyra en egen fordonsplats, då gäller inte 24-timmarsregeln.
OBS i Stockholm är det städ natt från kl. 24.00 till 06.00 och då måste man flytta bilen 1 gång i veckan det borde även fungera här i gävle inte detta tokiga system att flytta varje dygn det ska väl intej ämföras med att ha en hund som man måste passa
På de allra flesta parkeringar även i Stockholm är den tillåtna tiden för uppställning av bilen densamma som vi nu tillämpar hos Gavlegårdarna. Det stämmer att det är parkeringsförbud för så kallade städnätter på samma sätt som vi har datumparkering på gatumark. Men de reglerna är inte desamma som på privatmark, vilket Gavlegårdarnas parkeringar räknas som.
Har ni glömt alla människor som arbetar i vården och andra samhällstjänster på helgerna och när vardagen kommer är man ledig i 2 dagar i sträck och resa iväg men då måste man tänka på bilen som ska flyttas. detta är inte demokratiskt alla är inte lediga på helgerna. För många i samhället kan tisdag och onsdag vara helg.
Vi är väl medvetna om att våra hyresgäster har väldigt varierade arbetstider och att inte alla har helg samtidigt. Vi har valt att tillämpa de regler som gäller i hela landet och i den lagstiftningen har helger (lördag och söndag) och helgdagar en särställning.
in synpunkt gäller månadsbetalningen av parkeringsavgiften. Vilket vansinnigt upplägg. För att betala denna avgift skall jag ange kontonummer, lösenord och en massa andra fullständigt onödiga uppgifter.Jag vet att er entreprenör valt detta upplägg för att ”tjäna” några kronor på betalningen. Dom erkände vid ett besök att det kostade dem något om dom skulle skicka ut e-postfaktura/autogiro varje månad!! Besöket jag gjorde var för att det var något fel på deras ingångsdata för betalning, vilket iofs rättades till efter ett antal minuter på plats, men varför skall dom tillåtas använda en så omständig metod för att tjäna någon krona på inbetalningen. Ingen annan leverentatör av tjänst kräver kontouppgifter, lösenord mm för att man ska få betala en räkning!!!! Varför detta? Det är ju inga statshemligheter vi sysslar med—eller. Om inte annat så för ert ryktes skull borde Ni väl ta entreprenören i örat och kräva ”normala” behandlingar av betalningsärenden. Detta liknar ju verkligen annoda zumal och gynnar ju ingen annan än ER entreprenör. Vad spelar det för roll från vilket konto inbetalningen kommer. Tvivlar starkt på att någon ”obehörig” går in och betalar min avgift. Gör om och gör rätt.
Vi känner inte igen den beskrivningen, men kontakta gärna vårt kundcentrum så kan vi få kontakt och klara ut vad det är du menar så får vi se om vi eventuellt kan hitta en annan lösning.
Hej ! Nu börjar jag bli trött på 1-3 bilar som parkerar varje dag från em till kväll i Södra Kansligatan 6 bakom vid lilla kajen.. Har sett ambulans har lite svårt komma förbi bilar till dörr porten.. Vore få dom sluta parkerar där.. tack..
Tack för din observation! Vi har nu informerat våra parkeringsvakter om detta, och det går även för dig som hyresgäst att kontakta Gävle Parkeringsservice på telefon 026-17 28 20 och påtala var det är problem så kan de ha extra koll på detta.
Jag har en bil med utländska registreringsnummer, måste jag betala 600kr i månaden för att stå på parkeringsplatsen även om jag bor i en av gavlegårdarna lägenheter? Ska det inte vara lika för alla?
Det är svårt att hitta lösningar för fordon som inte finns i det svenska fordonsregistret, och av det skälet kan vi inte erbjuda boendeparkering för dessa hyresgäster. Eftersom de lägenheter vi hyr ut normalt ska användas som huvudsaklig bostad bör också fordon som tillhör våra hyresgäster i normalfallet vara registrerade i Sverige.
Tidigare publicerade synpunkter
Då Gavlegårdarna nu och framöver inför betald parkering för hyresgäster med bil så kommer det tyvärr att bli en ansenlig stor summa av parkeringsböter. Hur är upplägget mellan Gavlegårdarna ochparkering/ väktarbolaget avseende parkeringsböterna? Kommer Gavlegårdarna att erhålla en viss procentsats och om det nu är så, hur många procent av bötesbeloppet erhåller Gavlegårdarna?
Vi hoppas och tror att hyresgäster och deras besökare kommer att följa de parkeringsregler som gäller och då blir det ju inga böter. Men för de fall där det skrivs parkeringsböter så tillfaller 100 % av dessa Gavlegårdarna.
Ni är ju helt bakom flötet. Dummaste jag hört att man ska behöva flytta bilen var 24e timme. Hur ska jag göra om jag reser bort med tåg? Ska jag ändå betala 300 kr för att ändå inte ens få stå påparkeringen? Och absolut noll miljötänk. Använder bara bilen när jag ska till jobbet men ska alltså ändå behöva gå ut varje dag för att starta den, släppa ut massa avgaser och flytta den 2 m. Är heltok med att betala för parkeringen men det här med att flytta bilen kan ni väl ta bort.
Vi har valt att tillämpa den regel som gäller generellt på parkeringar i Sverige och alltså inte på något sätt är unik för Gavlegårdarna. Den betyder att du får parkera i maximalt 24 timmar på vardagar men kan stå fritt på helger och helgdagar. Parkerar du bilen en fredag får du alltså stå kvar utan kostnad till midnatt natten mot tisdag.
Vi har vid flera tillfällen sagt att vi kommer att utvärdera 24-timmarsregeln över tid, men vi behöver ett större underlag än några få stadsdelar för att dra rättvisa slutsatser.
Hur kan ni de att man stått mer än 24 timmar på samma plats
Parkeringsvakterna gör så kallade ventilkontroller för att se om fordonet flyttats eller inte.
Har läst igenom många synpunkter nu och verkar inte som att någon tycker att 24-timmarsregeln är någon bra idé. Kanske ni ska ta till er detta och slopa denna då den endast kommer göra livet omständigt för de flesta? Verkar heller inte finnas några fasta parkeringsplatser i området där jag bor, så finns ju inte ens någon lösning på problemet. Härligt att ni vill göra livet lite jobbigare för alla:)uppskattas verkligen nu när vi dessutom lever i en pandemi.
Om du läst övriga kommentarer har du säkert också tagit del av våra svar gällande 24-timmarsregeln. Vi lyssnar på våra hyresgäster och kommer att utvärdera förändringen för att se om det finns skäl att ändra något, men vi behöver ett större underlag än några få stadsdelar för att dra rättvisa slutsatser. Men du ska komma ihåg att regeln innebär att du får parkera i max 24 timmar under vardagar. På helger och helgdagar får du parkera under obegränsad tid, vilket i vissa fall kan innebära att du får parkera längre än 72 timmar.
Eftersom vi inte vet var du bor kan vi inte svara på dina specifika frågor om ditt område.
nu när ni inför betalning för boende- och besöksparkering så borde ni sänka lägenhetshyrorna eftersom då borde inte lägenhetshyrorna finansiera parkeringarna. Om ni ej sänker lägenhetshyrorna isamband med införandet av betalning för boende- och besöksparkering anser jag med flera att ni är oseriösa
Vi har träffat en överenskommelse med Hyresgästföreningen om att göra den här förändringen och där ingår inte någon justering av bostadshyrorna. Parkeringsavgifterna är ett sätt för oss att få in intäkter att använda till underhåll av våra bostäder, något som hyresgästerna också vill ha. Med avgifter får vi också ett rättvisare system där de som har bil får betala för det, men inte de som valt bort bilen.
tänk på att där det införs besöksparkering mot avgift där måste ni ordna så att det finns parkeringsapparater på plats där man kan betala med bankkort och/eller pengar för alla kan inte betala med sin telefon det finns till och med många som inte kan skicka SMS med sin telefon
Förutom att parkera med digitala tjänster som sms och app i din telefon, kan du också ringa och betala med så kallat talsvar. Det kan du göra med din mobil, men du kan också parkera, gå in och sedan ringa från en fast telefon.
Hur har ni tänkt när ni jämför områden som Öster med Hagaström? Här parkerar bara de som bor här. Folk åker ju inte hit från andra delar för att parkera som man kanske gör inne i stan. Nu får vi alltså betala för garage plus avgift utanför men måste ändå flytta bilen varje dag även om den inte används. Jag försöker vara miljövänlig och inte ta bilen varje dag. Vintertid med de utsläpp som blir vid kallstarter är detta förslag riktigt korkat. Parkeringen är oftast full och då måste jag alltså ut och flytta bilen till en plats som oftast inte finns och då ska jag inte ens använda den! Differentiera detta förslag från stad till utkanter. Gör om och gör rätt!
Vi har valt att i denna omgång avgiftsbelägga alla våra parkeringar, utom de i Bergby, Norrsundet, Forsbacka och Hedesunda. Det finns flera anledningar till det. Dels är tillgången på parkeringsplatser god, men vi har heller inte möjlighet att i dagsläget ha en fullgod bevakning i våra ytterområden. Det ser olika ut på olika ställen hur många parkeringar som finns och vilka som använder dessa. Hyr du ett garage och har två eller fler bilar får du parkera och betala för de bilar som inte står i garaget. För den bil som står i garaget betalar du inget extra. Parkeringsavgifterna är olika stora beroende på var de ligger geografiskt – ju närmare centrum desto högre avgift – samt hur tillgången på platser ser ut. Avgiften är därför lägre i Hagaström än på Öster.
Varför finns det inga uppgifter vad det kommer att kosta med 30 dagars parkering?
30-dagarsbiljetten kostar 100, 200 eller 300 kronor beroende på vilket område det gäller. Alla parkeringsområden och deras avgifter finns att se här på hemsidan. Du får också information om vad som gäller i ditt område innan införandet sker där du bor.
Hur kommer det sig att handikapparkering inte kan ordnas vid uppkommet behov? Ska jag behöva säga upp mitt hyreskontrakt pga det? Vad mer än läkarintyg och utfärdat tillstånd från Kommunen krävs? Rimmar väldigt dåligt med er policy.
Det stämmer att vi har små och ibland inga möjligheter att anpassa parkeringsmöjligheter för enskilda hyresgästers behov. Det tillstånd man kan få från kommunen ger möjlighet att parkera på kommunens mark – där finns platser som inte är tillgängliga för andra att använda.
Jag tycker att det är märkligt att vi på söder ska betala mer för boendeparkering (300 kr) än de som hyr en parkeringsplats på nordost (278 kr). Jag vet att det är så eftersom en anhörig bor där.
Ja det stämmer att det ser ut så just nu, hyrorna för de förhyrda parkeringarna förhandlas med Hyresgästföreningen och kommer att justeras från den 1 januari 2022. Hyrorna och avgifterna ser olika ut i olika områden bland annat beroende på tillgången av platser.
Då Gavlegårdarna nu och framöver inför betald parkering för hyresgäster med bil så kommer det tyvärr att bli en ansenlig stor summa av parkeringsböter. Hur är upplägget mellan Gavlegårdarna och parkering/väktarbolaget avseende parkeringsböterna? Kommer Gavlegårdarna att erhålla en viss procentsats och om det nu är så, hur många procent av bötesbeloppet erhåller Gavlegårdarna?
Vi räknar med att våra hyresgäster och besökare kommer att följa de regler som gäller för parkeringarna. Därför tror vi inte heller att det kommer att skrivas så många parkeringsböter. Men om så är fallet tillfaller intäkterna Gavlegårdarna. De eventuella intäkterna från parkeringsböter kommer då att användas till drift och underhåll av våra fastigheter så även de intäkterna kommer att komma våra hyresgäster till del.
Vi behöver 2 bilar för våra jobb. På helgerna o loven behöver vi bara 1 bil. Otroligt krångligt att behöva flytta bilarna var 24:e timme. Om man åker på semester behöver man be en granne om hjälp att flytta bilen/bilarna VARJE DAG. Vilket otroligt krångel. Förstår problemet med bilar som står väldigt långa perioder, men 24 h!?!? Går det inte att köpa årskort – bara månadskort? Allt detta får en att fundera på om man verkligen ska bo kvar i Gavlegårdarna. Otroligt besviken på något som hittills fungerat så bra!!
Tyvärr är det långtifrån alla av våra hyresgäster som anser att vårt tidigare parkeringssystem har fungerat bra. Vi har länge haft många ärenden som handlat om bilar som står för länge på samma plats. Vissa av dem ägs också av personer som inte är Gavlegårdarnas hyresgäster eftersom p-tillstånd både lånats ut och i värsta fall sålts. Ja det stämmer att man bara kan köpa boendeparkeringsbiljett för 30 dagar i taget. Det beror på att vi inte vill att man ska kunna fortsätta att parkera som boende efter att man flyttat från området, något som också varit ett problem tidigare. Men under helger behöver ni inte flytta era bilar var 24:e timme eftersom kravet endast gäller vardagar, inte helger och helgdagar. Parkerar ni bilen på fredag eftermiddag kan den stå kvar på samma plats till midnatt, natten mot tisdag.
Vi bor på Vågskrivargatan, det finns tre besöksparkeringar. Det är samma bilar som står parkerade på dessa platser nu som tidigare när vi hade 72 timmars regeln. Har med egna ögon sett hur man sitter i bilen och väntar tills någon kör ut. Kör in direkt i rutan på fred och har bilen parkerad till natten mot tisdag, javisst ni skriver att det är tillåtet. Var är rotationen på platserna??? Och märkligt nog så är det samma bilar som vid 72 timmars regeln, då fanns det aldrig en chans att stå där. Ja, varför inte välkomna alla till våran långtidsparkering.
Det stämmer att det på Vågskrivargatan finns tre besöksparkeringar bredvid de förhyrda platserna. Men även parkeringarna efter Vågskrivargatan, mot den stora parkeringen och grannfastigheten, är Gavlegårdarnas och där kan du som hyresgäst eller besökare parkera bilen. Vi kommer att kontrollera att de fordon som parkeras på de nämnda platserna flyttas var 24:e timme.
Jag bor i ett område på Brynäs där det finns väldigt få parkeringar avsedda för hyresgäster. De är för det mesta fullsmockade med bilar och aldrig några lediga platser. De flesta är märkta som förhyrda platser och som jag förstått inte ”allmänna” boendeparkeringar för hyresgäster. Därför köper jag boendeparkering via Gävle Parkeringsservice varje månad och parkerar utefter gatan. Kommer jag kunna fortsätta köpa boendebiljett via dom eller kommer det också ändras? Jag vill inte betala dubbelt till både Gävle Parkeringsservice och de avsedda boendeparkeringarna för Gavlegårdarna för det kommer jag inte ha råd att göra.
Du kommer att även i fortsättningen att kunna köpa boendeparkering av Gävle kommun/Gävle Parkeringsservice. Förhoppningsvis kommer det att bli färre bilar också på Gavlegårdarnas parkering.
Jag funderar på Gavlegårdarnas MILJÖTÄNK, när flera hundra bilar ska flyttas varje dag i onödan. Bilarna är nästan orenade när de år kalla. Det är fakta. Det vore kul med ett svar
Vi ser det inte som att bilarna flyttas i onödan. Vi inför den här regeln för att skapa en nödvändig rotation på våra parkeringsplatser, något som våra hyresgäster också har efterfrågat. Regeln gäller också enbart på vardagar och inte helger/helgdagar. Du kan alltså parkera din bil på fredag eftermiddag och stå kvar på samma plats till midnatt, natten mot tisdag. Att bilar flyttasär dessutom viktigt för att vi ska kunna röja snö på vintern.
Jag är intresserad av hur Gavlegårdarna kan försvara införandet av 24-timmarsregeln när det gäller boendeparkeringarna rent miljömässigt. Hur kan ni begära att varje parkerad bil ska startas varje vardag även om man inte ska använda den, bara för att flyttas? Det är ju helt orimligt.
Vi har valt att tillämpa den regel som gäller för fordonsplatser generellt i landet och inte sätta upp någon egen regel för hur länge man får parkera.
Hejsan.
Vad gäller dom nya parkeringsreglerna har jag en fråga.
Om vi som redan har ett garage eller elstolpe och betalar för det kan vi parkera på dom vanliga parkeringsplatserna ett dygn tex ?
Eller måste vi lösa ett extra dygns betalning ??
Alla våra boende- och besöksparkeringar blir nu belagda med avgift för alla. Om du hyr en fordonsplats rekommenderar vi att du använder den. I slutänden är det ju bättre om de som inte har någon egen hyrd parkering får möjlighet att använda vår boende- och besöksparkering.
Så istället för att sköta om det underhåll som skall vara inbakat i hyran redan så skall ni nu lägga på en straffavgift på flera hundra kronor mer än vad hyreshöjningen hade kostat? Mitt i en pandemi där folk redan kämpar för att klara ekonomi, jobb och alla andra hemskheter det har medfört.
Parkeringsavgift? Ni kan inte- och har inte ens försökt att åtgärda alla problem med bilbränder, dålig belysning och fler/större/säkrare parkeringar. Endast på ytan stoltserar ni med era ”insatser”, men vad har hänt sedan dess? Absolut ingenting!
Då menar ni att man skall betala 300 kr/mån för en parkeringsplats som kanske inte ens finns när man kommer hem från jobb och dylikt, utan att man får parkera 3 kvarter bort iallafall. Det finns ingen planering från er sida överhuvudtaget, endast era egna inkomster har man tagit hänsyn till för dessa beslut.
Underhållet har senaste åren varit av sämre kvalitet och tagit ännu längre tid (redan innan pandemin) och ändå skall ni kräva mer pengar av era hyresgäster, hur ställer ni er till det?
Gavlegårdarna har väldigt många hus som är byggda under miljonprogramsåren, fler än många andra bolag faktiskt. Det betyder att vi också har stora behov av att ta hand om dem på ett bra sätt, ett arbete som kräver mycket pengar. De senaste åren har vi inte fått igenom de hyreshöjningar vi skulle behöva. Det är till och med så att de kostnader vi betalar för värme, avfall och vatten har ökat långt mer än hyrorna för våra bostäder. Den här situationen går inte ihop och nu måste vi också hitta andra sätt att öka våra intäkter.
Alltså är detta något skämt eller? Här bor vi inom gavlegardarna vi har en skit toalett med en badkar som benen är snea på och handfat från 80 talet med koppar skit så vi kan ej rengöra den själv måste felanmäla om det blir stopp. Som är ej lagligt o ha.
Om du har saker i bostaden som är trasiga ska du självklart felanmäla det så att vi får möjlighet att titta på det.
Typisk Gavlegårdarna att ta betalt nu, precis när många har det sämre ställt pga pandemi. Om kommunen skulle strunta i att ta ut pengar från Gavlegårdarna och återinvesterade i lägenheterna som behöver rustas men nej det lyssnar man inte på. Jag betalar för ett garage där det varit inbrott flera gånger i veckan, jag bytte till ett annat men får betala dubbla hyror till sista april och NU vill ni införa en avgift på de parkeringarna som just är gratis..
hur tänker ni… vi har 2 bilar i hushållet då vi jobbar där det inte går kollektivtrafik.
Det är aldrig ”rätt” tid att genomföra en förändring, men våra intäkter har minskat under många år och inför årets hyresförhandling var vi väldigt tydliga med att behovet är akut. Vi är medvetna om att många människor har fått en förändrad ekonomi under pandemin, men tyvärr är det här ett arbete som måste genomföras nu. Du känner ju sedan tidigare till möjligheten att hyra en parkering och betala för den, nu kommer alla våra parkeringsplatser att bli avgiftsbelagda.
Hur gör man om man reser bort med tåg/buss eller liknande å inte kan flytta bilen på några dagar?? Eller om man är hemma och är sjuk och inte klarar av att flytta bilen då det är 24 timmars regel som gäller för parkeringen??
Då får man parkera sitt fordon på en parkering som tillåter längre parkeringstid än de 24 timmar som är normalt på alla parkeringsplatser som har en blå skylt med ett vitt P (och saknar tilläggskylt). Gävle Parkeringsservice har några platser där man får parkera längre, bland annat i anslutning till Centralstationen.
Kommer Gavlegårdarnas styrelse att få ta del av dom intäkter som ökar i.o.m införda parkeringsavgifter, i form av höjd lön? Inte sällan kommer det ju fram uppgifter i efterskott att det är dom som bestämmer som drar fördelar ekonomiskt i slutändan.
Nej, styrelsens arvode beslutas av kommunfullmäktige och påverkas inte av det här.
Hur kommer detta att drabba oss som redan betalar för en egen parkeringsplats? Det blir väl ingen extra avgift för det?
Nej, det tillkommer ingen avgift tillkommer för dem i och med den här förändringen.
Borde inte såna här förändringar förhandlas? Hur kommer det bli med garage som tillhör lgh? Hur korkat som hellst och vart ska dessa pengar gå? Till städning på Nordost? Jag vill inte vara med o betala en krona till dit ner!!!
Absolut, avgifterna för våra boende- och besöksparkeringar har förhandlats med Hyresgästföreningen. Den här förändringen påverkar inte den som har en fordonsplats i bostadshyran.
Kommer den här avgiften innebär att parkeringar skottas ordentligt på vintern? Eller att jag kommer att få en parkeringsplats avsedd för mig? Nej, jag tänkte inte det. För ni skiter fullständigt i hyresgästerna och försöker öka vinsten bara
Eftersom bilarna måste flyttas oftare så hoppas vi få till en bättre snöskottning på parkeringarna. Nej, den här förändringen garanterar dig inte en parkeringsplats, men vi har en del parkeringar, garage och andra fordonsplatser som du kan hyra för att få din egen plats.
Detta kommer leda till att alla kommer parkera efter gatan istället för på parkeringen. Snöröjning, trafik kommer få problem med många bilar som står efter gatan istället för på en parkering.
Ja, så kan det bli och är det en kommunal gata kommer Gävle kommun också att hantera det.
Hur blir det med garage, parkering i bostadsområden med radhus t.ex i bomhus? Blir det avgifter även för garage som tillhör radhusen samt parkering i tillhörande bostadsområde?
De som har en fordonsplats som hör till bostaden betalar för den i sin bostadshyra. De påverkas inte av den här förändringen.
Jättebra, börja gärna ta betalt för elen i garage också.
Det är inte något som vi har övervägt i dagsläget.
Hur kan jag se på boendeparkeringskartan vad i Valbo jag får parkera? Jag bor på barnstugevägen.
Just nu har vi bara lagt upp en karta över de parkeringsplatser som finns att välja mellan på Öster och Gävle Strand. Det är ju de första stadsdelarna där vi börjar med avgift. Men en sammanställning över parkeringsplatserna i Valbo kommer att finnas i god tid innan förändringen ska genomföras hos er. Gavlegårdarna har några parkeringsplatser vid husen på Barnstugevägen, annars finns våra platser vid Valbo centrum.
Hej,
Jag önskar att det fanns säkra parkeringar för lastcyklar. En lastcykel går inte att få in/ut ur källarporten till cykelrummet pga vinklarna. Önskar jag kunde parkera den tryggt i gatunivå. Kanske går det att plocka en parkeringsruta eller två till cykelhus på utvalda adresser?
Tack för din synpunkt, den tar vi med oss.
Detta är så fruktansvärt! Ni höjer och höjer hyror! Och nu detta! Ni har så mycket pengar redan, men ni ska själa ännu mer pengar av folk! Skäms på er!
Det stämmer att hyrorna höjs varje år, men det räcker tyvärr inte för att klara de kostnader som Gavlegårdarnat har för att ta hand om våra hus. Våra hyror är också några av de lägre i Sverige om man jämför med allmännyttan i städer av vår storlek.
Skäms på er! Att ni ska ta betalt för parkering! Ni har så mycket pengar ändå! Vi betalar dyra hyror! Ni vet inte hur mycket pengar ni ska stjäla från folket! Skandal!
Varje år lägger vi över hundra miljoner på underhåll av våra hus. Vi måste också ha en reserv för om något går sönder, om vintern blir lång och snörik eller andra saker som inte går att planera för. Det betyder att vi måste ha en hel del pengar kvar när året är slut.
Hej!
Jag bor på Söder, Övre Bergsgatan.
Fr.o.m. Juni kommer jag alltså att behöva betala 300kr/månad för att kunna parkera på Boendeparkeringen på insidan Övre Bergsgatan som vetter mot Söderhielmska gården (4st. platser) eller Brunnsgatan 67 (12st. platser)
Kommer man endast att kunna betala för tillstånd på den adress man bor på?
Eller gäller boendeparkeringen som nu för både Övre Bergsgatan 2-4 och Brunnsgatan 67?
Garanterar ni att parkeringsplatsen är tillgänglig för mej?
Man ska väl inte behöva betala för en plats som inte är tillgänglig!!!
Känner ni på Gavlegårdarna till parkeringssituationen runt Söderhielmska gården???
Parkeringssituationen kan beskrivas med ETT ord: KAOS!
Både boendeparkeringarna och betalparkeringsplatserna efter gatan är överfulla!!!
Bilar står ofta intill väggen till soprummet som extra parkeringsplats på Övre Bergsgatan och på Brunnsgatan 67 intill husväggen vid grinden mot gatan!
Dessutom står ofta bilar parkerade i fickorna intill Söderhielmska gårdens fasad!
Av egen erfarenhet vet jag att vissa familjer boende hos Gavlegårdarna på nämnda adresser har fler än 1 bil, detta bidrar i hög grad till den ohållbara parkeringssituationen.
Har ni tagit i beaktande att det förutom privatpersoner boende i hyresrätter även finns flertalet Företag på dessa adresser???
Dessa företag använder i nuläget, dagtid minst 2 av 4st parkeringsplatser på Övre Bergsgatan och lämnar inte dessa förrän ca kl.18:30, då Söders Zoo, Maggans hårsalong, Gefle Akupunktur m.fl. stänger för dagen kl.18
På Södra Kungsgatan 25/Brunnsgatan 67 finns bl a företagen Södergrillen, Söders Godis, Hair by F&A och Fridas Hårsalong.
Framför allt Södergrillens bilar är ständigt i vägen för boendeparkeringen, Pizza-leveransbilarna står parkerade på innergården, så att det knappt går att backa ut från boendeparkeringen!
Du har helt rätt i att parkeringssituationen är kaosartad, bland annat på Söder. Med den här förändringen ökar vi parkeringsbevakningen och det kommer att rätta till en del av problemet. Men vi gör också om parkeringsområdet så att hela Söder blir ett område. Det betyder att du får tillgång till betydligt fler parkeringar att välja mellan. Exakt var de ligger kan du inom kort se genom en kartfunktion på vår hemsida. Vi tror att den här förändringen leder till en bättre parkeringssituation för dig och övriga hyresgäster på till exempel Söder.
Angående parkerings avgifter som ni tänker införa då lär ni väl se till så finns tillräckligt med parkerings platser o ta bort tids gränsen för hur länge man kan stå på samma plats ?sen så står de ju i hyres kontraktet att parkeringsplats ingår hur ska ni göra då ska ni sänka hyran ?
Vi har de parkeringar vi har. När man bygger nya bostäder idag anläggs långt färre parkeringsplatser än vad man gjorde för ett antal år sedan, och så ser det ut i hela Sverige. Det handlar dels om att skapa ett hållbart samhälle där den som väljer att ha bil får vara beredd på att betala för det, men också för att människor idag värdesätter att ha färre bilar i sin bostadsmiljö. Vi har därför inga planer på att anlägga nya parkeringar i våra bostadsområden. Däremot räknar vi med att flera av våra parkeringsplatser kommer att bli tillgängliga när vi avgiftsbelägger dem. Hela den här förändringen är förhandlad med Hyresgästföreningen och där har vi inte kommit fram till att avgifterna ska leda till hyressänkningar. Att det skulle stå i avtalet att parkering ingår stämmer dock inte.
Jag tycker att det är inte bra hela tiden ni höja hyran verj år och alla säger inget nu ni börjar med parkering lägg av nu räcker det med pandemin och många är arbetslösa och pensionärer, det är för mycket
Under ett år stiger alla kostnader, därför måste också hyrorna stiga.
Hejsan
Har ett garage hos er o vill ha ett till nu när det kommer bli avgift o man ej e garanterad plats när man kommer hem på natten ,,tar ni bort regeln då att man bara får ha ett garage om det inte kommer up direkt för då får man tydligen ha 2 ,,men tyvärr kommer dom inte ut så ofta på direkt här på vårt område !
Vill inte gå genom vissa områden på natten här i andersberg !
O hur hur är det med regler på min hyrda plats jag har hos er ,,24 Tim el får jag stå längre där ?
Som vi har berättat på vår hemsida så kommer vi under året också att se över våra övriga fordonsplatser. Det kommer att underlätta för dig och andra som vill söka och få mer än en förhyrd fordonsplats. Hur ofta lediga fordonplatser kommer ut på marknaden är ju inget vi styr över, det handlar om när någon väljer att säga upp en plats. Hyr du en fordonsplats av Gavlegårdarna är det du som förfogar över den och du får självklart parkera så länge du vill.
Vi försöker köpa ett parkeringstillstånd. Det finns dock inget område att välja som stämmer med vår adress.
Just nu kan du bara ansöka för ett p-tillstånd i området Öster – detta eftersom det är där vi börjar den 14 april. Om du bor där och det ändå inte fungerar, är du välkommen att kontakta Gavlegårdarnas Kundcentrum på telefon 026-17 27 00 för att få hjälp.
Bor på dimgatan ,,på sätt o viss rätt ,,men antalet besöksplatser måste utökas ,,finns totalt 8 st på 150 el fler hushåll om man bara räknar radhusen !
Även möjlighet o hyra fast p-plats här önskas
På Dimgatan finns inga parkeringsplatser att hyra, men vi har ett antal garage. De parkeringar som idag är boende- och besöksparkeringar kommer att finnas kvar. Men eftersom alla platserna blir tillgängliga för både boende och besökare som kommer gäster att få fler platser att välja på än idag.
Jättebra ni inför betalparkeringar men då ska det vara en fast parkeringsplats och hyresgästen skall även stå som ägare på bilen.
Vi har fasta parkeringsplatser som man kan hyra med ett separat avtal. Då blir den reserverad för dig. Normalt kräver vi att bilens ägare ska bo tillsammans med dig som söker p-tillstånd, men det finns undantag som kan godkännas i en manuell granskning. Du kommer då att få lämna ytterligare uppgifter till din ansökan.
Bra ni inför betalparkering och krav på att man är boende med hyresavtal samt skriven på bilen MEN inför då fasta parkeringar. Förstår ni inte hur ni stressar människor att de måste flytta bilen efter 24tim, helt vansinnigt beslut. GÖR OM OCH GÖR RÄTT!
Vi har fasta parkeringsplatser som man kan hyra med ett separat avtal. Den blir då din och du får parkera så länge du vill.
Är det ens lagligt att ta betalt om ni inte kan garantera parkeringsplats?? Jag har inget emot att betala EN MINDRE summa/månad (det är en jävla skillnad om det kommer att handla om 100 eller 300:-/månad, hittar inte info om vad som gäller, det är också kasst) men då ska jag också garanteras tillgång till parkering.
Ja, det är helt lagligt att införa avgift på det här sättet. Förändringen är dessutom förhandlad med Hyresgästföreningen. På vår hemsida kan du se vad de olika parkeringsområdena har för avgift. Om du inte hittar svaret där är du välkommen att kontakta Gavlegårdarnas kundcentrum på telefon 026-17 27 00 för att få hjälp.
Det som ni nämner att ni ska göra – ta betalt för parkering! Omänskligt, smaklöst! Att ni har mage att göra något så dylikt! Ni tänker inte på hyresgästerna- som får slita ihjäl sig, bli stressad av att tänka på parkeringen för att inte få böter! Dygnet runt!! Tack så jävla mycket! Väldigt bra miljötänkande- Nej absolut INTE! Nu har ni skapat något väldigt negativt! Precis vad vi behöver i denna värld och pandemi! Någon gräns på dåligt beteende lär väl ändå finnas!? Visa eran mänsklighet och ta tillbaka detta dumdristiga beslut! Vem fasiken kom på något dylikt!? Skäms!!
Vi gör helt enkelt olika bedömningar kring den här förändringens betydelse, bland annat för miljön, och det är helt okej att ha olika uppfattningar.
Hur kan ni ställa till det såhär illa för era hyresgäster?? !! Som redan betalar höga hyror! Krångel -och åter krångel! Stress och obehag har ni nu skapat hos era hyresgäster – som ska njuta av sina hem -och tillvaron omkring detta i sina områden! Nu ska vi tänka på parkeringen dygnet runt!!! 😡😡😡😡Tänk om -och tänk rätt! Fy fasiken vad dåligt av er!
Vi gör den här förändringen av flera anledningar. Gavlegårdarna behöver pengar till underhåll av våra hus, det är en av dem. Men vi måste också bidra till att kommunens miljöarbete och det betyder att den som väljer bil i framtiden också måste vara beredd att betala för det. Vi har dessutom ett orättvist parkeringssystem idag där vissa av våra hyresgäster har tillgång till parkering och andra inte. Samtidigt är alla hyresgäster med och subventionerar en fri parkering, även de som inte har bil. Förändringen kommer på många sätt att göra det lättare att hitta en parkeringsplats då vi får bort bilar som parkeras otillåtet och alldeles för länge. Sammantaget ser vi inte att man på grund av det här ska behöva fundera på sin parkering dygnet runt.
Gavlegårdarna blir bara sämre och sämre. Ni höjer hyrorna varje år och nu är ni inte nöjda bara för att ni inte fick höja så mycket som ni ville och då ska hyresgästerna betala för att parkera bilen där de bor. Det är ju idiotiskt. Jag hoppas det kostar även för era anställda att parkera vid huvudkontoret om dagarna när de ska jobba.
Det är tråkigt att du upplever att det blir sämre och sämre. För att vi ska kunna fortsätta att vara lika bra – eller bli ännu bättre – krävs pengar. När vi inte får igenom de hyreshöjningar som krävs måste vi hitta andra vägar. Hela Gavlegårdarnas verksamhet, allt vi gör, betalas av våra hyresgäster. Vi har inte tillgång till några andra pengar.
Hej! Jag tror det här med parkering arna kan bli jättebra! Men har en fråga som de flesta kommer att undra hur det skall lösas.
Hur är det tänkt att man skall göra med bilen/fordonet när man åker bort (med tåg, eller samåker) och jobbar några dagar till en vecka på annan ort? Eller är inlagd på sjukhus? Och hur gör man vid semester när man inte kan flytta bilen på en månad tex?
Mina ahöriga kan ju inte åka bil 4,5 mil fram o tillbaka varje dag för att flytta min bil. Min bästa väninna har 4 mil. Har ingen granne som jag vill anförtro mitt fordon och uppgiften att flytta den heller.
Hur är det tänkt att vi hanterar parkeringen vid kortare och längre bortavaro?
Det borde gå att lösa i appen på något sätt, med olika typer av dispens från 24h regeln.
Tacksam för svar!
Vi har inga parkeringar där du har möjlighet att parkera längre tid än 24 timmar.Vi följer de bestämmelser som gäller för parkeringar av den här typen. Om man däremot hyr en egen parkeringsplatsförfogar man över den och kan parkera så länge man behöver. Ska man resa bort finns ofta parkeringar i anslutning till tågstation och liknande som tillåter längre parkeringstid än 24 timmar.
Inför ett (1 )parkeringstillstånd per hushåll på gatan där man bor som ni har i andra områden för att få ner antalet fordon. Många hushåll har flera fordon och vill man fortsätta ha det får man hyra garage.
Utöka antalet platser så alla hyresgäster kan få en egen plats för sin avgift. Finns mycket yta att göra parkeringsplatser av, t ex oanvända fotbollsplaner.
I många områden har vi försökt göra precis så, men tyvärr har det inte blivit bra. Våra parkeringstillstånd ha olovligen både kopierats, lånats ut och till och med sålts. Parkeringarna har använts av kompisar, familjemedlemmar, pendlare och annat. Det här är något som lett till många klagomål från grannar och vi är därför övertygade om att den här förändringen kommer att leda till en bättre och mer rättivs parkeringssituation.
Införa en parkeringsavgift utan garanterad plats är inte att måna om sina hyresgäster. Vi får ju ingenting för pengarna. Som att betala hyra utan att ha en lägenhet.
Vi gör tyvärr olika bedömningar kring om den här förändringen är bra för hyresgästerna eller inte.
Dåligt att avgift belägga boendeparkering, och om man får besök finns inga parkeringar.
Bor på öster så enda fördelen kan ju kanske vara att det finns platser lediga.
Varje gång jag kommer vid fiskargatan runt husen så är alla parkeringar upptagna.
Sen i garaget har ni tagit bort biltvätten till lika i Andersberg där jag bodde förut utan att reducera avgiften.
På tal om garaget Fiskargatan 5A så är infarten så smal så man har problem med att köra in bilen om man har en lite större bil, har redan skrapat sönder höger sidan på framskärmen. Skulle det kunna gå att utöka bredden något?
Gavlegårdarna har idag ett varierande antal parkeringar i olika områden. Med den här förändringen får vi dock fler besöksparkeringar totalt än vi har idag. I dagsläget är det inte möjligt att bygga om garagenedfarterna på Öster, men vi vet att det finns önskemål om det.
Hej
Jag är boende på Gävle Strand och har en fast parkering i parkeringshuset Briggen. Måste jag även betala för en boendeparkering? Det framgår ju inte riktigt i informationen hos Gavlegardarna.se. Känns ju lite onödigt, om så är fallet, tycker jag
Nej, du har din fasta plats och behöver inte köpa något p-tillstånd och biljett. På Gävle Strand har inte Gavlegårdarna några besöksparkeringar (annat än för rörelsehindrade), utan där sker parkering per timme på kommunens mark.
Jag undrar varför det blir en 24 timmars regel? Det innebär att man måste flytta på bilen varje dag. Jag som cyklar till jobbet (klimatsmart) men använder bilen då och då inom 72 timmar måste nu flytta på bilen varje dag (ej klimatsmart). Samt där jag bor på Sörby finns många parkeringar men är ofta svårt att få en plats på kvällen, många står vid vägen pga av inga platser. Alltså ska jag betala för att parkera men inte garanterad en plats? Det finns få garage och betalda/egna parkeringsplatser med motorvärmare som är svåra att få vilket då inte är ett enkelt alternativ. Varför inte skickat ut parkeringsservicen mer för att få ordning på de som långtidsparkerar? Istället för att dra som anledning det till att få in pengar. Finns det inget annat alternativ för detta med pengar? Prioriteringar? Vad tjänar de högsta cheferna? Borde det inte finnas en sparad budget till olika renoveringar som är planerad flera år framåt?
Vi har idag problem med bilar som står parkerade alldeles för länge på våra platser. De tillstånd vi haft på vissa parkeringar både lånas ut och säljs vidare. Det här är något många hyresgäster irriterar sig på eftersom det blir svårt att hitta en ledig plats för den som använder bilen regelbundet. När vi nu ändrar regeln till 24 timmar och dessutom inför avgift tror vi att våra parkeringar kommer att fungera bättre. Om du har en förhyrd parkering får du däremot parkera så länge du vill. Vi får se hur beläggningen kommer att bli på de förhyrda platser vi har, kanske kan vi erbjuda fler av dem framöver. Parkeringsavgifter är en av de åtgärder vi gör för att förbättra Gavlegårdarnas ekonomi. Tyvärr finns inga sparade pengar i bolaget som du tänker att det borde göra. Ett företag kan inte riktigt spara pengar på det sättet. Varje år avsätter vi drygt hundra miljoner för underhåll, men när många hus behöver omsorg så räcker inte de pengarna.
Boendeparkering… Ja visst jag betalar gärna för det men då ska jag ha en egen parkering som är min. Att sen göra detta under en brinnande pandemi där arbetslösheten skenar är under all kritik, att rekommendera hyresgästerna att åka kommunalt är nästan snäppet värre. Jag vill gärna också veta hur ni tänker när det gäller 24-timmars regeln. Är det miljövänligt att gå ut i smällkalla vintern för att starta upp bilen och flytta den så man inte får böter? Ni skriver om miljötänk på eran hemsida. Handikapp-platserna kommer att funka lika, betalning och stå max 24 timmar. Hur ska en rullstolsburen göra då om det är Snöstorm och 10 grader kallt ute. Ska vederbörande sätta sig i rullstolen och rulla ut till bilen och flytta den då för att inte få böter… Att bli sjuk kan drabba alla. Om man inte har någon som kan hjälpa till att flytta bilen, hur gör man då? Och rekommendera för sjutton inte att stå på långtidsparkering för om jag inte har nån som kan flytta på den och själv är sjuk så kan jag definitivt inte själv köra den dit. Och alla dom som finns hos kronofogden, hur blir det för dom? Som kund hos KF får man inte ens hyra en förråd för 73:-/månad, hur kan ni då tycka det är ok att hyra en P-plats för flera hundra.. Många frågor utan svar finns det. Ta och lyssna på era hyresgäster för en gångs skull och jag säger en sak… GÖR OM OCH GÖR RÄTT!!
//Carola
Vi lyssnar på våra hyresgäster och ni har många önskemål om förbättringar och förändringar i era lägenheter och bostadsområden. För att vi ska kunna genomföra det här behövs pengar. De drygt hundra miljoner vi avsätter varje år räcker inte längre. Hyrorna har inte höjts i samma takt som våra fasta kostnader – det är ju Gavlegårdarna som betalar för alla våra hyresgästers värme, vatten och avfall till exempel. Gränsen på 24 timmar är den gräns som normalt gäller på alla parkeringsplatser i Sverige så det är ingen unik lösning som Gavlegårdarna har kommit på. Det stämmer att den som har skulder till oss inte får hyra ett förråd. Däremot har man möjlighet att lösa boendeparkeringstillstånd och biljett för att parkera.
vaktbolaget gör inget bra jobb ! står bilar i områdena överallt på gräs å framför port, på Gavlegårdarnas omr. sen kommer dom inte om man ringer ! dom kan inte parkeringsreglerna heller Dåligt ..var bättre förr när Qpark hade det Tack för mig
Den förändring vi nu gör innebär att vi ökar parkeringsbevakningen. Vi har också justerat instruktionerna kring vad som gäller så att vi ska få bättre ordning på våra parkeringsplatser.
Så mycket text men ingen information…..
Kommunikation är svårt, och i ditt fall verkar vi tyvärr ha misslyckats. Men allt du undrar över kan du ringa till oss för att få svar på om du hellre gör det.
Hej! Jag hittar ingen information handikapp parkeringarna. Bor på Urbergsterrassen 72. Utanför Limhällen finns tre platser. Kommer ni att göra fler platser för rörelsehindrade? Jag har tillstånd i bilen
Nej vi kommer inte att skapa fler parkeringar, de som finns är de som finns. Även parkeringsplatser för rörelsehindrade kommer att avgiftsbeläggas. Det gör vi eftersom man inte behöver ta sig till en specifik plats för att betala sin parkering utan gör det via förbetald 30-dagarsbiljett, app, sms eller talsvar.
Ni skriver att hyreshöjningen blev betydligt lägre än vad ni väntat er. Dessa pengar skulle användas till bl a underhåll, byta fönster, tak och övriga önskemål från hyresgäster, då husen börjar bli gamla. Det är tyvärr för dåligt av er att försöka finansiera dessa underhåll med en hyreshöjning, detta borde väl redan täckas av den befintliga hyran, dvs ni är dåliga på att planera kommande underhåll och finansieringen för dessa? Det kan inte komma som en överraskning att dessa utgifter kommer?
Nej, det är inte någon överraskning att kostnaderna kommer men vi kan inte spara pengar mellan år på samma sätt som man kan göra i sin privatekonomi. Eftersom vi har stora delar av vårt bestånd som är byggt ungefär samtidigt blir husen också slitna samtidigt. Vi har dessutom i många år krävt en högre hyreshöjning än vad vi har fått. Detta samtidigt som fasta kostnader för värme, vatten och avfall har höjts betydligt mer än bostadshyrorna.
Såhär har ni svarat en kommentar” Gavlegårdarna har väldigt många hus som är byggda under miljonprogramsåren, fler än många andra bolag faktiskt. Det betyder att vi också har stora behov av att ta hand om dem på ett bra sätt, ett arbete som kräver mycket pengar. De senaste åren har vi inte fått igenom de hyreshöjningar vi skulle behöva. Det är till och med så att de kostnader vi betalar för värme, avfall och vatten har ökat långt mer än hyrorna för våra bostäder. Den här situationen går inte ihop och nu måste vi också hitta andra sätt att öka våra intäkter.” Exakt vad gör ni för att hålla era kostnader nere? Har ni granskat er själva?
I bolaget pågår ett antal olika processer som handlar om att öka våra intäkter och minska våra kostnader. Vi arbetar med det utifrån en strukturerad modell där alla medarbetare involveras. Parallellt med parkeringsförändringen har vi minskat våra kostnader på andra sätt med ungefär 15 miljoner kronor per år.
Miljö o klimattänk, 5000 parkeringar, upp till 10000 kallstarter och kallkörningar för att leta en ny parkering varje helg.
Du tycks mena att de 5000 bilar som står parkerade på våra platser inte används alls, utan bara startas när de ska parkeras om. Vi tror och hoppas att det inte är så, utan att den som har en bil faktiskt också behöver använda den regelbundet. Vill man inte använda sin bil finns ju möjligheten att tex hyra ett garage där man kan låta den stå helt orörd.
Jag tycker det är BRA att något görs för att få ordning på parkeringarna. På Öster har det länge varit helt ohållbart, kommer man hem sent finns det inga parkeringsplatser. MEN! Det här är ju inget särskilt genomtänkt förslag… 1) ni garanterar fortfarande inte en plats. Att ta betalt för en tjänst som man sedan intd levererar är faktiskt uselt och börjar INTE för god kundkontakt. Jag betalar gärna en avgift, men då ska jag veta var jag kan parkera. Egen numrerad plats vore optimalt. 2) ni pratar om miljötänkande och försöker få det att framstå som om det vore en anledning till beslutet. Då är det skrattretande att samtidigt införa en bestämmelse om att bilen bara får stå 24 timmar. Det innebär att jag, som i normala fall använder och därmed startar min bil 2-4 gånger på en vecka nu måste starta och köra den dagligen enbart i syfte att flytta den några meter. Ett uselt förslag och pinsamt i ett resonemang om miljö! Ni hänvisar till andra avgiftsbelagda parkeringsplatser – VARFÖR ska jag tvingas betala för en sådan när jag redan har betalat för att ha bilen vid min bostad? Att man inte ska kunna stå ”hur länge som helst” är helt ok, dagens 72 timmar är helt ok. 24 timmar är vanvett.
Vi tror att det på exempelvis Öster kommer att bli lättare att hitta en parkering än vad det är idag. Med det nya systemet är det våra hyresgäster som står på parkeringarna och det blir mer rotation på bilarna. På Öster finns idag möjlighet att hyra en egen motorvärmarplats eller garageplats. När någon blir ledig läggs den ut på vår hemsida. Den regel om parkering i högst 24 timmar som vi kommer att använda är den regel som följer med parkeringsskylten. När inget annat aviseras gäller samma regel överallt i hela Sverige. Vi har ju, som du tagit del av, gjort den här förändringen av flera skäl där ökade intäkter är ett. Vi väljer att lägga en avgift på parkeringsplatser, vilket gör att de hyresgäster som redan idag valt bort bilen inte heller behöver vara med och betala för platser man inte använder.
Hej! Jag har inget emot att betala för parkering men då är förutsättningen att det finns parkering till alla. Men som det är idag har man tur om det finns en parkering och vad det gäller att de som inte har bil har fått varit med och betala så har det ju även hänt att de sålt sitt tillstånd som då i sin tur straffat oss andra. Hoppas att ni tänker till och att det ska vara bundet till bilnummer.
Vi har inte en parkering till varje lägenhet. Alla hyresgäster har inte bil, men i stället finns det hyresgäster som har flera bilar i samma hushåll. Vi tror att den här förändringen kommer att göra det lättare att hitta en ledig parkeringsplats, men tillgången ser förstås väldigt olika ut i olika områden. Men även före den här förändringen var det ju svårare att hitta parkeringsplats i centrala stan än vad det har varit i till exempel Sätra eller Andersberg. Det nya p-tillståndet är tydligt bundet till ett personnummer för en person som bor hos oss, men också ett registreringsnummer som tillhör ett fordon vars ägare bor i samma bostad. Självklart kan vi göra undantag för bilar som ägs av ett företag, en förälder eller leasas, men då krävs en manuell granskning.
Jag har egen garageplats på timmermamsgatan och fick nu en dubbelt så stor faktura, vad beror det på?
Det är svårt att svara på, men om du kontaktar vårt Kundcentrum kan de hjälpa dig att få svar på frågan.
Eftersom ni inför 2 avgifter:p-tillstånd och 30-dagarsbiljett och avigift för besökare. Så kan ni sluta att höja hyrorna.
De inkomster som kommer från parkeringar innebär inte att vi kan avstå från att höja övriga hyror. Vi har krävt en högre hyreshöjning än vad vi fått under flera år. Detta samtidigt som kostnader kring boende har ökat för oss. Värme, vatten och avfall är några exempel. Det här betyder att hyrorna även fortsättningsvis kommer att höjas.
Helt otroligt vilket dåligt beslut! Hade Hyresgästföreningen ingenting emot införande av detta? Det värsta enligt mig är att 72-timmarsregeln ändras till 24 timmar nu när allt fler tvingas arbeta hemifrån på grund av pandemin. Ska man då ändå tvingas ut och sprida avgaser helt i onödan enbart för att Gavlegårdarna vill förstöra miljön? En bil kan släppa ut lika mycket miljöskadliga utsläpp under de första 30 sekunderna efter en kallstart, som den gör under 50 mils körning.
Men sanningen är väl att ni räknar med att få skriva ut ännu fler parkeringsböter. Parkeringsplatser som är extremt osäkra, mängder av bilbränder, inbrott i garagelängor som saknar mellanväggar – perfekt för tjuven att ta sig in i en garageport och helt osynligt ha tillgång till hela längans bilar.
Kommer ni att höja priserna på garage när detta införs om det blir en större efterfrågan på sådana? 600kr/månad för ett osäkert kallgarage är redan det ett rån. Får jag som bor i radhus använda min gräsmatta på baksidan som en privat parkeringsplats? Har hört många grannar prata om att göra så.
De frågor du har kring Hyresgästföreningens inställning och synpunkter hänvisar vi dig att ställa direkt till dem, men en förhandling i frågan kring avgift för boende- och besöksparkering har skett. Gavlegårdarna har valt att tillämpa de tider som skylten med det blå P:et står för och som är desamma för alla parkeringar i hela Sverige. Vi tror också att för den som regelbundet använder sin bil kommer 24-timmarsregeln inte att vara något problem.
Hyrorna för garage och förhyrda parkeringsplatser förhandlas varje år med Hyresgästföreningen. Hyrorna ska sättas utifrån marknadsmässiga villkor. Det är inte tillåtet att parkera bilen inne på gården.
Sett att ni skrivit om fasta parkeringsplatser. Kommer de att kosta mer? Kommer det att finnas sådana på Regnbågsgatan?
På Regnbågsgatan finns enbart garage att hyra för den som vill ha en helt egen parkering. Idag finns inga planer på att skapa även förhyrda parkeringar där, men det är beslut som kan förändras beroende på hur efterfrågan ser ut. Att hyra en helt egen parkering eller ett garage innebär en högre kostnad än den för boende- och besöksparkering.
Kommer de som har parkering med stolpe att få registrera sitt reg nr.? Hur vet p-vakten annars att det är en hyrd plats eller att någon bara parkerat på en tom plats.
Parkeringsvakten vet om platsen är uthyrd eller inte, men däremot inte vilket fordon som har rätt att parkera på den aktuella platsen. Kommer du hem och upptäcker att någon har parkerat på din förhyrda plats ska du kontakta parkeringsvakterna. De åker då ut och utfärdar en kontrollavgift på det fordonet.
Jag tycker att ni ska tänka om när det gäller max 24 timmar och de större parkeringsytorna på exempelvis Solröksgatan och Regnbågsgatan. Där borde man kunna få stå hur länge man vill om man har tillstånd. Ska jag flytta min bil varje dygn så kommer jag ju ändå stå på den parkeringen men kanske på rutan bredvid. Det finns ju ingen anledning att alla bilar ska byta plats inom samma område. På de ställen där man endast kan stå 5-6 bilar kan det vara 24 timmar, då är det befogat med en sån regel, men inte på de större ytorna.
Vi har valt att införa den här regeln som standard på alla våra parkeringsplatser. Bestämmelserna följer med den blå P-skylten och ser likadana ut överallt i hela Sverige. De parkeringar du hänvisar till är också platser där vi får återkommande samtal från hyresgäster. De rapporterar om problem med bilar som står parkerade under väldigt lång tid. Med nya regler får vi mer rotation på platserna vilket i förlängningen är bättre för alla.
Men självklart kommer vi att utvärdera det här över tid för att se hur det fungerar och om något behöver justeras.
Det är vansinne att vi ska gå ut och flytta bilen varje dygn, blir man sjuk i tex covid, vem ställer upp frivilligt och kommer hem och hämtar bilnyckeln då? Jag vet ingen. Jag har inga problem att betala för mig men tycker ändå att man borde vara garanterad parkeringsplats och att man kan parkera längre än 24 timmar. Ett förbaskat dumt beslut ni har tagit, tycker jag,
Som hyresgäst har du möjlighet att hyra en helt egen parkeringsplats eller ett garage. Där kan du parkera din bil så länge du vill. Regeln om 24 timmars parkering följer med trafikmärket med ett vitt P på blå bakgrund, och är den absolut vanligaste i Gävle och resten av Sverige. Det betyder att de allra flesta människor som parkerar sin bil får förhålla sig till de reglerna, även om man råkar bli sjuk. Har du en boendeparkering på kommunal gata måste du dessutom ta hänsyn till datumparkering.
Läste just detta: Hur gör man om man reser bort med tåg/buss eller liknande å inte kan flytta bilen på några dagar?? Eller om man är hemma och är sjuk och inte klarar av att flytta bilen då det är 24 timmars regel som gäller för parkeringen?? Ni svarar: ”Då får man parkera sitt fordon på en parkering som tillåter längre parkeringstid än de 24 timmar som är normalt på alla parkeringsplatser som har en blå skylt med ett vitt P (och saknar tilläggskylt). Gävle Parkeringsservice har några platser där man får parkera längre, bland annat i anslutning till Centralstationen.”
Okay, så ni säger att om jag blir fruktansvärt sjuk i Covid, eller t.o.m nedslagen (vilket ju inte är helt ovanligt i dagens samhälle, och hamnar på sjukhus, kanske medvetslös i flera veckor), så borde jag ha förutsett det och parkerat på en långtidsparkering? Har ni ens tänkt igenom det ni genomför just nu? Jag bara undrar hur ni tänker?
Vi har tänkt igenom det här under lång tid och ur många perspektiv. Regeln om parkering i max 24 timmar följer med trafikmärket och är densamma i hela Sverige. Det betyder att de allra flesta som parkerar sin bil får tvingas förhålla sig till de här reglerna, tyvärr även om man blir sjuk.
Den som har en boendeparkering på kommunal gata måste dessutom ta hänsyn till datumparkering. Alternativet är att betala för en förhyrd parkering som du då förfogar helt fritt över.
Skulle du råka ut för en allvarlig olycka eller liknande finns kanske en försäkring som stödjer de merkostnader du drabbats av, exempelvis parkeringsböter.
Det här är ju helt sjukt. Det här är ju absolut inte miljövänligt. Hur tänkte ni på det? Och om jag eller nån annan som blir sjuk och inte har någon som kan hjälpa dom flytta bilen. Nä, det här ingen bra idé.
Gavlegårdarna har tänkt igenom det här under lång tid och ur många perspektiv. Vi har idag problem med bilar som står alldeles för länge på våra Parkeringsplatser. Det är också människor som inte bor hos oss som parkerar där, något våra hyresgäster är mycket missnöjda med. Att ha bil är också ett aktivt val där man får vara beredd på kostnader. När vi enligt alla miljöprogram bör åka mindre bil tycker vi att det är den som väljer att ha bil som också ska betala för det, inte övriga hyresgäster.
Skitdåligt att ni tvingar oss att betala dyra pengar för icke garanterad p-plats. Jag undrar: hur ska jag och min sambo göra, han står som ägare på bilen och jag står på hyreskontraktet då man bara kunde stå en på det. Måste vi byta ägare på bilen och förlora på hur många ägare på bilen som brukar avgöra om man säljer den? Får sambon betala boendetillstånd+30dagars biljett eller måste han betala tim biljett? Kan jag betala för
boendetillstånd+30dagars biljett eller hur gör vi? Måste vi byta vem som står på hyreskontraktet för att få boendetillstånd?
Isåfall, hur drabbar det våra boende poäng? Blir vi av med dom då ni kommer o anse att vi ”flyttat” fastän vi bor kvar i samma lägenhet?
Ni har absolut inte tänkt igenom hur detta drabbar oss hyresgäster, ni skiter totalt i oss!
Som hyresgäst kan du välja att betala månadsvis och parkera i mån av plats eller betala per timme för de dagar/tillfällen när du hittar en plats.
Både du och din sambo kan söka p-tillstånd och 30-dagarsbiljett. Vi ställer krav på att man ska vara folkbokförd i en av våra lägenheter och att
bilens ägare ska vara folkbokförd i lägenheten hos oss. Så den situation du beskriver är inget problem.
Oavsett vem av er som står på hyreskontraktet eller som ägare för bilen så kan båda söka p-tillstånd.
Det nya med parkeringarna är fruktansvärt för mig som handikappad! Jag kan inte ta mig någonstans utan bil! Jag bor på Vinddraget 11 och det är svårt som tusan att få en parkeringsplats som fungerar för mig. Jag har handikapptillstånd i bilen och behöver en parkering nära min port för att kunna använda min bil. Att gå ut för att flytta på den 1 gång per dygn blir en fruktasvärd mardröm. Jag är helt beroende av bilen så jag kan handla, med hjälp av Bostöd, som inte kan köra mig och inte kan åka med i min bil.
Jag har bott här i drygt 12 år nu i en handikappanpassad lägenhet. Kommer vi att få handikapp-parkering eller blir vi erbjudna en egen parkeringsplats??? Jag betalar gärna extra per månad om jag kan hyra en egen p-plats som afasi-föreningen, som hyr 2 platser trots bristen av parkeringar här.
Om inte det löser sig så har jag inget annat val än att flytta härifrån och då blir det norrut, till Hälsingland.
Det stämmer att samma regler gäller för parkeringar för rörelsehindrade. Det system vi inför innebär inte att du måste ta dig till en p-automat på en speciell plats för att betala din parkering – det finns lösningar som innebär att du kan göra det via din telefon eller med en app.
Vi kommer generellt inte att ändra antalet parkeringar för rörelsehindrade eller förhyrda platser i samband med den här förändringen.
Däremot kan du kontakta oss för att prata med den förvaltare som ansvarar för det område där du bor. På vissa ställen kan det finnas möjlighet eller planer på att införa fler platser för rörelsehindrade.
Ni skriver: ”Vi väljer att lägga en avgift på parkeringsplatser, vilket gör att de hyresgäster som redan idag valt bort bilen inte heller behöver vara med och betala för platser man inte använder.”.
Jag har en kraftig överkänslighet mot parfym och starka ”dofter” vilket gör att jag inte kan använda tvättstugan. Varför skall jag vara med och betala för att övriga hyresgäster använder tvättstugan? Vad kostar det i vatten och el som alla tvättstugor förbrukar, varje dag x antal timmar, som jag är med och betalar för? Inför samma system för tvättstugor: x antal kr/mån om man vill nyttja tvättstugan, inga problem.
Jag bor i en liten etta (ensamstående) och förbrukar garanterat bara en bråkdel av vatten vad alla familjer i huset gör. Varför skall jag vara med och betala för att de förbrukar mera vatten. Inför samma system där, det går säkert att lösa det rent tekniskt.
Och som bonus kommer alla garanterat att börja snåla med vatten = bra för miljön.
Vi har idag inga planer på att ändra hanteringen av tvättstugor, men vi har områden där det inte finns någon gemensam tvättstuga. Där har alla istället en tvättmaskin i sin lägenhet. Vi har på några ställen testat att ha individuell mätning och debitering av vattenförbrukning. Det finns vissa svårigheter med att införa detta i befintliga byggnader, men vid nyproduktion är det ganska vanligt i många delar av Sverige. Om du känner att du inte vill ha en kollektiv kostnad för exempelvis vatten eller tvättstuga kan du söka bland våra boenden där den kostnaden debiteras individuellt.
Ni måste tänka om när det gäller 24 timmar. Bara att fixa tilläggstavlor till P-skylten. Tycker man borde kunna få stå obegränsat på den gata där man har tillstånd.
Man kommer ju att betala, då bör man kunna få stå länge. Är det en mindre parkering med få platser, då är 24 timmar bra. På större ytor är 24 timmar helt onödigt.
Ut och flytta bilen bara för att slippa böter? Nej, det finns ingen anledning till 24 timmar på större P-ytor. Det skapar stress hos oss som bor här.
Vi har valt att införa den här regeln som standard på alla våra parkeringsplatser. Bestämmelserna följer med den blå P-skylten och ser likadana ut överallt i hela Sverige. De parkeringar du hänvisar till är också platser där vi får återkommande samtal från hyresgäster. De rapporterar om problem med bilar som står parkerade under väldigt lång tid. Med nya regler får vi mer rotation på platserna vilket i förlängningen är bättre för alla. Men självklart kommer vi att utvärdera det här över tid för att se hur det fungerar och om något behöver justeras.
Jag bor på Rågångsvägen. hur blir det på parkeringsplatsen för rörelsehindrade? Läste igenom tidigare frågor och där stod det att det även ska bli avgift på dom. Hur tänkte ni där. Man har faktiskt ett sådant tillstånd av en anledning. Och är det 24 tim som gäller innan man lär flytta på sin bil? Tacksam för svar
Ja, vi kommer att införa avgift på alla våra parkeringar. Det system vi inför innebär inte att du måste ta dig till en p-automat på en speciell plats för att betala din parkering – det finns lösningar som innebär att du kan göra det via din telefon eller med en app.
Ja, det finns ett skäl att man har ett särskilt tillstånd och därför ligger de här parkeringsplatserna närmare ingången till huset än övriga.
Kan man köpa in sig på parkeringsplats och få parkera på alla områden eller gäller det bara det området man bor på? Kommer arbetande kunna köpa parkeringsplats i det område man arbetar på? Kommer ni rensa bort de bilar som står uppställda flera månader på Öster innan ni inför avgiften? De som har arbete på annan ort och kommer hem tillhelgen kan dom betala halv avgift när de inte är garanterad plats när de kommer hem?
Du har bara möjlighet att köpa boendeparkeringstillstånd och 30-dagars biljett för det parkeringsområde där du bor. Men på övriga områden kan du betala som besökande per timme.
I den kostnad vi har satt för boendeparkering har vi tagit hänsyn till att man inte är garanterad en plats. Kostnaden är till exempel lägre än den som gäller på kommunens mark, där förutsättningarna är desamma. Där har man dessutom datumparkering att förhålla sig till.
Om man ska betala 300 kr/månad så borde man få en egen markerad p-plats. Tycker det är hutlöst att ta så mycket och inte vara garanterad en plats. Samt 24 timmars regeln är inte klok. Om mot förmodan man blir sjuk och inte kan flytta bilen, var gör man då? Alla har inte någon som kan hjälpa en med det. Jag har kollat runt i Gävle vad parkeringar kostar och det är ungefär samma pris. Dock ända skillnaden är att då får jag en egen plats. Tycker ni borde lyssna på era hyresgäster.
Det finns möjlighet att få en egen parkeringsplats men då till en högre kostnad än för den som gäller boendeparkering. Vår kostnad för boendeparkering är till exempel lägre än när du parkerar på kommunens mark. Där råder samma förutsättningar, du parkerar i mån av plats och du har dessutom datumparkering att förhålla dig till. Kan man inte flytta bilen riskerar man parkeringsböter. Vi lyssnar på våra hyresgäster och har vid flera tillfällen sagt att vi kommer att utvärdera 24-timmarsregeln över tid. Men det är också viktigt att komma ihåg att den regeln inte på något sätt är unik för Gavlegårdarna och heller inte ovanlig, tvärtom. Regeln gäller generellt på de flesta parkeringar i hela Sverige.
Om man äger flera bilar, hur gör man då med parkeringstillstånd?
Om man regelbundet parkerar flera bilar på boendeparkering får man lösa tillstånd och biljett för vart och ett av fordonen. Alternativet är att betala per timme för den tid respektive bil står parkerad.
Det vore bra att kunna parkera sin bil längre tid än 24 timmar. Vart i Andersberg kan man hyra en permanent parkeringsplats?
I Andersberg finns det gott om lediga garageplatser. Du hittar dem på vår hemsida under ”sök ledigt”. Frågan om 24-timmarsregeln finns besvarad i många av våra tidigare frågor i flödet.
Andelen förhyrda p-platser i Öster måste ökas drastiskt när 72-timmarsparkering övergår till 24-timmars! Vi som jobbar växelvis borta från hemmet samt i jourverksamhet får väldigt svårt med nya reglerna. De förhyrda platserna behöver verkligen inte vara platser med motorvärmaruttag. Släng upp numrerade platsskyltar bara och börja håva in extra pengar varje månad för varje förhyrd plats! Gör det så snart som möjligt, man behöver inte vänta på någon ”översyn under året” som tidigare getts som svar. Varje platsskylt kommer betala sig själv redan första månaden! Förlägg gärna dessa platser i stråket längs järnvägen i närheten till kolonilotterna för extrabonuskarma.
Vi följer upp beläggningen på Öster och de områden där vi löpande inför de nya parkeringsreglerna. Det gör vi för att se om det finns behov av fler förhyrda parkeringar.
Vi följer upp beläggningen på Öster och de områden där vi löpande inför de nya parkeringsreglerna. Det gör vi för att se om det finns behov av fler förhyrda parkeringar.
Jag har läst igenom de synpunkter samt svar på som ni har valt att publicera. Jag måste ändå påpeka att vi som bor på Lugna gatan har otroligt svårt att få en parkeringsplats de flesta dygn/vecka. Bilar som står på en o samma p-plats i månader utan att det händer något. Flera familjer har inte bara en utan 2-3 bilar (med tillstånd, om de är äkta eller ej- vet ej). Det känns inte rimligt att betala varje månad utöver tillståndet för en parkering som inte finns. Att betala för att ha en fast parkeringsruta kopplat till regnr och hushåll känns däremot helt okej. Flertalet som har skrivit till er skriver samma lika och ni säger att ni lyssnar på era hyresgästers åsikter. Betyder det att ni också kommer att införa detta med fasta p-rutor? Åtminstone borde man som hyresgäst ha den möjligheten att betala för 1 p-ruta kopplat till regnr per hushåll och vill man sedan ha fler bilar i samma hushåll då också betala månadsbiljett per bil men vara beredd på att man kanske inte hittar en p-ruta. Generellt känns det tyvärr som att ni svarar på inläggen för sakens skull men har bestämt er för en strategi som ni egentligen inte har några tankar att frångå ifrån.
Bor på Tegelvägen, ca 35 platser för bilar, (när det gjorts om för handikapp parkering och för gästparkering,) ca 35 platser, runt 60-70 hushåll, i helgen stod det 16 bilar efter gatan, då det va fullt på parkeringen, va ska dom stå i vinter?
På din adress finns ganska gott om parkeringar i förhållande till antalet lägenheter. Förutom parkeringsplatserna finns också en del garage på området. Vi är dock rätt säkra på att inte alla ställer in bilen i sitt garage, i vart fall inte på sommaren, och då blir det många bilar på parkeringen. Med de nya reglerna tror vi att det blir lättare att parkera. Hittar du inte en plats får du ställa bilen på Allévägen eller efter gata där parkering är tillåten.
Angående boendeparkeringen som jag anser är vansinnig. 24-timmars regeln måste ni ändra på. Det blir en fruktansvärd stress och det har vi nog av ändå i samhället. Ge oss åtminstone 72 timmar. Låt oss hyresgäster känna lugn och ro när vi är hemma. Tänk också på miljön med onödiga bilstarter. Var inte så envisa, de minsta ni kan göra är att backa på tiden.
Vi har i flera kommentarer svarat att vi inte gör någon förändring av den här regeln i dagsläget. Däremot kommer vi att utvärdera projektet för att se om det finns skäl att justera det här eller något annat. Det är dock viktigt att komma ihåg att den här regeln inte på något sätt är unik för Gavlegårdarna och heller inte ovanlig, tvärtom. Regeln gäller generellt på de flesta parkeringar i hela Sverige.
Hej! Ni måste ju radera det ni skriver om miljötänk nu förstår ni väl!? Citerar eran info: ”Inte minst när vi tänker på miljön, där utveckling är solklar. Ska vi nå Gävles miljömål måste vi använda andra färdmedel lite oftare.”. Jag MÅSTE nu alltså använda min bil varje dag annars blir jag bötfälld? Ni hör ju hur ni säger emot er själva. Miljön kommer alltså i andra hand och profit i första, det måste ni ju kunna vara ärliga med. /Jonas på Öster
Vår uppfattning är det finns flera aspekter att ta hänsyn till gällande de nya parkeringsreglerna. Ekonomi, miljö och rättvisa är de huvudsakliga. Om man sedan tittar vidare på miljöaspekten har den i sin tur flera frågor att ta hänsyn till. Hur mycket och hur ofta vi använder bil är en av dem. Med de nya parkeringsreglerna har vi självklart vägt många saker tillsammans för att komma fram till en hållbar lösning.
Vad kostar en 30-dagars biljett?
Det beror på vilket område du bor i, men kostnaden ligger på 100, 200 eller 300 kronor.
Jag har ringt om denna fråga tidigare men ingen kan ge ett svar, då jag besöker min mor i Valbo på Barnstugevägen vet jag aldrig vad jag ska ställa min bil! Där finns ingen besöksparkering, en parkering uppmärkt Gavlegårdarna finns. Men ingen av bilarna som står där har tillståndsbiljett i rutan (vilket inte behövs där tror jag ) tror det är personal på Markhedens dagis som har sina bilar där eftersom på helgen finns lediga platser. Även dom som bor på Skommars parkerar där. Jag är lika frustrerad varje gång jag ska besöka henne, vilket nu i covidtider blir ett par ggr i veckan (matleverans ) Min fråga är, vad ställer jag min bil ? I vändplane , på innergården eller Gavlegårdarnas parkering Mvh.Laila W
Det finns en parkering mitt emot Barnstugevägen 7, bredvid förskolan. Där kan du parkera. Gavlegårdarnas parkering kommer att bli tydligare skyltad i samband med att vi inför betallösningen.
24-timmars regeln borde ändras till den ursprungliga 72-timmars regeln. Det kan inte vara rimligt att man måste parkera om bilen varje dag och riskera böter om man pga sjukdom inte kan göra det. Livskvaliteten minskar om man ständigt måste oroa sig för böter!
Vi har i flera kommentarer svarat att vi inte gör någon förändring av den här regeln i dagsläget. Däremot kommer vi att utvärdera projektet för att se om det finns skäl att justera det här eller något annat. Det är dock viktigt att komma ihåg att den här regeln inte på något sätt är unik för Gavlegårdarna och heller inte ovanlig, tvärtom. Regeln gäller generellt på de flesta parkeringar i hela Sverige.
Hej ni skriver att ni måste ta ut parkerings avgift på grund av att ni inte fick hyres höjningar som ni ville att ni har ökade el kostnader o underhållskostnader men de är väl vi hyresgäster som betalar el? I valbo börjar de o bli dyrt o bo sen ni gjort om med elen sen säger ni att ni ska göra massa underhåll på fasader o dylikt då tycker jag ni borde göra nått åt balkong plattorna på vretas dom ser ju förjävliga ut och ytterdörrar borde ju bytas i ettorna och tvåorna dom håller ju på o ruttna ni skulle ju byta ut dom förut men ni tyckte de va viktigare o byta på radhusen för att de skulle bli fönster i dom o ljusare vilket är helt onödigt måste ju va viktigare o byta i ettor o tvåor där dörrarna håller på o rasa ihop så om ni nu ska börja med avgifter så kan ni ju börja med o byta dörrarna på vretas.
Den el man förbrukar inne i lägenheten betalar varje hyresgäst, men gemensam el som exempelvis används för ventilation, belysning i trapphus, belysning på gårdar, el till garage och motorvärmare samt hissar betalas av Gavlegårdarna. Vi har många gånger beskrivit just detta, att det finns mycket underhåll som behöver göras men som vi inte har tillräckligt med pengar för att genomföra. Så vi är helt överens om att det finns saker som behöver åtgärdas, till exempel på Vretasvägen.
Måste man ha boendeparkeringstillstånd när man har egen betald parkering eller garage ? Om man då behöver stå på en parkering utanför där man bor på t ex en helg men inte på sin egen plats vad gäller då?? Parkeringstillstånd eller inte, är det kanske så att man får ett tillstånd utan att ansöka när man betalar sin egen parkering. Vänlig berätta så att alla förstår och inte bara att man helst ska stå på sin egen plats.
Du behöver inget p-tillstånd för att parkera på den fordonsplats du hyr och har separat hyresavtal för. Om du vill parkera på övriga parkeringar får du antingen lösa boendeparkeringstillstånd och 30-dagars biljett eller betala per timme.
Jag läste att jag måste äga bilen för att få parkeringstillstånd, måste bilen stå på mitt namn? Eller kan den som äger bilen skaffa parkeringstillståndet fast den inte bor hos er (mig)? Går det att lösa med något kompletterande dokument eller så? Blir tråkigt för de som lånat en bil (för kanske 3,6 eller 12 månader) men har inte rätt att äga en bil. T.ex. om man får socialbidrag. Eller att ekonomin inte finns för att äga en bil. Jag gillar denna idé, jag skulle gärna ha denna typ av parkeringstillstånd. Men jag vet inte om jag vill äga en bil.
Nej, bilen måste inte vara ägd av dig för att du ska få parkeringstillstånd. Den kan ägas av någon annan i ditt hushåll men också av någon helt annan. Du kommer då att få lämna kompletterande uppgifter i din ansökan och den behandlas manuellt. Det är alltså möjligt att söka och få tillstånd för en bil som du inte äger, men tillfälligt har möjlighet att använda.
Bra med avgift men absolut inte att jag måste flytta min bil varannan dag (24 timmar). Det kan fortfarande vara 72 timmar
Vi har tagit emot många synpunkter om 24-timmarsregeln – som också är normalregel för parkering i hela Sverige. Vi kommer att utvärdera förändringen för att se om det finns skäl att ändra något, men vi behöver ett större underlag än några få stadsdelar för att dra rättvisa slutsatser. Men du ska komma ihåg att regeln innebär att du får parkera i max 24 timmar under vardagar. På helger och helgdagar får du parkera under obegränsad tid, vilket i vissa fall kan innebära att du får parkera längre än 72 timmar.
NI skriver att det tidigare har varit ’gratis’ att parkera genom att denna kostnad legat på hyran så alla har fått betala detta även de som inte har en bil, men att det nu blir bara de med bil som kommer stå för kostnaden av snöröjning m.m. via sina avgifter. Detta måste ju då betyda att ni kommer sänka hyran med motsvarande kostnad så vi alla inte kommer betala dubbelt för våran parkering och även så de som inte har bil faktiskt ser en skillnad när de nu slipper betala för parkeringskostnaderna.
Det stämmer att förändringen bygger på att de som använder parkeringarna ska vara med och ta kostnaderna för dem – även om intäkterna inte täcker parkeringens alla kostnader. I dag finns inget ekonomiskt utrymme att sänka hyrorna. Gavlegårdarna har tvärtom krävt högre hyreshöjningar än vi fått de senaste åren, för att klara det underhåll vi behöver göra. Däremot kan en kostnad för parkering bidra till att vi inte behöver höja bostadshyrorna lika mycket.
Då det redan idag parkeras inom områden där det ej är tillåtet och ni inte har någon som helst kontroll av detta (Dimgatan), hur ska det då bli sedan? Det är både boende och besökare som parkerar på gator och gräsmattor redan nu. Tänker ni börja med tillsyn av detta?
I och med förändringen utökas bevakningen av både parkeringsplatser och områden i övrigt. Kontrollen kommer att vara större – dygnet runt. OM du ser bilar som ofta är felparkerade på samma ställe kan du gärna meddela oss. Vi informerar då våra parkeringsvakter så att de kan hålla extra koll på de platserna.
Boendeparkering registreras hos EasyPark. Och i Frågor och svar står det att man ska använda sig av Parkster för tex. besöksparkering. Vad gäller, vi här på södertull (Albion) har bara EasyParkskyltar nu. Tacksam för en förklaring.
Parkeringsförändringen införs på Södertull efter sommaren och då kommer också nya skyltar som informerar om hur de nya boende- och besöksparkeringarna fungerar.
Om ni slutar bygga lyxboenden så har ni råd ändå. Det är löjliga hyror på era nya lyxlägenheter. Vill hyresgäster ha tvättmaskin mm så får man väl köpa själv.
Hyrorna för nyproducerade bostäder sätts utifrån att de ska täcka kostnaden för att bygga respektive hus. Gavlegårdarna har krav på sig att bygga många nya bostäder i Gävle, och hyrorna blir då högre. Men totalt sett har över hälften av våra 14 000 bostäder en hyra på under 6000 kronor i månaden. Det betyder att vi har en bredd bland våra bostäder, de flesta kan hitta något som passar för den tid i livet du befinner dig i.
Hej Det framgår inte om man ska parkera i appen varje gång man parkerar sin bil. Eller räcker det att ställa sic i en ruta? Det här med 24h regeln är ju vanvettigt!! Borde vara minst 48 för att slippa att folk går ut och byter parkeringsruta 1gång per dag. Alla använder inte sin bil varje dag. Själv bor jag på söder. Visst ni skriver: Som hyresgäst har du möjlighet att hyra en helt egen parkeringsplats eller ett garage. Men hur många sådana finns på söder eller i närheten? Eller tänker ni att vi ska hyra plats långt bort från området? Man kanske måste ta bussen till och från bilen!? 24h regeln skaparen otrolig stress och ett mindre bra miljötänk! Gör om 24h regeln!
Har du ett boendeparkeringstillstånd och en 30-dagars biljett behöver du inte göra någon inställning i någon app när du parkerar. Det är bara att ställa dig i en ruta. Parkerar du däremot som besökare och betalar per timme måste du registrera i appen varje gång du parkerar.
På Söder finns cirka 150 parkeringar att hyra, men räknar vi med närliggande områden som Norr, Södertull/Sörby finns cirka 1500.
Vi har tagit emot många synpunkter om 24-timmarsregeln – som också är normalregel för parkering i hela Sverige. Vi kommer att utvärdera förändringen för att se om det finns skäl att ändra något, men vi behöver ett större underlag än några få stadsdelar för att dra rättvisa slutsatser. Men du ska komma ihåg att regeln innebär att du får parkera i max 24 timmar under vardagar. På helger och helgdagar får du parkera under obegränsad tid, vilket i vissa fall kan innebära att du får parkera längre än 72 timmar.